Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francsc: Angelus (28 iunie 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această duminică, evanghelia (cf. Mt 10,37-42) face să răsune cu putere invitația de a trăi în plinătate și fără șovăieli adeziunea noastră la Domnul. Isus le cere discipolilor săi să ia în serios exigențele evanghelice, chiar și atunci când asta cere jertfă și trudă.

Prima cerere exigentă pe care el o adresează celui care îl urmează este aceea de a pune iubirea față de el mai presus de afectele familiale. El spune: "Cine își iubește tatăl sau mama, [...] fiul sau fiica mai mult decât pe mine nu este vrednic de mine" (v. 37). Isus nu intenționează desigur să subevalueze iubirea față de părinți și copii, dar știe că legăturile de rudenie, dacă sunt puse pe primul loc, pot devia de la adevăratul bine. Vedem asta: unele corupții în guverne vin tocmai pentru că iubirea față de rudenie este mai mare decât iubirea față de patrie și pun în funcție rudele. Același lucru cu Isus: când iubirea [față de cei din familie] este mai mare decât [aceea față] de El nu este bine. Toți am putea să aducem atâtea exemple în această privință. Fără a vorbi despre acele situații în care afectele familiale se amestecă împreună cu alegeri contrapuse evangheliei. În schimb când iubirea față de părinți și copii este animată și purificată de iubirea Domnului, atunci devine pe deplin rodnică și produce roade de bine în familia însăși și mult dincolo de ea. În acest sens Isus spune această frază. Amintim și cum Isus le reproșează învățătorilor legii că fac să le lipsească părinților cele necesare cu pretenția de a le da la altar, de a le da Bisericii (cf. Mc 7,8-13). Le reproșează! Adevărata iubire față de Isus cere o adevărată iubire față de părinți, față de copii, dar dacă noi căutăm mai întâi interesul familial, acest lucru duce mereu pe o cale greșită.

După aceea, Isus le spune discipolilor săi: "Cine nu-și ia crucea și nu mă urmează, nu este vrednic de mine" (v. 38). Este vorba de a-l urma pe calea pe care el însuși a parcurs-o, fără a căuta scurtături. Nu există iubire adevărată fără cruce, adică fără un preț de plătit personal. Și spun asta atâtea mame, atâția tați care se jertfesc atât de mult pentru copii și îndură adevărate sacrificii, cruci, pentru că iubesc. Și purtată cu Isus, crucea nu provoacă frică, pentru că el este mereu lângă noi pentru a ne sprijini în ora încercării mai dure, pentru a ne da forță și curaj. Nici nu folosește a ne agita pentru a ne ocroti propria viață, cu o atitudine temătoare și egoistă. Isus avertizează: "Cine ține la viață o va pierde, iar cine își pierde viața pentru mine - adică pentru iubire, pentru iubire față de Isus, pentru iubire față de aproapele, pentru slujirea altora - o va regăsi" (v. 39). Este paradoxul evangheliei. Însă, mulțumire fie lui Dumnezeu, avem foarte multe exemple și despre aceasta! Vedem asta în aceste zile. Câți oameni, câți oameni, poartă cruci pentru a-i ajuta pe alții! Se jertfește pentru a-i ajuta pe alții care au nevoie în această pandemie. Însă, mereu cu Isus, se poate face. Plinătatea vieții și a bucuriei se găsește dăruindu-ne pe noi înșine pentru evanghelie și pentru frați, cu deschidere, primire și bunăvoință.

Făcând astfel, putem experimenta generozitatea și recunoștința lui Dumnezeu. Ne amintește Isus: "Cine vă primește pe voi pe mine mă primește [...]. Cine va da de băut fie și numai un pahar de apă rece unuia dintre aceștia mici [...] nu-și va pierde răsplata" (v. 40; 42). Recunoștința generoasă a lui Dumnezeu Tatăl ține cont și de cel mai mic gest de iubire și de slujire adusă fraților. În aceste zile, am auzit un preot care era emoționat pentru că în parohie s-a apropiat de el un copil și i-a spus: "Părinte, acestea sunt economiile mele, puțin lucru, este pentru săracii dumneavoastră, pentru cei care astăzi au nevoie datorită pandemiei". Lucru mic, dar lucru mare! Este o recunoștință contagioasă, care ajută pe fiecare dintre noi să avem recunoștință față de cei care se îngrijesc de necesitățile noastre. Când cineva ne oferă o slujire, nu trebuie să credem că totul ni se cuvine. Nu, atâtea servicii se fac din gratuitate. Gândiți-vă la voluntariat, care este unul din cele mai mari lucruri pe care le are societatea italiană. Voluntarii... Și câți dintre ei au părăsit viața în această pandemie! Se face din iubire, pur și simplu din slujire. Gratitudinea, recunoștința, este înainte de toate semn de bună educație, ci este și un distinctiv al creștinului. Este un semn simplu dar genuin al împărăției lui Dumnezeu, care este împărăție de iubire gratuită și recunoscătoare.

Maria Preasfântă, care l-a iubit pe Isus mai mult decât însăși viața sa și l-a urmat până la cruce, să ne ajute mereu în fața lui Dumnezeu cu inimă disponibilă, lăsând ca al său Cuvânt să judece comportamentele noastre și alegerile noastre.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Marțea viitoare, 30 iunie, se va ține a patra Conferință a Uniunii Europene și a Națiunilor Unite pentru "a susține viitorul Siriei și al regiunii". Să ne rugăm pentru această întâlnire importantă, pentru ca să se poată îmbunătăți situația dramatică a poporului sirian și a popoarelor vecine, îndeosebi din Liban, în contextul gravelor crize socio-politice și economice pe care pandemia le-a făcut și mai dificile. Gândiți-vă că sunt copii cu foamea, care nu au de mâncare! Vă rog, ca aceia care conduc să fie capabili să facă pacea.

Invit să ne rugăm și pentru populația din Yemen. Și aici, în special pentru copii, care suferă din cauza crizei umanitare foarte grave. Precum și pentru cei care au fost loviți de inundațiile puternice din Ucraina de vest: să poată experimenta întărirea Domnului și ajutorul fraților.

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini care provin din Italia și din alte țări. Văd steaguri: polonez, german, și atâtea! Îndeosebi salut pe cei care au participat în această dimineață aici la Roma la Liturghia în rit congolez, rugându-se pentru Republica Democratică din Congo. Salut delegația congoleză prezentă aici. Sunt buni acești congolezi!

Vă urez vouă tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună! Și la revedere pe mâine pentru sărbătoarea sfinților Petru și Paul.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 691.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat