Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Astăzi amintirea sfântului Benedict. Cardinalul Hollerich: "În Europa pacea este în criză"

De Federico Piana

Pacea europeană în pericol, popoarele în căutare obositoare a unei identități proprii șterse de o schimbare rapidă de civilizație, nașterea unui nou egoism în toate țările de pe continent, ideea despre rădăcinile creștine care trebuie reactualizată cu un cuvânt de profeție. În ziua în care se face comemorarea liturgică a sfântului Benedict, patron al Europei, cardinalul Jean-Claude Hollerich, arhiepiscop de Luxemburg și președinte al COMECE, Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană, nu se dă înapoi și acceptă să afirme că mesajul monahului-sfânt - care "a contribuit să ducă progresul creștin la popoarele răspândite din Mediterana până în Scandinavia, din Irlanda până în câmpiile din Polonia", cum a amintit Paul al VI-lea în scrisoarea sa apostolică Pacis Nuntius din 1964 - poate fi și astăzi un ajutor valoros pentru a ieși dintr-o criză devenită de acum endemică. Și pe care actuala pandemie doar a evidențiat-o cu preocupare dureroasă.

Eminență, astăzi Europa este mai mult ca oricând în căutarea unei identități proprii: mesajul sfântului Benedict mai poate fi util pentru construirea unei comunități de popoare mai bună?

Întrebarea dumneavoastră este foarte importantă. Este adevărată: Europa caută o nouă identitate. Ne aflăm într-un timp de mare schimbare a civilizației și oamenilor le este frică. Sfântul Benedict ne arată că adevărata identitate va putea să fie găsită dacă noi vom fi deschiși la chemarea lui Dumnezeu. Dumnezeu care ne cheamă în fiecare zi, în fiecare moment al existenței noastre. Și sfântul Benedict a acceptat toate acestea: a făcut ceva nou în Europa. Așadar, n-a fost tradiționalist. A realizat o interpretare a Sfintei Scripturi urmându-i pe călugării din Egipt și astfel a reușit să dea o identitate proprie Europei: o identitate creștină.

Mesajul sfântului Benedict poate să fie inspirație, ajutor, și pentru întărirea unei colaborări între societatea civilă și comunitatea eclezială pentru a obține obiectivul unei Europe mai drepte, egale și sustenabile, așa cum ați cerut recent Consiliului Uniunii Europene?

Și acest lucru cred că este foarte adevărat. Sfântul Benedict a creat o societate dreaptă, societatea benedictinilor era o cetate dreaptă. Și noi, după Conciliul Vatican II, știm că laicatul este centrul reformei Bisericii, centrul celor care sunt chemați cu adevărat. Așadar, ca și sfântul Benedict, și noi trebuie să lucrăm pentru o societate mai dreaptă. Europa va fi creștină dacă va regăsi importanța dreptății, a egalității, a sustenabilității. Noi trebuie să fim drepți și față de noile generații. Avem nevoie de o justiție inter-generațională: trebuie să lăsăm tinerilor un pământ în care să poată locui, trăi, să fie fericiți și să găsească sensul vieții lor. Aceasta este o adevărată chemare la dreptate și consider că persoane ca sfântul Benedict sunt o inspirație profundă.

Sfântul Benedict a fost nu numai mesager de pace și maestru de civilizație ci și "crainic al religiei lui Cristos și întemeietor al vieții monastice în Occident", așa cum a amintit Paul al VI-lea. Rădăcinile creștine ale Europei mai sunt o valoare de afirmat și de revendicat?

Cred că rădăcinile creștine ale Europei există și este ușor, pentru oricine are un simț al istoriei, să vadă că Europa este bazată pe creștinism. Însă în același timp cred că noi relatăm mereu despre importanța rădăcinilor creștine fără a adăuga un cuvânt de profeție care să deschidă spre viitor. Comunicarea noastră devine un pic apăsătoare, o repetiție. Și oamenii nu ni se mai adresează pentru a avea interpretări din trecut ci ne privesc pentru a deschide viitorul. Așadar, repet: rădăcinile creștine există și uneori trebuie să vorbim despre ele. Însă pentru a ne deschide spre viitor, pentru a simți chemarea lui Dumnezeu, astăzi. Deoarece Dumnezeu continuă să ne cheme, să ne interpeleze.

Din regula sfântului Benedict transpare un respect profund față de demnitatea fiecărei ființe umane: un aspect pe care diferite țări europene par să-l fi uitat față de migranți. Cum se poate redescoperi și actualiza această regulă a monahului-sfânt?

Acest lucru este foarte important! Mai ales în perioada pandemiei pe care o trăim, Europa a devenit un pic mai săracă, nesigură și s-a născut un nou egoism. Noi nu vrem să vedem situația teribilă în care se află migranții. Tot ceea ce s-a întâmplat în jurul Maltei și Italiei în aceste ultime zile este un semn. Dacă nava Uniunii Europene nu salvează oamenii care sunt pe mare, dacă noi îi trimitem înapoi în Libia pe acei migranți deși cunoaștem condițiile care există în țara aceea, atunci pierdem inima Europei, atunci a vorbi despre rădăcinile creștine ale Europei devine o minciună. Noi nu putem să fim creștini fără să-i avem în inimă pe oamenii care au nevoie de ajutor. Sfântul Benedict, probabil fără să știe, a creat primul sistem social european: oamenii care nu aveau copii se adresau mănăstirilor sale care asigurau hrană și găzduire. Iată, trebuie să regăsim acest simț social care trebuie să devină cu adevărat global.

Viața monastică gândită și voită de sfântul Benedict este impregnată de cucerirea și de ținuta păcii. După părerea dumneavoastră, actualmente, în Europa pacea este în criză sau urmează să fie amenințată?

Pacea, politic, este în criză în Europa. Dacă Uniunea Europeană devine mai slabă - și știm că există populismul care vrea să slăbească Europa - atunci pacea va fi amenințată. Însă este în pericol și pacea inimii. Aseară, am vorbit cu mulți tineri. Am voit să aud ceea ce aveau de spus. Nu erau, îndeosebi, tineri creștini care merg la liturghie ci tineri normali, de astăzi: am observat că nu mai au pacea inimii. Cred că trebuie să se proclame evanghelia tuturor acestor oameni fără pace și să se arate, cu comunitățile noastre creștine, că pacea este posibilă dar este numai un dar al lui Dumnezeu. Noi trebuie să pregătim terenul pentru pacea pe care însă numai el o poate da.

(După Vatican News, 11 iulie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 680.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat