Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfânta Liturghie de mulțumire la împlinirea a 80 de ani de viață ai PS Petru Gherghel și aniversarea a 136 de ani de la înființarea Diecezei de Iași

Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit, a prezidat sfântă Liturghie de mulțumire la împlinirea a 80 de ani de viață și 55 de ani de preoție duminică, 28 iunie 2020, la ora 11.30, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. În cadrul celebrării a fost evocată și înființarea Episcopiei Romano-Catolice de Iași, de la a cărei dată s-au împlinit la 27 iunie 2020, 136 de ani. La sfânta Liturghie a fost prezent PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop emerit e București, preoți profesori de la Seminar și din Iași, și credincioși. Sfânta Liturghie a fost transmisă pe www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook și canalul de YouTube ale Episcopiei Romano-Catolice de Iași, precum și la TVR Iași, Maria TV, și TeleMoldova+.

Duminică, 28 iunie 2020, PS Petru Gherghel, episcop emerit, a împlinit venerabilă vârstă de 80 de ani. Dintre aceștia, 55 de ani i-au fost dăruiți Domnului în slujirea preoțească (25 de ani) și cea episcopală (30 de ani). Momentul aniversar a fost sărbătorit în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.30, prezidată de episcopul jubilant, împreună cu PS Iosif Păuleț, păstorul actual al Diecezei de Iași, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop emerit, preoți și popor credincios.

În salutul de început, PS Iosif Păuleț a amintit semnificațiile multiple ale acestei zile și ale sfintei Liturghii: aniversarul PS Petru Gherghel, aniversarul înființării Diecezei de Iași și ziua istoricilor bisericești. Referindu-se la episcopul jubilant, a spus că acesta este o personalitate a Bisericii locale pentru toată munca de apostolat pe care a întreprins-o de-a lungul deceniilor, pentru contribuția decisivă la dezvoltarea religioasă, culturală și socială a Diecezei de Iași, în spiritul unei unități programatice, exprimate în deviza episcopală "Ca toți să fie una".

Înainte de a-i invita pe toți la rugăciune, PS Petru Gherghel a citat din Psalmul 89, invocând cuvintele: "Îndurările Domnului în veci le voi cânta", cerând iertare lui Dumnezeu pentru toate păcatele săvârșite și mulțumind în actul suprem de laudă și de recunoștință care este sfânta Liturghie, pentru darul vieții și al slujirii preoțești.

Omilia a fost ținută de ÎPS Ioan Robu, care și-a structurat cuvântarea în două părți, asigurând pe cei care îl ascultau de familiaritatea și amiciția care a caracterizat relația de decenii cu episcopul devenit octogenar Petru Gherghel. Pe marginea evangheliei duminicale vorbind, a evidențiat gândul că Isus, atunci când a pretins întâietatea iubirii față de el, nu a sugerat deloc că nu e nevoie să ne iubim părinții sau proprii copii, ci că orice iubirea, ca să fie autentică, trebuie să treacă prin iubirea de Dumnezeu. "Ce tribut de suferință trebuie să aducă oamenii care separă iubirea de Dumnezeu de celelalte iubiri!" Isus, a spus mai departe arhiepiscopul emerit, ne amintește că jertfa este un izvor de împlinire și de bucurie în același timp. Punând viața episcopului Petru Gherghel în fața purtării crucii pe care o cere Isus, predicatorul a spus că acesta a avut ocazii multe ca să învețe ce înseamnă "dusul crucii".

La finalul sfintei Liturghii, pr. Ștefan Lupu a prezentat în câteva cuvinte cartea omagială "Sfântul Ioan Paul al II-lea și România", volum prefațat de ÎPS Aurel Percă, cu un cuvânt înainte de PS Iosif Păuleț, în care este evocată și personalitatea PS Petru Gherghel prin mărturiile celor care l-au cunoscut îndeaproape: PS Anton Coșa, Mons. Benone Farcaș etc. Despre Fericitul Vladimir Ghica se spune că a fost un profesor de speranță. Plecând de la acest supranume, pr. Ștefan Lupu a spus că despre PS Petru Gherghel se poate afirma că este un profesor al unității. Așa îl califică colosala muncă pastorală întreprinsă în anii de slujire arhierească.

A urmat din partea corului intonarea unui solemn "La mulți ani!", cu aplauze pentru cel care se afla la ceas aniversar.

PS Petru Gherghel a rostit o mulțumire amplă, mărturisindu-și emoțiile mari pe care le-a simțit în această împrejurare festivă, de sărbătoare. Cât privește volumul omagial, proiectul i-a fost străin, însă l-a onorat. Referindu-se la figura sfântului Ioan Paul al II-lea a spus: "E greu să stai lângă un sfânt." Ioan Paul al II-lea este, în viziunea PS Petru Gherghel, un prieten care ne-a însoțit în timpurile grele cu cuvintele și încurajările sale.

Trei emoții l-au stăpânit la acest ceas aniversar pe PS Petru Gherghel. O primă emoție a izvorât din întrebarea pe care și-a pus-o: "Ce a găsit Dumnezeu la mine, pentru a-mi oferi atâtea haruri?" Și dându-și răspunsul, a spus: "Chipul său l-a găsit. În unul ca mine, în altul ca profesor, în altul ca tată. Și el lucrează în ceea ce este opera lui." A doua emoție se referă la afecțiunea pentru mama sa. Când l-a născut, avea peste 40 de ani, el fiind ultimul copil. Iubirea de mamă l-a copleșit pentru că în aceasta era iubirea de Dumnezeu: "O mamă iubitoarea de Dumnezeu iubește și copiii." A treia emoție a vizat relația cu Biserica: "Eu fac parte din Biserică, din cea locală și din cea universală. Suntem toți și formăm o familie mare. Am încercat cu forțele noastre mici să creăm o familie, cu atâția credincioși pe fața pământului". Concluzionând, a spus că acestea sunt emoțiile cele mai mari: de a fi fiul lui Dumnezeu, purtând chipul său, de a fi fiul unei mame iubitoare și de a fi fiul unei Biserici. Aceste emoții s-au constituit într-un gând de laudă adusă lui Dumnezeu.

Din partea credincioșilor PS Petru Gherghel a primit flori și multe urări de bine, împreună cu multele rugăciuni rostite comunitar și individual.

Corul Juvenes Ecclesiae a înfrumusețat celebrarea prin cântările solemne pe care le-a intonat. Bucuria amplei sărbători a fost una împărtășită în prezența reală a lui Isus Cristos, care face ca toate să fie una.

Îi dorim PS Petru Gherghel binecuvântări alese pentru toate zilele vieții sale, în înțelepciune și seninătate, rugându-l pe Dumnezeu să-l păstreze în sănătate spre slujirea Bisericii lui

Cristos și lauda numelui său. Sâmbătă, 27 iunie, la ora 18.00, PS Iosif Păuleț, în prezența PS Petru Gherghel, a oficiat sfânta Liturghie aniversară pentru înființarea Diecezei de Iași, eveniment petrecut sub pontificatul papei Leon al XIII-lea, în urmă cu 136 de ani. Pr. Fabian Doboș a ilustrat în predica-scrisoare etapele importante ale istoriei acestei dieceze, nici prea bătrâne, nici prea tinere, care a crescut, a cunoscut vicisitudini și prigoană, a rezistat și s-a dezvoltat aducând multe roade.

Ad multos annos!

Pr. Cristian Diac

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 iunie: Liturghie de mulțumire la împlinirea a 80 de ani de viață ai PS Petru Gherghel

* * *

Liturghie de mulțumire la împlinirea a 80 de ani de viață ai PS Petru Gherghel (28 iunie 2020)

* * *

Liturghie la aniversarea Episcopiei de Iași (27 iunie 2020)

* * *

Iași: Invitație la Liturghie de mulțumire la 80 de ani ai PS Petru Gherghel și 136 de ani de la înființarea Diecezei de Iași (28 iunie)
 


lecturi: 2197.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat