Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Familia guanelliană, 25 de ani de iubire și slujire în România

Duminică, 21 iunie 2020, în capela Căminului de Bătrâni "Casa Sfântul Iosif" din Iași a fost celebrată o sfântă Liturghie pentru a marca cei 25 de ani de iubire și slujire guanelliană în România a Congregației Fiicelor Sfintei Maria a Divinei Providențe. În urmă cu 25 de ani, la 23 iunie 1995, a fost inaugurată Casa Providenței din Iași.

Din cauza pandemiei am sărbătorit încheierea Jubileului de Argint foarte simplu: după lunga perioadă de restricție, am celebrat Sfânta Liturghie în capela Căminului de bătrâni împreună cu credincioșii care vin de obicei duminica la Liturghie și cu persoanele în vârstă de la cămin.

Bineînțeles, am simțit lipsa Preasfințitului Iosif Păuleț, a Preasfințitului Petru Gherghel, a pr. Eduard Ferenț, a surorilor din Consiliul General, a tuturor invitaților, dar am gustat din plin o minunată Liturghie celebrată de confrații noștri, pr. Baktisth Walagan și pr. Kalai Savier.

Procesiunea cu matrița Casei Providenței a marcat începutul sfintei Liturghii, iar procesiunea cu darurile de la ofertoriu a sintetizat tot ceea ce am dorit să exprimăm prin introducere, prin Rugăciunea credincioșilor, prin salutul final pe care l-am primit de la vicara generală de la Roma. Cântecele ne-au ajutat să ne bucurăm și mai mult de sărbătoare și astfel, mai simplu ca oricând, am simțit în mijlocul nostru spiritul fondatorului și al lui Cristos însuși care ne-a vorbit și de data aceasta prin cuvântul său, prin predica profundă, dar mai ales prin sacrificiul său suprem.

Maica Serena (suntem sigure că împreună cu fondatorul și cu toate surorile care ne-au precedat a sărbătorit în cer) spunea: "Memoria este comoara inimii". Din această comoară fac parte toate persoanele care au trecut pragul casei: copii, tineri, persoane cu probleme psihice și fizice, bătrâni, colaboratori laici care ne-au ajutat și ne ajută în continuare în diferite moduri: confrați, cooperatori, binefăcători, angajați, voluntari.

Tot binele făcut în această operă a fost posibil datorită sacrificiului multor surori, dintre care reamintim cu recunoștință pe maica Elena, maica generală de atunci, maica Serena Ciserani, sora Fiorella Chinappi, sora Rina Luraschi, maica Giustina Valicenti, sora Luciana, sora Marietta, sora Anna Zanni, sora Maria Teresa, sora Luigina și lista poate continua.

O deosebită mulțumire îi datorăm Preasfințitului Petru Gherghel și părintelui Eduard Ferenț deoarece datorită lor carisma guanelliană a ajuns în România, pentru disponibilitatea și sprijinul oferit încă de la început.

Fie ca acest moment de re-amintire să nu ne facă să simțim doar nostalgia trecutului, ci să ne dea entuziasm și statornicie în a face binele, deoarece "nu avem doar o istorie glorioasă de care să ne amintim și să povestim, ci o mare istorie de construit!" prin gesturi mici de caritate concrete și zilnice. (din Introducerea la sfânta Liturghie).

Versetului evanghelic "Pe săraci îi aveți mereu cu voi" fondatorul răspunde: "Nu ne putem opri atâta timp cât sunt săraci care au nevoie de ajutor", iată de ce sărbătoarea noastră devine o ocazie de mulțumire lui Dumnezeu și de reamintire a sacrificiilor celor care, înaintea noastră, au lăsat o urmă de bine, care sunt, fără îndoială, un imbold pentru a continua cu pasiune propria angajare în favoarea celor privilegiați ai Providenței (Din scrisoarea sorei Neuza Girodani, vicară generală).

Sărbătoarea noastră a continuat cu un moment de adorație euharistică, în care inimii euharistice a lui Isus, pe lângă reînnoita recunoștință, i-am încredințat dorința noastră de bine pentru prezentul și pentru viitorul carității.

Congregația este prezentă în România din anul 1993: în Dieceza de Iași, la Iași - Casa Providenței (începută în anul 1993, inaugurată la 23 iunie 1995) și Casa "Sfântul Iosif" - Căminul de Bătrâni (din 2002), la Șcheia - Centrul Social "Fericita Clara" din Șcheia (tot din 2002) și la Sagna - Casa "Sfântul Alois Guanella" (din anul 2010).

Sr. Victoria Pop, FSMDP

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 iunie: Iași: Familia guanelliană, 25 de ani de iubire și slujire în România


 

lecturi: 1715.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat