Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Aniversarul hirotonirii episcopale a PS Iosif Păuleț și sfințirea Librăriei "Presa Bună"

În sărbătoarea "Schimbarea la Față a Domnului", joi, 6 august 2020, PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, i-a mulțumit lui Dumnezeu în cadrul sfintei Liturghii de la ora 18.00, din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, pentru slujirea episcopală începută cu un an în urmă. Au fost prezenți la sărbătoare PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoți din Iași, autorități civile și politice locale și mulți credincioși. După sfânta Liturghie a fost sfințit noul sediu al Librăriei "Presa Bună" de pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 26, și a fost inaugurată oficial activitatea Asociației "Presa Bună", al cărei președinte este pr. Adrian Blăjuță, directorul Oficiului pentru Comunicații Sociale.

La 6 august 2019, Dieceza de Iași își saluta noul păstor în persoana Mons. Iosif Păuleț, care primea în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași hirotonirea episcopală, devenind succesorul PS Petru Gherghel. Cu o privire retrospectivă, PS Iosif Păuleț i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru harul chemării la demnitatea episcopală, pe care își dorește să o exercite în spiritul slujirii caritabile, spre folosul spiritual al tuturor.

"Bun venit la sărbătoare!", au fost cuvintele de salut pe care le-a rostit la începutul sfintei Liturghii, invitând pe toți cei prezenți fizic sau prin intermediul internetului, să se unească în rugăciune de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate harurile revărsate asupra Diecezei de Iași. În introducere a menționat și de prezentarea la sfârșitul Liturghiei a Asociației nou înființate "Presa Bună", al cărei scop este acela de a răspândi pe toate mijloacele de comunicare Vestea cea Bună.

În omilia ținută de pr. paroh și decan Paul Budău a fost mai întâi evocată situația dramatică din capitala Libanului, Beirut, unde o explozie a curmat multe vieți și a semănat suferință în atâția oameni. Dată această situație, "un ochi plânge, iar altul râde", a spus predicatorul. Mai departe, preluând gândul apostolului Petru, a subliniat că "e bine că suntem aici", căci la sfânta Liturghie Isus este prezent cu trupul, sângele și dumnezeirea sa, aceasta fiind șansa fiecărui creștin de a retrăi experiența Taborului, chiar dacă lipsește strălucirea divinității lui Cristos în Euharistie. Sintetizând sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, aceasta poate fi redată în trei cuvinte: contemplare, convingere și ascultare.

"E bine că suntem aici", a reluat pr. Paul Budău. "E bine că am ajuns aici!" Adresându-se episcopului, el a remarcat că agenda pastorală a acestuia a fost mult schimbată din cauza pandemiei. Episcopul întruchipează în identitatea sa sensul celor trei cuvinte: contemplare, convingere, ascultare. Pentru PS Iosif Păuleț, consacrarea episcopală a fost momentul contemplației, Taborul; acestuia îi urmează continuu convingerea urmării lui Cristos, ca program de viață, în ascultare față de Dumnezeu și în grija pentru cei încredințați.

La sfârșitul celebrării, PS Petru Gherghel, episcop emerit, a ținut să adreseze un cuvânt de felicitare urmașului său în conducerea Diecezei de Iași, salutând și autoritățile politice: Costel Alexe, ministrul mediului, Mihai Chirica, primarul Iașului, și însoțitorii acestuia. Evocând conținutul Evangheliei a evidențiat mângâierea pe care Isus a ținut să o transmită ucenicilor ca preambul pregătitor pentru suferințele și pătimirea din Ierusalim: "Isus este mângâietor. El ne poartă prin greutăți, chiar și prin moarte, până la înviere." "Ad multos felicesque annos și curaj!" a fost urarea finală adresată episcopului Iosif Păuleț. Corul a intonat un solemn "La mulți ani!".

A urmat un cuvânt din partea primarului orașului Iași, Mihai Chirica, care i-a mulțumit PS Iosif Păuleț în numele comunității ieșene pentru toată munca și activitatea din ultimul an. Cuvântul primarului a fost, după spusele lui, unul "de mulțumire, de nădejde și de întărire". Totodată, domnia s-a i-a oferit un "omagiu", urându-i sănătate în munca episcopală. Sănătate i-a urat și PS Petru Gherghel care l-a făcut "să aibă dragoste pentru această biserică", înmânându-i un buchet de flori.

Pr. Adrian Blăjuță, în calitate de președinte al Asociației "Presa Bună" și de director al Oficiului pentru Comunicații Sociale, a evocat în câteva minute istoria asociației și finalitatea acestei instituții din cadrul Episcopiei: răspândirea veștii celei bune pe toate mijloacele de comunicare: "Fiind înființată la 15 iulie 2020, Asociația «Presa Bună» dorește să ducă mai departe eforturile făcute în Dieceza de Iași pentru răspândirea veștii celei bune prin toate mijloacele de comunicare. O astfel de asociație a mai fost înființată în Dieceza de Iași în anul 1926, de către neobositul Mons. Anton Gabor, personalitatea care și-a legat cel mai mult numele, în prima jumătate a secolului al XX-lea, de apariția și dezvoltarea presei catolice din Dieceza de Iași și nu numai. Prin Actul constitutiv al Institutului «Presa Bună» din Iași, un regulament de funcționare cu zece articole, se preciza clar scopul Institutului «Presa Bună»: «Editarea și răspândirea scrierilor bune cu conținut atât religios, cât și profan». În acele timpuri, printre propunerile acestui institut a fost și deschiderea unei librării. Asociația «Presa Bună» vrea să ducă mai departe acest deziderat, alăturând scrierilor bune și răspândirea veștii celei bune și prin mijloacele audio-video."

Totodată, a fost prezentată noua librărie de pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 26, obiectele și cărțile care pot fi procurate de aici, amintindu-i pe cei care și-au adus contribuția în amenajarea acestui nou sediu, cărora le-a adresat felicitări.

După sfânta Liturghia, PS Iosif Păuleț, împreună cu PS Petru Gherghel, câțiva preoți și autoritățile civile s-au îndreptat spre această librărie, care a fost binecuvântată și stropită cu apă sfințită. Episcopul de Iași i-a felicitat pe toți pentru contribuția adusă, exprimându-și dorința ca cei care se vor folosi de cărțile și obiectele religioase, să se apropie mai mult de Dumnezeu.

Domnul să binecuvânteze toate activitățile Asociației «Presa Bună» și pe cei care, cu dăruire și abnegație, lucrează în cadrul ei.

Sfânta Liturghie și momentul inaugurării noii locații a Librăriei "Presa Bună" au fost transmise în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași: www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro); dar și pe Maria TV și la Radio Maria.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 august: Aniversarul hirotonirii episcopale a PS Iosif Păuleț și sfințirea Librăriei "Presa Bună". Foto: Adrian Cuba

* * *


 


lecturi: 1887.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat