Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nicorești: Sărbătoarea hramului împreună cu PS Iosif Păuleț

Duminică, 20 septembrie 2020, Preasfințitul Iosif Păuleț a prezidat Liturghia hramului parohiei "Sfânta Fecioară Îndurerată" din Nicorești. La această celebrare, care a început la ora 12.30, au fost prezenți 18 preoți, numeroși credincioși din Nicorești și oaspeți.

O dată pe an fiecare comunitate parohială se reunește în sărbătoarea hramului pentru a aduce un prinos de recunoștință și de mulțumire patronului ei ceresc pentru nenumăratele haruri pe care le-a revărsat sau le-a mijlocit pentru toți cei din parohia respectivă pe parcursul anului.

Duminică, 20 septembrie, o astfel de ocazie deosebită am avut-o și noi, credincioșii din Nicorești. Celebrând hramul comunității, "Sfânta Fecioară Îndurerată", i-am mulțumit Domnului pentru că, de pe cruce, ne-a dat-o pe Maria ca mamă și ocrotitoare și "Sfintei Fecioare Îndurerate" pentru atâtea haruri pe care le-a mijlocit pentru noi toți.

În perioada premergătoare hramului, am încercat, ca niște copii recunoscători și iubitori ai Sfintei Fecioare, să ne pregătim cât mai bine, mai ales din punct de vedere spiritual, ca să facem din această zi o adevărată sărbătoare. În acest sens, în zilele de miercuri, joi și vineri dinainte de hram, la Liturghia de seară, credincioșii din comunitatea noastră au fost ajutați, prin predicile deosebite ținute de noul decan de Trotuș, părintele Gheorghe Cojocaru, să redescopere darul credinței și să parcurgă itinerariul anevoios, dar plin de roade, al iertării, atât ca dar primit din partea lui Dumnezeu, cât și ca dar oferit mai departe aproapelui. În zilele respective credincioșii au avut posibilitatea să experimenteze din nou această iertare a lui Dumnezeu prin sacramentul Spovezii administrat de părintele capucin Emanuel Noghi și de părintele Richard Toth, paroh de Pralea.

Punctul culminant al sărbătorii hramului a fost, în ziua de 20 septembrie, celebrarea Sfintei Liturghii, a Euharistiei, ca formă supremă de aducere de mulțumire.

La această Sfântă Liturghie am trăit bucuria de a-l avea prezent în mijlocul nostru pe Preasfințitul Iosif Păuleț, care a prezidat Sfânta Liturghie, alături de 18 preoți, și care a ținut și cuvântul de învățătură.

În cadrul predicii, Excelența sa a subliniat că viața Mariei a fost o viață marcată de lipsuri și suferință, amintind de cifra simbolică a celor "șapte dureri" ale Mariei. De asemenea, a subliniat că nici creștinul nu poate poate evita crucea, suferința, dar că aceasta are un rol și un sens pe care trebuie să-l identificăm și că este aducătoare de mântuire. În sfârșit, Preasfințitul a subliniat că, chiar dacă vorbim de suferință, de "Fecioara Îndurerată", aceasta nu trebuie să umbrească bucuria sărbătorii pentru că credința și speranța creștină ne ajută să vedem realitatea în lumina misterului pascal al lui Cristos, unde, dincolo de suferință și de moarte, găsim victoria Învierii.

Credincioșii au participat cu bucurie la Sfânta Liturghie, rugându-se cu evlavie. Un rol deosebit a revenit corului comunității noastre care, după mai multe repetiții făcute în ultimele săptămâni, a reușit cu adevărat să cânte și să încânte, ajutându-i pe credincioși să se înalțe cu inima spre Domnul și spre Mama cerească.

Îi mulțumim Domnului pentru sărbătoarea frumoasă pe care am avut-o. Îi mulțumim Sfintei Fecioare pentru grija și ocrotirea sa maternă, mai ales în încercări.

Mulțumim Preasfințitului pentru onoarea și bucuria pe care ne-a făcut-o și totodată mulțumim tuturor preoților, credincioșilor din Nicorești și oaspeți și tuturor persoanelor care au contribuit ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă!

Sfânta Fecioară să mijlocească pentru toți harurile de care avem nevoie!

Pr. Benone Lucaci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 septembrie: Nicorești: Sărbătoarea hramului împreună cu PS Iosif Păuleț


 

lecturi: 1712.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat