Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (4 octombrie 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În evanghelia de astăzi (cf. Mt 21,33-43), Isus, prevăzând pătimirea și moartea sa, relatează parabola viticultorilor ucigași, pentru a-i avertiza pe mai marii preoților și pe bătrânii poporului că urmează să ia o cale greșită. De fapt, aceștia nutresc intenții rele față de el și caută modul de a-l elimina.

Relatarea alegorică descrie un stăpân care, după ce a îngrijit mult via sa (cf. v. 33), trebuind să plece o încredințează unor viticultori. După aceea, la timpul culesului, trimite slujitori ca să aducă roadele; însă acei viticultori îi primesc pe servitori cu bătăi și pe unii chiar îi ucid. Stăpânul trimite alți servitori, mai numeroși, care primesc însă același tratament (cf. v. 34-36). Se ajunge la culme atunci când stăpânul decide să-l trimită pe fiul său: viticultorii n-au niciun respect, ba chiar se gândesc că eliminându-l vor putea lua în stăpânire via și astfel îl ucid și pe el (cf. v. 37-39).

Imaginea viei este clară: reprezintă poporul pe care Dumnezeu și l-a ales și l-a format cu atâta grijă; servitorii trimiși de stăpân sunt profeții, trimiși de Dumnezeu, în timp ce fiul este figură a lui Isus. Și așa cum au fost refuzați profeții, tot așa și Cristos a fost respins și ucis.

La sfârșitul relatării, Isus îi întreabă pe conducătorii poporului: "Așadar când va veni stăpânul viei, ce le va face acelor viticultori?" (v. 40). Și ei, cuprinși de logica narațiunii, rostesc de la ei înșiși propria condamnare: stăpânul - spun ei - va pedepsi cu severitate pe acei răi și va încredința via "altor viticultori care îi vor da roadele la timpul cuvenit" (v. 41).

Cu această parabolă foarte dură, Isus îi pune pe interlocutorii săi în fața responsabilității lor și face asta cu extremă claritate. Însă să nu credem că acest avertisment este valabil numai pentru cei care l-au refuzat pe Isus în acel timp. Este valabil pentru orice timp, și pentru al nostru. Dumnezeu așteaptă și astăzi roadele viei sale de la cei pe care i-a trimis să lucreze în ea. Noi toți.

În fiecare epocă, aceia care au o autoritate, orice autoritate, și în Biserică, în poporul lui Dumnezeu, pot să fie tentați să facă propriile interese, în locul intereselor lui Dumnezeu însuși. Și Isus spune că adevărata autoritate este atunci când devine slujire, este în slujirea, nu în exploatarea altora. Via este a Domnului, nu a noastră. Autoritatea este o slujire, și ca atare trebuie exercitată, pentru binele tuturor și pentru răspândirea evangheliei. Este urât a vedea când în Biserică persoanele care au autoritate caută propriile interese.

Sfântul Paul, în lectura a doua de la liturgia de astăzi, ne spune cum să fim buni lucrători în via Domnului: ceea ce este adevărat, demn, drept, curat, plăcut, vrednic de laudă; ce e virtute și ce-i de laudă, toate acestea să fie obiect zilnic al angajării noastre (cf. Fil 4,8). Repet: ceea ce este adevărat, demn, drept, curat, plăcut, vrednic de laudă; ce e virtute și ce-i de laudă, toate acestea să fie obiect zilnic al angajării noastre. Este atitudinea autorității precum și a fiecăruia dintre noi, pentru că fiecare dintre noi, în lumea sa mică, are o anumită autoritate. Astfel vom deveni o Biserică tot mai bogată în roade de sfințenie, vom da glorie Tatălui care ne iubește cu duioșie infinită, Fiului care continuă să ne dăruiască mântuirea, Duhului care ne deschide inima și ne împinge spre plinătatea binelui.

Acum ne adresăm Mariei Preasfinte, uniți spiritual cu credincioșii adunați în Sanctuarul din Pompei pentru Implorare, și în luna octombrie să reînnoim angajamentul de a ne ruga sfântul Rozariu.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri am fost la Assisi pentru a semna noua enciclică Fratelli tutti despre fraternitatea și prietenia socială. Am oferit-o lui Dumnezeu pe mormântul Sfântului Francisc care mi-a inspirat-o, ca și precedenta Laudato si'. Semnele timpurilor arată clar că fraternitatea umană și îngrijirea creației formează o singură cale spre dezvoltarea integrală și spre pace, indicată deja de sfinții papi Ioan al XXIII-lea, Paul al VI-lea și Ioan Paul al II-lea. Astăzi, vouă care sunteți în piață - precum și în afara pieței - am bucuria să vă dăruiesc noua enciclică, în ediția extraordinară a L'Osservatore Romano. Și cu această ediție reîncepe ediția zilnică tipărită a ziarului L'Osservatore Romano. Fie ca Sfântul Francisc să însoțească drumul de fraternitate în Biserică, între credincioșii de orice religie și între toate popoarele.

Astăzi se încheie Timpul Creației, început la 1 septembrie 2019, în care am celebrat un "Jubileu pentru Pământ" împreună cu frații noștri din diferite Biserici creștine. Salut reprezentanții Mișcării Catolice Mondiale pentru Climă, diferitele cercuri Laudato si' și asociațiile de referință, angajate în parcursuri de ecologie integrală. Mă bucur pentru inițiativele care se desfășoară astăzi în diferite locuri, îndeosebi amintesc aceea din zona Deltei fluviului Po.

În urmă cu o sută de ani, la 4 octombrie, se năștea în Scoția Opera Stella Maris, în sprijinirea oamenilor mării. La acest aniversar așa de important îi încurajez pe capelani și pe voluntari să mărturisească bucuroși prezența Bisericii în porturi, printre marinari, pescari și familiile lor.

Astăzi, la Bologna, este beatificat părintele Olinto Marella, preot care provine din Dieceza de Chioggia, păstor după Inima lui Cristos, părinte al săracilor și apărător al celor slabi. Fie ca mărturia sa extraordinară să fie model pentru atâția preoți, chemați să fie servitori umili și curajoși ai poporului lui Dumnezeu. Acum, aplauze pentru noul fericit!

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări - văd atâtea steaguri... -: familii, grupuri parohiale, asociații și pe fiecare credincios. Îndeosebi, salut rudele și prietenii Gardienilor Elvețieni, veniți pentru a asista astăzi la jurământul noilor recruți. Acești tineri sunt buni! Gardianul Elvețian face un parcurs de viață în slujba Bisericii, a Suveranului Pontrif. Sunt tineri buni care vin aici timp de 2, 3, 4 ani și mai mult. Vă cer aplauze călduroase pentru Garda Elvețiană.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 617.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat