Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Prima serie de exerciții spirituale pentru preoți

A luat sfârșit prima serie de exerciții spirituale din anul 2020 pentru preoții care slujesc în parohiile și oficiile Diecezei de Iași, organizate în perioada 14-18 septembrie 2020 de Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin intermediul Oficiului pentru Cler, avându-l ca predicator pe pr. Marcelin Rotaru. Gazda primitoare și ospitalieră a fost Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași.

Pentru limitarea răspândirii noului coronavirus exercițiile spirituale s-au desfășura cu respectarea normelor de prevenție.

Exercițiile spirituale ne-au oferit ocazia de a reaprinde darul primit la hirotonire și de a reveni la "iubirea de la început" (Ap 2,4) așa cum ne-a îndemnat în repetate rânduri pr. Marcelin, și ne-au ajutat să creștem din punct de vedere spiritual și să sporim zelul slujirii preoțești. Meditațiile, Sfânta Liturghie, adorația zilnică și rugăciunile personale ne-au făcut să regăsim motivații noi pentru a ieși din monotonia cotidiană și a găsi modalități proaspete și adaptate condițiilor fără precedent în care trăim de o bună bucată de timp datorită pandemiei. Momentele de împărtășire din finalul fiecărei zile ne-au îmbogăți reciproc cu experiențele personale și ne-au reînnoit fidelitatea în urmarea lui Cristos și dorința de a ne spori zelul pastoral.

Într-o atmosferă de tăcere și reculegere am încercat să înțelegem ce așteaptă Domnul de la noi în momentele concrete ale slujirii noastre preoțești, iar meditațiile propuse având la bază citate din Sfânta Scriptură, care au revenit ca un refren, ca un fir roșu pe toată durata celor trei zile de har, ne-au pătruns, ne-au provocat și ne-au determinat să ne revizuim viața preoțească și chiar să trecem la o convertirea reală pentru a ajunge la o credință puternică. Întrucât credința nu este un sentiment, ci o decizie, am înțeles că activitățile preoțești fără credință în Dumnezeu sunt sterile și fără valoare, că fără convertire suntem morți în fața lui Dumnezeu și, dacă nu este continuă, convertirea se stinge. Momentul convertirii nu trebuie ratat pentru că s-ar putea să nu ne mai întâlnim cu un al doilea moment de convertire așa cum s-a întâmplat, din nefericire, cu Iuda.

De la profetul Ieremia, patriarhul Iosif din Vechiul Testament, Moise, Petru, Saul și Isus însuși, am învățat că și noi trecem prin toate fazele la care este supus lutul pentru a deveni un vas folositor și valoros. Mai întâi olarul își alege cu grijă lutul din fundul unei gropi de argilă, îl frământă cu picioarele goale până iese din el și ultima bulă de aer, trântește apoi lutul pe centrul roții și modelează bucata de lut cu mâinile cum vrea el. Urmează apoi un proces și mai dureros și de lungă durată, arderea în cuptor la 600 de grade, smălțuirea și marcarea, punerea unei peceți pentru a ști că aparținem lui Dumnezeu. Dar și la sfârșitul acestui proces dureros rămânem vase fragile, ne putem ciobi ușor sau chiar sparge și atunci tot acest proces se reia etapă cu etapă.

Am avut privilegiul de a-i avea împreună cu noi pe episcopul diecezei noastre, Preasfințitul Iosif, și pe episcopul emerit Petru care au prezidat Sfintele Liturghii, s-au rugat cu noi, ne-au încurajat și ne-au fost exemple vii de trăire autentică a vieții consacrate. Ne-am bucurat de asemenea de primirea caldă a Mons. Benone Farcaș, rectorul Seminarului, care împreună cu toți colaboratorii Sfinției Sale ne-au creat condițiile necesare pentru reușita exercițiilor spirituale. Am apreciat amabilitatea și zâmbetul de pe buzele seminariștilor care și-au oferit slujirea cu dăruire și bucurie. Surorile de la bucătărie, ca de obicei, au fost discrete și ascunse, dar am apreciat, din calitatea bucatelor pregătite, aprecierea și devotamentul cu care s-au pus în slujba lui Cristos, Marele Preot.

Cele trei zile de reculegere au trecut repede și bucuria și entuziasmul revederii din prima zi a scăzut puțin în intensitate când a trebuit să ne luăm rămas bun. Purtăm cu noi bucuria că am trăit împreună clipe minunate și am retrăit amintiri dragi din anii de formare în seminar, casa noastră comună și pe care nu le vom uita.

Nu pot încheia fără a mulțumi Domnului pentru harul care a lucrat prin întreaga ființă a pr. Marcelin Rotaru. Îi suntem recunoscători și rămânem uniți în comuniune sacerdotală și rugăciune fraternă.

Pr. Viorel Ababei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-18 septembrie: Iași: Prima serie de exerciții spirituale pentru preoți


 

lecturi: 2121.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat