Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Francisc: Omilia la Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului (14 iunie 2020)

"Adu-ți aminte de tot drumul pe care Domnul Dumnezeul tău te-a făcut să mergi" (Dt 8,2). Adu-ți aminte: cu această invitație a lui Moise s-a deschis astăzi Cuvântul lui Dumnezeu. Puțin după aceea, Moise reafirma: "Să nu-l uiți pe Domnul Dumnezeul tău" (cf. v. 14). Scriptura ne-a fost dăruită pentru a învinge uitarea lui Dumnezeu. Cât de important să ne amintim de asta atunci când ne rugăm! Așa cum învață un Psalm, care spune: "Îmi voi aminti faptele Domnului și îmi voi aminti de la capăt minunile sale" (77,12). Și minunile și faptele pe care Domnul le-a făcut în însăși viața noastră.

Este esențial de a aminti binele primit: fără a ne aminti de el devenim străini de noi înșine, "trecători" ai existenței; fără amintire ne dezrădăcinăm din terenul care ne hrănește și ne lăsăm luați ca frunzele de vânt. În schimb a ne aminti înseamnă a ne reînnoda cu legături mai puternice, înseamnă a ne simți parte dintr-o istorie, înseamnă a respira cu un popor. Amintirea nu este un lucru privat, este calea care ne unește cu Dumnezeu și cu alții. Pentru aceasta în Biblie amintirea Domnului trebuie transmisă din generație în generație, trebuie relatată din tată în fiu, așa cum spune un frumos pasaj: "Când fiul tău te va întreba mâine: «Care sunt învățătura, hotărârile și judecățile pe care vi le-a poruncit Domnul Dumnezeul nostru?». Să răspunzi fiului tău: «Noi eram sclavi [...] - toată istoria sclaviei - Domnul a făcut înaintea ochilor noștri semne, minuni mari»" (Dt 6,20-22). Tu vei da amintirea fiului tău.

Însă este o problemă: dacă lanțul de transmitere a amintirilor se întrerupe? Și după aceea, cum se poate aminti ceea ce numai s-a auzit spunându-se, fără a fi trăit experiența? Dumnezeu știe cât este de dificilă, cât de fragilă amintirea noastră și a făcut pentru noi un lucru nemaiauzit: ne-a lăsat un memorial. Nu ne-a lăsat numai cuvinte, pentru că este ușor de uitat ceea ce se ascultă. Nu ne-a lăsat numai Scriptura, pentru că este ușor de uitat ceea ce se citește. Nu ne-a lăsat numai semne, pentru că se poate uita și ceea ce se vede. Ne-a lăsat o Hrană, și este greu de uitat un gust. Ne-a lăsat o Pâine în care este el, viu și adevărat, cu tot gustul iubirii sale. Primindu-l putem spune: "Este Domnul, își amintește de mine!". De aceea Isus ne-a cerut: "Faceți aceasta în amintirea mea" (1Cor 11,24). Faceți: Euharistia nu este o simplă amintire, este un fapt: este Paștele Domnului care retrăiește prin noi. La Liturghie, moartea și învierea lui Isus sunt în fața noastră. Faceți aceasta în amintirea mea: reuniți-vă și ca o comunitate, ca un popor, ca o familie, celebrați Euharistia pentru a vă aminti de mine! Nu putem face altfel, este memorialul lui Dumnezeu. Și vindecă amintirea noastră rănită.

Vindecă înainte de toate amintirea noastră orfană. Noi trăim o epocă de stare de orfani. Vindecă amintirea orfană. Atâția au amintirea marcată de lipse de afect și de dezamăgiri usturătoare, primite de la cei care ar fi trebuit să dea iubire și, în schimb, au făcut inima orfană. S-ar vrea să se întoarcă înapoi și să se schimbe trecutul, dar nu se poate. Însă Dumnezeu poate să vindece aceste răni, punând în amintirea noastră o iubire mai mare: a sa. Euharistia ne aduce iubirea fidelă a Tatălui, care vindecă starea noastră de orfani. Ne dă iubirea lui Isus, care a transformat un mormânt din punct de sosire în punct de plecare, și în același mod poate să răstoarne viețile noastre. Ne insuflă iubirea Duhului Sfânt, care mângâie, pentru că nu ne lasă singuri niciodată, și vindecă rănile.

Cu Euharistia, Domnul vindecă și amintirea noastră negativă, acea negativitate care vine de atâtea ori în inima noastră. Domnul vindecă această amintire negativă, care aduce mereu la suprafață lucrurile care nu merg și ne lasă în cap ideea tristă că nu suntem buni de nimic, că facem numai greșeli, că suntem "greșiți". Isus vine să ne spună că nu este așa. El este bucuros să devină intimul nostru și, de fiecare dată când îl primim, ne amintește că suntem prețioși: suntem invitații așteptați la ospățul său, comesenii pe care-i dorește. Și nu numai pentru că el este generos, ci pentru că este cu adevărat îndrăgostit de noi: vede și iubește ceea ce este frumos și ceea ce este bun în noi. Domnul știe că răul și păcatul nu sunt identitatea noastră; sunt boli, infecții. Și vine ca să le vindece cu Euharistia, care conține anticorpii pentru amintirea noastră bolnavă de negativitate. Cu Isus putem să ne imunizăm de tristețe. vom avea mereu în fața ochilor căderile noastre, trudele, problemele de acasă și de la locul de muncă, visele nerealizate. Însă greutatea lor nu ne va strivi pentru că, mai în profunzime, este Isus care ne încurajează cu iubirea sa. Iată forța Euharistiei, care ne transformă în purtători de Dumnezeu: purtători de bucurie, nu de negativitate. Putem să ne întrebăm, noi care mergem la Liturghie, ce anume ducem lumii? Tristețile noastre, amărăciunile noastre sau bucuria Domnului? Primim Împărtășania și apoi mergem înainte ca să ne plângem, să criticăm și să ne văicărim? Însă asta nu îmbunătățește nimic, în timp ce bucuria Domnului schimbă viața.

În sfârșit, Euharistia vindecă amintirea noastră închisă. Rănile pe care le ținem înăuntru nu creează probleme numai nouă, ci și celorlalți. Ne fac fricoși și suspicioși: la început închiși, iar după aceea cinici și indiferenți. Ne fac să reacționăm față de ceilalți cu dezlipire și aroganță, înșelându-ne că în acest mod putem controla situațiile. Însă este o înșelare: numai iubirea vindecă la rădăcină frica și eliberează de închiderile care încarcerează. Așa face Isus, venindu-ne în întâmpinare cu duioșie, în fragilitatea dezarmantă a ostiei; așa face Isus, pâine frântă, pentru a strica găocile egoismelor noastre; așa face Isus, care se dăruiește pentru a ne spune că, numai deschizându-ne, ne eliberăm de blocările interioare, de paraliziile inimii. Domnul, oferindu-ni-se simplu ca pâinea, ne invită și să nu irosim viața urmărind mii de lucruri inutile care creează dependențe și lasă golul înăuntru. Euharistia stinge în noi foamea de lucruri și aprinde dorința de a sluji. Ne ridică din sedentarismul nostru comod, ne amintește că nu suntem numai guri de săturat, ci suntem și mâinile sale pentru a-l sătura pe aproapele. Este urgent acum să ne îngrijim de cel căruia îi este foame de hrană și demnitate, de cel care nu muncește și cu greu merge înainte. Și să facem asta în mod concret, așa cum este concretă Pâinea pe care ne-o dă Isus. Este nevoie de o apropiere reală, este nevoie de adevărate lanțuri de solidaritate. Isus în Euharistie se apropie de noi: să nu-l lăsăm singur pe cel care este aproape de noi!

Iubiți frați și surori, să continuăm să celebrăm memorialul care vindecă amintirea noastră - să ne amintim: a vindeca amintirea, amintirea este amintirea inimii -, acest memorial este Liturghia. Este comoara de pus pe primul loc în Biserică și în viață. Și în același timp să redescoperim adorația, care continuă în noi lucrarea Liturghiei. Ne face bine, ne vindecă înăuntru. Mai ales acum, avem nevoie de asta cu adevărat.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 560.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat