Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

S-au celebrat funeraliile lui Georg Ratzinger

O scrisoare a fratelui Joseph citită în timpul ritului în domul din Regensburg

"Dumnezeu să te răsplătească pentru tot ceea ce ai făcut, ceea ce ai suferit și ceea ce mi-ai dăruit": acesta a fost ultimul salut pe care Benedict al XVI-lea l-a trimis "iubitului frate Georg", ale cărui funeralii au fost celebrate miercuri, 8 iulie 2020, în domul din Regensburg.

Papa emerit - care a urmărit din Vatican în transmisie directă streaming înmormântarea prezidată de episcopul de Regensburg, Rudolf Voderholzer - a încredințat intențiile sale de rugăciune și amintirea sa personală despre fratele său unei scrisori, adresate prelatului celebrant și citită cu mare emoție de arhiepiscopul Georg Gänswein la sfârșitul liturghiei.

Recunoscător Domnului pentru că i-a acordat darul interior de a înțelege, în săptămânile trecute, că a venit momentul de a merge din nou în Germania pentru a-l vizita pe fratele bolnav, Benedict al XVI-lea a reevocat acele zile așa de intense din punct de vedere emotiv: "Când i-am spus adio în dimineața de luni, 22 iunie, știam că avea să fie un adio din această lume pentru totdeauna. Dar știam și că bunul Dumnezeu, care ne-a dăruit faptul de a fi împreună în această lume, domnește și în lumea cealaltă și acolo ne va permite să ne întâlnim din nou".

"Cor ad cor loquitur": papa emerit a citat și motoul cardinalului John Henry Newman pentru a exprima uimirea sa și recunoștința sa pentru că a primit, în aceste zile, numeroase atestări de apropiere de la persoane din multe țări și din toate grupurile sociale. Și neputând să mulțumească pentru fiecare în parte le-a unit într-o unică îmbrățișare ideală: "Prin hârtie și dincolo de orice hârtie vorbesc inimile".

Joseph Ratzinger a trasat după aceea un scurt profil uman și spiritual al fratelui răposat, amintind trei caracteristici principale. Înainte de toate a făcut aluzie la vocația sa sacerdotală trăită și prin pasiunea pentru muzică și, îndeosebi, prin slujirea ca Domkappellmeister la Regensburg: "Am putut experimenta - se citește în scrisoare - cum a fost el, și s-a realizat încontinuu ca om sacerdotal, fiind preot și muzician".

Georg Ratzinger, a amintit fratele, era persoană de "socialitate veselă", de "umor" și plin de "bucurie pentru darurile bune ale creației". În același timp, "era un om de cuvânt direct, care exprima deschis convingerile sale". Capabil să accepte și să depășească interior marea dificultate de a fi trăit peste douăzeci de ani într-o orbire aproape totală, el era "un om al lui Dumnezeu" și, "chiar dacă nu expunea religiozitatea sa", aceasta din urmă era, dincolo de orice sobrietate, "adevăratul centru al vieții sale".

Cu episcopul de Regensburg, au concelebrat arhiepiscopul Gänswein și nunțiul apostolic din Germania, arhiepiscopul Nikola Eteroviæ. Erau prezenți la rit, între alții, și cardinalii Gerhard Ludwig Müller și Reinhard Marx, și episcopul de Eichstätt, Gregor Maria Hanke. Celebrarea a fost acompaniată de cântarea unui grup de foști membri ai corului catedralei. Și chiar în zona rezervată lui Regensburger Domspatzen în cimitirul catolic inferior din Regensburg au fost îngropate rămășițele pământești ale monseniorului Georg Ratzinger la sfârșitul înmormântării.

(După L'Osservatore Romano, 9 iulie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2158.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat