Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: A doua serie de exerciții spirituale pentru preoți

A luat sfârșit a doua serie de exerciții spirituale din anul 2020 pentru preoții care slujesc în parohiile și oficiile Diecezei de Iași, organizate în perioada 21-25 septembrie 2020 de către Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin intermediul Oficiului pentru Cler, avându-l ca predicator pe pr. Marius Taloș, SJ. Gazda primitoare și ospitalieră a fost Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian (Neamț).

Pentru limitarea răspândirii noului coronavirus exercițiile spirituale s-au desfășurat cu respectarea normelor de prevenție.

Într-o atmosferă de liniște și reculegere, având aproape copacii plini de roade, ce așteptau gospodarii să vină să strângă rodul, mai mulți slujitori ai altarelor am căutat să ne hrănim din roadele nu atât cele ale pământului, cât mai ales ale sufletului. Natura încărcată ne oferea din plin dispoziția necesară ca noi să ne încărcăm cu ceea ce dorea Domnul să ne ofere în această perioadă, atât pentru noi, cei prezenți, cât și pentru cei cu care ne întâlnim în activitatea pastorală desfășurată în diferitele comunități ale diecezei.

Părintele Marius a prezentat încă de la începutul exercițiilor spirituale imaginea unui înger rănit, purtat pe două bârne de doi copii. A dorit să arate prin această imagine că fiecare dintre noi se poate regăsi uneori în imaginea copiilor care îl poartă pe înger, alteori asemenea bârnelor ce îl poartă pe înger și îi sunt astfel de ajutor, dar putem să fim uneori și noi, și cei cu care ne întâlnim, asemenea îngerului rănit.

În tot acest periplu am urmat mereu figura puternică a sfântului apostol Petru. Întâi am reflectat la imaginea lui Petru păcătos, apoi figura ucenicului, urmată de cel care trăiește distant pătimirea Domnului, pentru ca la final să îl vedem pe apostol la Învierea lui Isus.

Elementul comun pentru aceste exerciții a fost surpriza: surpriza pe care o trăiește apostolul Petru în viața sa din momentul în care Domnul îl interpelează și, desigur, surpriza pe care o pregătește mereu Mântuitorul pentru slujirea noastră.

Am fost mereu însoțiți în acest drum al nostru de mai multe imagini: Pescuirea minunată, Cina cea de Taină, Isus în grădina Măslinilor, Răstignirea lui Isus, Ucenicii care aleargă la mormânt, Masa luată cu Isus după Înviere, Viziunea unei noi creații (Fap 10). Imaginile acestea ne-au însoțit și au facilitat mult receptarea mesajului de către cei prezenți. În toate aceste imagini o atenție aparte a fost acordată felului în care Isus îl privea pe Petru în unele momente și cum îi răspundea acesta, la început temător și firav, dar apoi, după durerea de la răstignire și speranța de la Înviere, plin de încredere în puterea lui Dumnezeu, anunță tuturor în cartea Faptele Apostolilor capitolul 10 zorii unei noi creații.

Am avut și bucuria de a-l avea pe PS Iosif alături în ultimele zile ale exercițiilor, căruia îi mulțumim pentru prezență și cuvintele pe care ni le-a oferit, fiind un moment în care și-a arătat recunoștința față de Dumnezeu pentru tot ceea ce face un preot în Dieceza de Iași.

Mulțumirea se îndreaptă și către pr. Adrian Fărăoanu, responsabilul casei de la Traian, cel care ne-a ajutat, împreună cu personalul administrativ din casă, pentru ca aceste momente de reculegere să aducă roade în sufletele și trupurile noastre.

Bunul Dumnezeu să ne ajute să ne bucurăm mereu de surpriza pe care o pregătește pentru viața noastră de apostolat și pentru ca credincioșii noștri să descopere aceasta în slujirea și activitatea preotului.

Pr. Daniel-Nicu Butacu


 

lecturi: 2133.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat