Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tuta: Funeraliile părintelui Anton Budău

Sâmbătă, 3 octombrie 2020, a avut loc în Parohia Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria Regina Rozariului" din Tuta (BC) Liturghia de înmormântare a părintelui Anton Budău (1930-2020) care a trecut la Domnul la 29 septembrie, în sărbătoarea Sfinților Arhangheli, după o perioadă de boală și suferință.

Jertfa Sfintei Liturghii a fost celebrată de către Excelența Sa Iosif Păuleț, episcop de Iași, alături de care au concelebrat Excelența Sa Ioan Robu, arhiepiscop emerit, și numeroși preoți. Lor li s-au alăturat în rugăciune pentru odihna veșnică a părintelui Anton credincioși din Tuta, din Valea Seacă, comunitatea natală a părintelui, și din alte localități păstorite de părintele în timpul vieții sale.

La cuvântul de învățătură, ÎPS Ioan Robu a subliniat că, privind sicriul cu trupul neînsuflețit, ne vin în minte amintiri ale multor momente pe care le-am trăit împreună cu părintele, dar totuși, în centrul atenției noastre nu este atât el, cât este Isus prezent în mijlocul nostru. Excelența Sa a continuat omilia vorbind despre misterul chemării și al vieții preoțești, despre configurarea profundă a preotului cu Cristos, care ajunge, în celebrarea sacramentelor până la identificare. În același timp, preotul - a spus arhiepiscopul - participă la cele trei slujiri-misiuni ale lui Cristos: a învăța, a sfinți și a conduce. În fapt, este exact ceea ce a săvârșit pr. Anton în toată viața sa, dar mai ales printre credincioșii din Tuta de care a rămas profund legat. Înainte de a transmite condoleanțele frățești ale episcopilor și clerului Arhidiecezei de București, Excelența Sa a apreciat atât dorința părintelui de a fi înmormântat în comunitatea unde a slujit, cât și împlinirea de către comunitate a acestei ultime dorințe deoarece "așa se adaugă și el la cei pe care aici, prin harul Domnului, i-a învățat, i-a sfințit și i-a călăuzit spre patria cerească".

La încheierea Sfintei Liturghii un reprezentat al comunității din Tuta a adresat un cuvânt de recunoștință pentru tot ce a făcut părintele pentru acest sat, dar și un cuvânt de rămas bun, de revedere în casa Tatălui.

Pr. Gabriel Popa, apropiat al părintelui și preot originar din Tuta, i-a invitat pe toți cei prezenți la un ultim gest de reconciliere, spunând că în testamentul său părintele Anton a iertat și a cerut iertare. De asemenea a mulțumit tuturor celor care l-au îngrijit și l-au susținut pe părintele mai ales în ultima perioadă a vieții sale.

PS Iosif Păuleț a mulțumit pentru slujirea părintelui amintind în același timp că Providența a permis prin timpul senin ca Sfânta Liturghie să fie celebrată în curtea bisericii la grota construită de pr. Anton, grotă despre care a spus că este nu doar una din cele mai importante construcții pe care a coordonat-o, ci și un unicat printre cele care s-au mai construit.

Trupul neînsuflețit al părintelui a fost înmormântat alături de pr. Gheorghe Lenghen, OFMConv. (1891-1946) primul preot din Tuta și ctitorul actualei biserici. Împreună cu acesta, pr. Anton va rămâne pentru totdeauna în memoria și inima comunității din Tuta, iar noi, "meditând împlinirea vieții lor, ne vom strădui să imităm credința lor" (cf. Evr 13,7) întăriți de speranța învierii.

Rămas bun, părinte Budy!

Requiem aeternam dona ei, Domine.
Et lux perpetua luceat ei.
Requiescat in pace. Amen.

Eduard-Cristian David

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 octombrie: Tuta: Funeraliile părintelui Anton Budău


 

lecturi: 4304.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat