Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Misionară fără a fi mers în misiuni. Sfânta Tereza a Pruncului Isus

A apărut recent la Editura "Presa Bună" cartea Misionară fără a fi mers în misiuni. Sfânta Tereza a Pruncului Isus, scrisă de Agneza Ilincă.

Cartea urmărește îndeaproape modul cum înmugurește și se dezvoltă mai apoi misionarismul în viața Sfintei Tereza a Pruncului Isus, atât în scurta ei viață pământească, de numai douăzeci și patru de ani, cât și după trecerea ei în veșnicie.

Primul capitol descrie primii ani de viață ai "Micii Flori" - cum îi plăcea ei să se numească - și până la intrarea în Carmel. Autoarea se oprește asupra cazului Pranzini, un criminal periculos, condamnat la moarte, dar și primul convertit al Terezei, câștigat de ea pentru Cer cu doar câteva clipe înainte de execuție. "Convertirea bruscă a lui Pranzini la înălțimea eșafodului o confirmă pe mica Tereza în vocația misionară - misiune de ordin divin", subliniază autoarea cărții, Agneza Ilincă.

Capitolul doi al cărții rezumă aprofundarea acestei vocații a Terezei în anii petrecuți la mănăstire, în Carmelul din Lisieux, când primește în grijă, pentru îndrumări spirituale și rugăciune, pe doi viitori preoți misionari: Maurice Bellière și Adolphe Roulland. "Prin virtutea credinței sale a fost pentru ei o aliată, contribuind la fecunditatea apostolatului lor. Tereza a fost conștientă că fecunditatea unei astfel de opere misionare depinde numai de Cristos, Misionarul prin excelență. Dorea cu ardoare sfințenia preoților, deoarece cu cât ei sunt mai aproape de Cristos prin sfințenie, cu atât activitatea lor misionară este mai rodnică." Apoi, la Tereza apare o valență mai amplă a misionarismului său, rezumată în "calea cea mică" a copilăriei spirituale: "Misiunea sa spre micile suflete constă în a le învăța să aibă încredere în iubirea lui Dumnezeu Tatăl, într-un spirit filial de abandonare. Tocmai acesta este conținutul micii sale căi pe care a practicat-o ea însăși, apoi a predat-o novicelor sale și a comunicat-o fraților săi misionari", afirma autoarea.

Însă misionarismul Terezei nu se rezumă la viața ei pământească, ci trece dincolo, în viața veșnică. Capitolul trei al cărții urmărește tocmai influența sfintei, lucrul ei neobosit din Cer. "Ceea ce o face atât de cunoscută este mai ales prezența sa care se simte peste tot unde este invocată. Ea învață pe oameni să-l iubească pe Dumnezeu în mod real. [...] Forța misionară a Terezei s-ar putea rezuma în expresia: «a iubi și a face să fie iubită Iubirea»", conclude autoarea.

Cu delicatețe și pasiune, Agneza Ilincă reușește să dezvăluie cititorului vocația ce a devenit fir călăuzitor al vieții Terezei de Lisieux, proclamată peste ani "patroană a misiunilor", observând și că noi toți, "prin Botez, am devenit părtași la misiunea de răscumpărător a Domnului, adică misionari".

Apărut la Editura Presa Bună cu sprijinul Asociației Primus, volumul îmbogățește biblioteca de spiritualitate tereziană și creștină.

Sr. Mihaela Cotarcea (terezină)

* * *

Misionară fără a fi mers în misiuni. Sfânta Tereza a Pruncului Isus
Agneza Ilincă, Ed. "Presa Bună", 2020, ISBN 978-606-8116-91-4, 14x21 cm, 82 p., 15 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1634.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat