Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Împreună, la un an de la vizita Papei Francisc

La 1 iunie s-a împlinit un an de la vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Iași, în cadrul călătoriei apostolice în România din perioada 31 mai - 2 iunie 2019, sub motoul: "Să mergem împreună!" Cu acest prilej, PS Iosif Păuleț a celebrat o sfântă Liturghie de mulțumire pe esplanada catedralei catolice din Iași, la ora 18.00, cu participarea preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor din Iași. Acestui moment liturgic i-a urmat un program aniversar: lansarea volumului celebrativ prilejuit de primul aniversar al vizitei Papei la Iași, câteva alocuțiuni și dezvelirea plăcii comemorative, amplasate la intrarea în catedrală.

După semnul sfintei cruci și salutul inițial de la sfânta Liturghie, pr. Egidiu Condac, vicar general, a evocat în câteva cuvinte întâlnirea extraordinară care a avut loc cu un an în urmă în capitala istorică a Moldovei: "Exact acum un an, Dumnezeu ne-a învrednicit să fim martorii vizitei istorice a Papei Francisc în România și chiar aici la Iași... Sfânta Liturghie este prinosul de mulțumire pe care cu toți îl aducem lui Dumnezeu". El a amintit și de un eveniment comemorativ desfășurat la Palatul Culturii în cursul zilei, organizat de Primăria Iași, pentru marcarea prezenței Papei Francisc la Iași.

PS Iosif Păuleț, în cuvântul de învățătură, a vrut să îndrepte atenția tuturor asupra două subiecte: mai întâi sfânta Fecioară Maria, sărbătorită în calendar cu titlul de Maică a Bisericii, iar apoi amintirea vizitei Papei Francisc la Iași. Referindu-se la primul subiect, episcopul diecezei a explicat natura acestui titlu marian prin faptul că Maria, fiind Mama capului Bisericii, devine Mama tuturor membrelor care alcătuiesc Trupul mistic. Despre sensul acestei sărbători, Papa Francisc spunea că ea are menirea de a spori în noi "simțirea maternă" a Bisericii. Vorbind despre al doilea subiect, păstorul diecezei a spus: "Întâlnirea cu Papa Francisc de anul trecut, de la Iași, nu o putem lăsa să se piardă în negura uitării. A fost un moment unic în istoria Bisericii noastre locale și a orașului nostru Iași, un adevărat moment de har, o ocazie extraordinară de reînnoire spirituală. Avem cu toții datoria de a păstra memoria acestei întâlniri și de a ne lăsa călăuziți de mesajul încurajator al Sfântului Părinte: Să mergem împreună!" Mai departe a spus episcopul: "Papa s-a simțit acasă aici la noi, pentru că aici a întâlnit chipul familiei lui Dumnezeu, așa cum s-a exprimat."

La sfârșitul sfintei Liturghii a luat cuvântul pr. Iosif Antili, vicar episcopal, responsabil al Departamentului pentru Cultură Creștină, și a prezentat părțile programului aniversar. A fost mai întâi amintită apariția editorială a unui volum celebrativ, apoi au urmat patru cuvântări și la final, dezvelirea plăcii comemorative.

"Cu Papa Francisc pe cărarea spre frați" este numele cărții publicate la Editura "Presa Bună", care adună în filele ei mărturiile a 72 de persoane, care au descris emoțiile și impresiile pe care le-au trăit la vizita Sfântului Părinte în Iași. Titlul pune în evidență conceptul de cărare, un termen evidențiat de Papă, care promovează o cultură a întâlnirii: "Papa Francisc a venit la noi găsind o cărare, pentru a discuta cu noi, pentru a ne întâlni, pentru a ne spune că ține la noi, că iubește România, prețuiește legătura cu țara noastră și cu Biserica soră Ortodoxă", a spus pr. Iosif Antili. Mărturiile persoanelor au fost marcate de prospețime, originalitate și sensibilitate pentru un eveniment care a rămas viu în registrele sufletești ale celor care le-au trăit.

PS Petru Gherghel a fost primul care a luat cuvântul, în calitate de episcop gazdă al vizitei Pontifului roman la Iași. Emoționat, a scos în evidență valoarea unei asemenea vizite care dă mărturie despre iubirea și atașamentul față de oameni pe care Papa Francisc o manifestă pretutindeni. Ajuns la Roma, Papa s-a grăbit să mulțumească tuturor celor care i-au ieșit în cale în țara noastră: "Îi mulțumim Sfântului Părinte. Și el ne-a mulțumit că a fost la noi, că a putut să ne vadă, că a putut să meargă împreună cu noi." Mai departe a spus episcopul emerit: "Nu suntem singuri. Papa se uită la noi. El ne încredințează o Mamă. El ne așază sub privirile lui Isus."

În desfășurarea logistică a acestei vizite apostolice, colaborarea cu Primăria Iași a fost indispensabilă. Primarul Mihai Chirica a ținut să dea mărturia sa pentru tot ce a reprezentat evenimentul de la 1 iunie 2019: "A fost frumos pur și simplu. Am reușit împreună. Iar eu m-am simțit privilegiat. Dumnezeu a vrut ca eu, în calitate de primar al Iașului, să contribui ca această vizită să se întâmple. Cred că cei mai importanți au fost ieșenii și vizitatorii orașului nostru... Ce ar fi fost această vizită dacă l-ar fi întâmpinat numai autoritățile?! Nu cred că ar fi însemnat mare lucru." Primarul Iașului a ținut să exprime aprecierea pentru reușita unei eveniment atât de important, înmânând o diplomă de recunoștință mai întâi PS Petru Gherghel, apoi PS Iosif Păuleț și pr. Mihai Budău, care a realizat colaborarea Episcopiei de Iași cu Primăria Iași.

A vorbit și reprezentatul Prefecturii de Iași, doamna subprefect Adina Gârjan, recunoscând onoarea Prefecturii de a fi "o părticică" din organizarea vizitei Sfântului Părinte la Iași: "Acum un an am făcut parte din cei peste 100 de mii de pelerini și am simțit ceva autentic. Oamenii vorbeau de Papa Francisc ca și cum l-ar fi cunoscut." A luat cuvântul și Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, căruia i s-a adresat de asemenea o mulțumire pentru întreaga implicare demonstrată în pregătirea venirii Papei. Aceasta a spus: "Vom fi alături tot timpul de dumneavoastră, de toți ieșenii și moldovenii care au fost prezenți în urmă cu un an să-l întâmpine pe Papa."

Înaintea dezvelirii plăcii comemorative, pr. Adrian Blăjuță, purtător de cuvânt al Episcopiei de Iași, a explicat rostul, textul și semnificația plăcii comemorative, spunând: "Vrem ca acest moment al vizitei Sfântului Părinte să fie marcat, să fie înscris pe o placă comemorativă, pe piatră, care să dăinuie, să dureze." Această placă este din marmură albă, având dimensiunile 70 cm x 50cm. Textul a fost gravat în două culori: negru și auriu. Cuvintele adresate bătrânilor și bolnavilor din catedrală sunt redate cu negru. Apoi sunt gravate informațiile legate de evenimentul istoric.

Textul integral este următorul:

Vă mulțumesc că ați venit! Vă mulțumesc că sunteți alături de bolnavii voștri! Vă mulțumesc vouă, dragi bolnavi, că suportați boala, oferind-o Domnului." (Papa Francisc, 1 iunie 2019)

În amintirea vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" Iași, în ziua de 1 iunie 2019, din perioada 31 mai - 2 iunie 2019, sub motoul "Să mergem împreună", în al VII-lea an al pontificatului său și al XXX-lea al PS Petru Gherghel ca episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași.

La Iași, Sfântul Părinte i-a întâlnit pe bătrâni și bolnavi în această catedrală, apoi a participat la "Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile", pe esplanada din fața Palatului Culturii.

PS Iosif Păuleț împreună cu PS Petru Gherghel și domnul primar Mihai Chirica au dezvelit împreună placa memorială, această fiind binecuvântată cu apă sfințită.

Au fost cuvintele PS Iosif Păuleț cele care au încheiat partea a doua a acestui program. În timpul întâlnirii, pe atunci decanul de Bucovina a vorbit în numele preoților despre ce înseamnă pentru el exemplul Sfântului Părinte. El a spus: "Pentru noi, Sfântul Părinte Papa este un exemplu de urmat, de umilință, de modestie, de slujire... Umilința înseamnă să recunoști un adevăr, că numai Dumnezeu este mare." El le-a mulțumit credincioșilor, prezenți fizic în curtea catedralei, dar și celor care au participat pe alte căi la sărbătoarea aniversară.

La final, PS Iosif Păuleț a recitat rugăciunea de încredințare și de consacrare, pe care Papa Francisc a rostit-o la Iași în urmă cu un an.

Să primească Dumnezeu rugăciunile, emoțiile, trăirile și amintirile sfinte care ne leagă pe unii de alții în Biserică și pe toți cu actualul Sfânt Părinte Papa Francisc, pelerin în țara noastră și exemplu de slujire pentru noi, în perioada 31 mai - 2 iunie 2019 în România și la 1 iunie 2019 în Iași.

Pr. Cristian Diac

Înregistrarea Liturghiei:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 1 iunie: Iași: Împreună, la un an de la vizita Papei Francisc. Foto: Adrian Cuba

- 1 iunie: Iași: Împreună, la un an de la vizita Papei Francisc. Foto: Sr. Maria Lucaci, SCMP


 

lecturi: 1838.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat