Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Liturghie de mulțumire cu PS Petru Gherghel

În solemnitatea Sfinților Petru și Paul, luni, 29 iunie 2020, în comunitatea natală din Gherăești, PS Petru Gherghel a prezidat o Liturghie de mulțumire pentru cei 55 de ani de preoție, 80 de ani de viață și 30 de ani de episcopat.

La începutul Liturghiei, părintele paroh, Daniel Ghitiu, i-a mulțumit Preasfințitului că a ales să celebreze alături de comunitatea natală sfânta și dumnezeiasca Liturghie, în sărbătoarea celor doi mari sfinți, Petru și Paul. El a mai consemnat: "Dacă sfântului apostol Petru i-ar fi permis Dumnezeu să-și viziteze satul natal, după anii de predicare a evangheliei până în îndepărtata Romă, probabil, n-ar mai fi recunoscut multe chipuri ale consătenilor săi, dar ar fi recunoscut, în ochii lor, strălucirea Lacului Genezaret și dârzenia lor de pescari. Din motive de protecție, aceste măști pe care le purtăm și astăzi ne acoperă jumătate de chip, dar ne lasă liberi ochii, care sunt ferestrele sufletelor noastre. În acești ochi ai gherăeștenilor, adunați la această sfântă Liturghie, veți regăsi albastrul cerului, reflectat în apele râului Moldova, maroniul pământului lor roditor sau verdele pomilor lor fructiferi și, mai ales, dârzenia lor în apărarea credinței creștine".

Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Petru Sebastian Tamaș, fiu al satului, care a scos în evidență unitatea care exista între cei doi mari apostoli, unitate ce trebuie să existe și astăzi între păstori și credincioși pentru a mărturisi în continuare una și aceeași credință. Părintele a accentuat și faptul că, în primul rând, părinții sunt cei care transmit copiilor credința.

La finalul sfintei Liturghii, primarul comunei, Pavel Bereșoae, a adresat un cuvânt de recunoștință, iar comunitatea din Gherăești a pregătit un mic moment de prețuire.

Celebrarea s-a încheiat cu gândul de recunoștință și prețuire a Preasfințitului Petru Gherghel.

Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să-l binecuvânteze pe episcopul nostru Petru și să-l copleșească în continuare cu harurile sale!

Pr. Valerică Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iunie: Gherăești: Liturghie de mulțumire cu PS Petru Gherghel


 

lecturi: 1347.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat