Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Hramul bisericii "Sfinții apostoli Petru și Paul"

Sărbătoarea sfinților apostoli Petru și Paul (29 iunie 2020) are o însemnătate aparte pentru municipiul Bacău și locuitorii acestuia, deoarece îi are ca patroni și ocrotitori. Pentru comunitatea catolicilor din Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău această sărbătoare are o importanță și mai mare deoarece este hramul bisericii noi.

Cu multă nerăbdare credincioși de toate vârstele din Bacău, dar și pelerini din împrejurimi, au venit cu mult timp înainte, pentru a descoperi locul potrivit, din cauza condițiilor impuse, ca să participe cu bucurie la cinstirea celor două coloane ale Bisericii, sfinții apostoli Petru și Paul.

Primele acorduri ale cântecului intonat de corul parohiei și procesiunea preoților celebranți anunțată de sunetul clopoțeilor au făcut să apară multă emoție pe chipurile participanților la sfânta Liturghie.

Soarele nu numai că se juca cu razele sale luminând și încălzind mulțimea adunată, ci a dat și o strălucire aparte celebrării. Adierea vântului a alungat căldura apăsătoare, ca totul să fie mai ușor de trăit.

Cuvântul lui Dumnezeu a prins viață în sufletele fiecăruia prin lecturile proclamate de credincioși îmbrăcați național, iar un glas cristalin de copil a intonat psalmul. Mesajul evanghelic prin care Cristos îl alege pe Petru mai mare peste apostoli a fost vestit de părintele Marius Adam.

Părintele predicator, Augustin Benchea, decan de Moinești, prin cuvântul de învățătură a evidențiat că sfinții apostoli Petru și Paul sunt apostoli ai iubirii, iar prin exemplul lor ne învață să trăim credința în Isus și să o mărturisim zi de zi în familie, la serviciu, în orice moment cu multă responsabilitate, jertfă, sacrificiu și bucurie.

Darurile oferite la altar de către un grup de copii îmbrăcați în alb au simbolizat misiunea împlinită de sfinții apostoli și transmisă Bisericii.

Pe străduța din fața bisericii, trecătorii ocazionali se opreau cu uimire și respect și se închinau, participând la sărbătoare alături de comunitate.

Solemnitatea hramului a fost sporită de cântările alese susținute de corul parohiei care s-a pregătit cu mult timp înainte sub îndrumarea părintelui Richardo Dominic Baciu și a domnului dascăl Carol Bolog.

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele decan Isidor Dâscă a menționat importanța acestei sărbători, exemplul de credință și curaj al apostolilor Petru și Paul, a mulțumit părintelui predicator, celor peste 35 de preoți concelebranți, părinților vicari, celor care s-au implicat în a face ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă dar și tuturor participanților care au făcut ca sărbătoarea să fie atât de frumoasă în această zi binecuvântată.

Loredana Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iunie: Bacău: Hramul bisericii "Sfinții apostoli Petru și Paul"


 

lecturi: 1368.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat