Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (29 iunie 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Îi sărbătorim astăzi pe sfinții patroni ai Romei, apostolii Petru și Paul. Și este un dar să ne întâlnim pentru a ne ruga aici, aproape de locul în care Petru a murit martir și este înmormântat. Însă, liturgia de astăzi amintește un episod cu totul diferit: relatează că Petru a fost eliberat de moarte cu mai mulți ani înainte. A fost arestat, se afla în închisoare și Biserica, temându-se pentru viața lui, se ruga neîncetat pentru el. Atunci un înger a coborât pentru a-l elibera din închisoare (cf. Fap 12,1-11). Însă chiar și după mulți ani, când Petru era prizonier la Roma, Biserica s-a rugat cu siguranță. Totuși, cu acea ocazie viața sa n-a fost cruțată. Cum de înainte a fost eliberat de încercare și după aceea nu?

Pentru că există un parcurs în viața lui Petru, care poate lumina parcursul vieții noastre. Domnul i-a acordat atâtea haruri și l-a eliberat de rău: așa face și cu noi. Mai mult, adesea noi mergem la el numai în momentele de nevoie, pentru a cere ajutor. Însă Dumnezeu vede mai departe și ne invită să mergem mai departe, să căutăm nu numai darurile sale, ci să-l căutăm pe el, care este Domnul tuturor darurilor; să-i încredințăm nu numai problemele, ci să-i încredințăm viața. În acest mod poate în sfârșit să ne dea cel mai mare har, acela de a dărui viața. Da, a dărui viața. Cel mai important lucru din viață este să facem din viață un dar. Și acest lucru este valabil pentru toți: pentru părinți față de copii și pentru copii față de părinții bătrâni. Și aici îmi vin în minte atâția bătrâni, care sunt lăsați singuri de familie, ca și cum - îmi permit să spun - ca și cum ar fi material de rebutat. Și aceasta este o dramă din timpurile noastre: singurătatea bătrânilor. Viața copiilor și a nepoților nu devine dar pentru bătrâni. A deveni dar pentru cel care este căsătorit și pentru cel care este consacrat; este valabil peste tot, la casă și la locul de muncă, și față de oricine este aproape de noi. Dumnezeu dorește să ne facă să creștem în dăruire: numai așa devenim mari. Noi creștem dacă ne dăruim altora. Să privim la sfântul Petru: n-a devenit un erou pentru că a fost eliberat din închisoare, ci pentru că și-a dat viața aici. Darul său a transformat un loc de execuții în locul frumos de speranță în care ne aflăm.

Iată ce trebuie să-i cerem lui Dumnezeu: nu numai harul momentului, ci harul vieții. Evanghelia ne arată astăzi tocmai dialogul care a schimbat viața lui Petru. El s-a simțit întrebat de Isus: "Cine sunt eu pentru tine?". Și a răspuns: "Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului cel viu". Și Isus: "Fericit ești tu, Simon, fiul lui Iona" (Mt 16,16-17). Isus îl numește fericit. Ești fericit pentru că ai spus asta. Să observăm: Isus spune Tu ești fericit lui Petru care îi spusese Tu ești Dumnezeul cel viu. Așadar, care este secretul unei vieți fericite, care este secretul unei vieți împlinite? A-l recunoaște pe Isus, însă pe Isus ca Dumnezeu cel viu, nu ca o statuie. Pentru că nu contează a ști că Isus a fost mare în istorie, nu contează atât a aprecia ceea ce a spus sau a făcut: contează ce loc îi dau eu în viața mea, ce loc îi dau eu lui Isus în inima mea. În acel moment Simon l-a auzit pe Isus spunându-i: "Tu ești Petru și pe această piatră este zidită Biserica sa" (v. 18). N-a fost numit "piatră" pentru că era un om solid și credibil. Nu, va face multe greșeli după aceea, nu era atât de credibil, va face atâtea greșeli, chiar va ajunge să-l renege pe Învățător. Însă a ales să construiască viața pe Isus, piatra; nu - spune textul - pe "carne și sânge", adică pe el însuși, pe capacitățile sale, ci pe Isus (cf. v. 17), care este piatra. Isus este stânca pe care Simon a devenit piatră. Același lucru putem să-l spunem despre apostolul Paul, care s-a dăruit total Evangheliei, considerând toate celelalte gunoi, pentru a-l câștiga pe Cristos.

Astăzi, în fața apostolilor, putem să ne întrebăm: "Și eu, cum îmi orânduiesc viața? Mă gândesc numai la necesitățile de moment sau cred că adevărata mea necesitate este Isus, care face din mine un dar? Și cum construiesc viața, pe capacitățile mele sau pe Dumnezeul cel viu?". Sfânta Fecioară Maria, care s-a încredințat în întregime lui Dumnezeu, să ne ajute să-l punem la baza fiecărei zile; și ea să mijlocească pentru noi pentru ca să putem, cu harul lui Dumnezeu, să facem din viața noastră un dar.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Înainte de toate adresez salutul meu tuturor romanilor și celor care trăiesc în acest oraș, în sărbătoarea sfinților patroni, apostolii Petru și Paul. Prin mijlocirea lor, mă rog ca la Roma fiecare persoană să poată trăi cu demnitate și să poată întâlni mărturia bună a evangheliei.

În această zi este tradiție ca să vină la Roma o delegație a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, însă anul acesta n-a fost posibil din cauza pandemiei. De aceea, trimit în mod spiritual o îmbrățișare fratelui iubit patriarhul Bartolomeu, în speranța de a putea relua cât mai curând vizitele noastre reciproce.

Celebrând solemnitatea sfântului Petru și a sfântului Paul, aș vrea să-i amintesc pe atâția martiri care au fost decapitați, arși de vii și uciși, în special în timpul împăratului Nero, chiar pe acest pământ pe care voi vă aflați acum. Acesta este pământ însângerat de frații noștri creștini. Mâine vom celebra comemorarea lor.

Vă salut pe voi, dragi pelerini prezenți aici: văd steaguri din Canada, din Venezuela, din Columbia și altele... Multe salutări! Vizita la mormintele apostolilor să întărească credința voastră și mărturia voastră.

Și urez tuturor o sărbătoare frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 655.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat