Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț la hramul comunității catolice din Câmpulung Muscel

Păstorul Diecezei de Iași a fost prezent sâmbătă, 25 iulie 2020, în mijlocul comunității catolice din Câmpulung Muscel, la Liturghia de hram, "Sfântul Iacob cel Mare, apostol", pe care a prezidat-o ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București. La celebrare a fost și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop emerit, mai mulți preoți și credincioși, așa cum informează Angelus Communicationis, Centrul de comunicații sociale al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (www.angelus.com.ro).

Parohia catolică este păstorită de pr. Petru Păuleț, fratele PS Iosif Păuleț, care a considerat sărbătoarea ca un "eveniment istoric", la același altar nemaifiind până anul acesta trei episcopi concelebranți: "Niciodată nu am avut trei episcopi la altar și atâția preoți la celebrarea Sfintei Liturghii".

La începutul celebrării, informează aceeași sursă citată, ÎPS Aurel Percă "a subliniat că sărbătoarea Sfântul Iacob cel Mare ne amintește de chemarea pe care a primit-o de la Domnul, fiind unul dintre primii ucenici care l-au urmat, împreună cu fratele său Ioan. Totodată - a amintit Excelența Sa - Sfântul Iacob, alături de apostolii Petru și Andrei, l-a însoțit mereu pe Mântuitorul, a avut privilegiul să fie prezent, alături de Petru și fratele său Ioan, la schimbarea la față a Mântuitorului, pe Muntele Tabor, dar și la agonia lui Isus în Grădina Măslinilor. Sunt momente care ne amintesc de clipele de bucurie, dar și de durere pe care trebuie să le traversăm în viața noastră de toate zilele".

Omilia a fost ținută de PS Iosif Păuleț care a sintetizat viața sfântului Iacob cel Mare, spunând că a fost primul din colegiul celor doisprezece care a suferit moartea de martir: "Dumnezeu ne cere tuturor să fim sfinți", a arătat PS Iosif, citând din cartea Leviticului și din Evanghelia după sfântul Matei, în care Mântuitorul ne îndeamnă să fim desăvârșiți, asemenea Tatălui ceresc. "Iată ștacheta noastră! Privim la Sfântul Iacob, îl admirăm pentru progresul spiritual pe care l-a realizat în viața lui, dar prindem și noi curaj să ținem ștacheta sus, ca să ajungem să fim sfinți".

"Să nu ne fie rușine niciodată să fim sfinți și să ne rugăm în fiecare zi: Doamne, ajută-mă să fiu sfânt și bun", a mai spus PS Iosif, invocând mijlocirea Sfântului Iacob.

În cadrul aceleiași omilii, episcopul de Iași a amintit de borna pe care Papa Francisc a binecuvântat-o cu ocazia vizitei sale de anul trecut la Iași, la 1 iunie 2019, bornă care marchează distanța din capitala istorică a Moldovei până la renumitul sanctuar Santiago de Compostella din Spania.

După Sfânta Liturghie a hramului a fost binecuvântată "Casa Genoveva" - primul "albergue" (cabană de adăpost) din cadrul Cammino de Santiago în România.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă oferită tuturor din partea Asociației Caritas Câmpulung.

Pr. Cristian Diac

Mai multe fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe site-ul Angelus Communicationis: www.angelus.com.ro, de unde a fost preluată și imaginea de mai sus.

Înregistrarea transmisiunii în direct a acestui eveniment prin pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București:


 

lecturi: 1623.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat