Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (5 iulie 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Textul evanghelic din această duminică (cf. Mt 11,25-30) este împărțit în trei părți: înainte de toate Isus înalță un imn de binecuvântare și de mulțumire către Tatăl, pentru că le-a revelat celor săraci și celor simpli misterul Împărăției cerurilor; după aceea dezvăluie raportul intim și singular care există între el și Tatăl; și în sfârșit invită să mergem la el și să-l urmăm pentru a găsi odihnă.

În primul rând, Isus îl laudă pe Tatăl, pentru că a ținut ascunse secretele împărăției sale, ale adevărului său, "celor înțelepți și pricepuți" (v. 25). Îi numește astfel cu un văl de ironie, pentru că presupun că sunt pricepuți, înțelepți, așadar au inima închisă, de atâtea ori. Adevărata înțelepciune vine și din inimă, nu înseamnă numai a înțelege idei: adevărata înțelepciune intră și în inimă. Și dacă tu știi atâtea lucruri dar ai inima închisă, tu nu ești înțelept. Misterele Tatălui său, Isus spune că sunt revelate celor "mici", celor care se deschid cu încredere la cuvântul său de mântuire, deschid inima la cuvântul de mântuire, simt nevoia de el și așteaptă totul de la el. Inima deschisă și încrezătoare față de Domnul.

După aceea, Isus explică faptul că a primit totul de la Tatăl, și-l numește "Tatăl meu", pentru a afirma unicitatea raportului său cu el. De fapt, numai între Fiul și Tatăl există reciprocitate totală: unul îl cunoaște pe celălalt, unul trăiește în celălalt. Însă această comuniune unică este ca o floare care îmbobocește, pentru a revela gratuit frumusețea sa și bunătatea sa. Și iată atunci invitația lui Isus: "Veniți la mine..." (v. 28). El vrea să dăruiască tot ceea ce ia de la Tatăl. Vrea să ne dăruiască adevărul, iar adevărul lui Isus este gratuit întotdeauna: este un dar, este Duhul Sfânt, Adevărul.

Așa cum Tatăl are o preferință pentru cei "mici", tot așa și Isus se adresează celor "osteniți și împovărați". Mai mult, se pune pe sine însuși între ei, pentru că El este "blând și umil cu inima" (v. 29), așa spune El că este. Ca în prima și în a treia fericire, aceea a celor umili sau săraci în duh; și aceea a celor blânzi (cf. Mt 5,3.5): blândețea lui Isus. Astfel Isus, "blând și umil", nu este un model pentru cei resemnați nici pur și simplu o victimă, ci este Omul care trăiește "din inimă" această condiție în transparență deplină față de iubirea Tatălui, adică față de Duhul Sfânt. El este modelul "săracilor în duh" și al tuturor celorlalți "fericiți" din Evanghelie, care împlinesc voința lui Dumnezeu și mărturisesc împărăția sa.

Și după aceea, Isus spune că dacă mergem la el vom găsi odihnă: "odihna" pe care Cristos o oferă celor trudiți și împovărați nu este o alinare numai psihologică sau o pomană oferită, ci bucuria săracilor de a fi evanghelizați și constructori ai noii umanități. Asta este alinarea: bucuria, bucuria pe care ne-o dă Isus. Este unică, este bucuria pe care o are el însuși. Este un mesaj pentru noi toți, pentru toți oamenii de bunăvoință, pe care Isus îl adresează și astăzi în lumea care îl exaltă pe cel care se face bogat și puternic. De câte ori noi spunem: "Ah, aș vrea să fiu ca acela, ca aceea, care este bogat, are atâta putere, nu-i lipsește nimic!". Lumea îl exaltă pe cel bogat și puternic, nu contează cu ce mijloace, și uneori calcă în picioare persoana umană și demnitatea sa. Și asta noi o vedem în fiecare zi, săracii călcați în picioare. Și este un mesaj pentru Biserică, chemată să trăiască faptele de milostivire și să evanghelizeze pe cei săraci, să fie blândă, umilă. Așa vrea Domnul ca să fie Biserica sa, adică noi.

Maria, cea mai umilă și cea mai înaltă dintre creaturi, să implore de la Dumnezeu pentru noi înțelepciunea inimii, pentru ca să știm să discernem semnele sale în viața noastră și să fim părtași de acele mistere care, ascunse celor mândri, sunt revelate celor umili.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În această săptămână, Consiliul de Securitate de la Națiunile Unite a adoptat o rezoluție care predispune câteva măsuri pentru a înfrunta consecințele devastatoare ale virusului Covid-19, îndeosebi pentru zonele deja teatru de conflicte. Este lăudabilă cererea unei încetări a ostilităților globală și imediată, care ar permite pacea și siguranța indispensabile pentru a furniza asistența umanitară așa de urgent necesară. Doresc ca această decizie să fie pusă în practică efectiv și urgent pentru binele atâtor persoane care suferă. Fie ca această rezoluție a Consiliului de Securitate să devină un prim pas curajos pentru un viitor de pace.

Vă salut din inimă pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări. Salut îndeosebi pe polonezi: bine ați venit, și binecuvântez marele pelerinaj al familiei "Radio Maria" la sanctuarul de la Czêstochowa, care va avea loc sâmbăta următoare, în centenarul nașterii sfântului Ioan Paul al II-lea, cu motoul "Totul am încredințat Mariei". O binecuvântare pentru acel pelerinaj.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 825.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat