Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Duminică, 13 septembrie, colectă pentru Țara Sfântă

Colecta pentru Țara Sfântă, cunoscută - în mod tradițional - cu numele Colecta din Vinerea Sfântă va avea loc anul acesta duminică, 13 septembrie 2020. Anul acesta, din cauza situației cauzate de pandemia de coronavirus, nu a fost posibilă efectuarea colectei în Vinerea Mare, fiind necesară amânarea acestei inițiative ce reprezentă un semn de solidaritate față de comunitățile creștine din Orientul Mijlociu și față de instituțiile pe care le gestionează Custodia Țării Sfinte, precum spitale și școli care, fără ajutoarele bănești adunate de la credincioși în Vinerea Sfântă, s-ar afla într-o situație de mare suferință, mai ales în contextul pandemiei care înrăutățește situația.

Sfântul Scaun organizează această colectă anuală pentru Țara Sfântă începând din 1974, când Sfântul Papă Paul al VI-lea a stabilit Vinerea Mare ca ziua obișnuită pentru aceasta, în întreaga lume. Colecta este destinată întreținerii și susținerii locurilor sfinte, precum și ajutorării creștinilor din Țara Sfântă.

A fost aleasă pentru colectă data de 13 septembrie deoarece este aproape de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, din 14 septembrie. Înălțarea Sfintei Cruci celebrează descoperirea relicvei Crucii lui Cristos de către Sfânta Elena și începutul cultului public în Ierusalim, odată cu construirea Bazilicii Sfântului Mormânt.

Din cauza pandemiei de coronavirus, Biserica Sfântului Mormânt a fost închisă în luna martie, fiind redeschisă cu regulile sanitare de prevenție la sfârșitul lunii mai. Este prima oară în aproape 700 de ani când acest loc sfânt, care găzduiește mormântul lui Cristos și locul răstignirii, a fost închis pentru o perioadă lungă de timp.

Prin urmare, și în Dieceza de Iași colecta care se va realiza la Sfintele Liturghii din Duminica a 24-a de peste an, 13 septembrie, îi ajută pe frații franciscani din Custodia Țării Sfinte și din alte jurisdicții să poată fi o prezență evanghelizatoare activă, în plus să poată ține deschise școlile și structurile de asistență socială deschise tuturor cetățenilor, pentru a oferi o educație umană, o conviețuire pașnică și grijă mai ales pentru cei mai mici și mai săraci.

Pr. Adrian Blăjuță


 

lecturi: 908.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat