Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Scrisoare pastorală

Să mergem împreună!
De la experiența comuniunii la responsabilitatea mărturiei

"Aici, împreună cu voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjurați de cei mici și de cei mari. Este ușor, văzându-vă și auzindu-vă, să te simți acasă. Papa se simte acasă între voi."

(Papa Francisc, Iași, 1 iunie 2019)

Sfințiile Voastre, dragi persoane consacrate, iubiți credincioși,

Cu inima plină de bucurie și de recunoștință ne amintim aceste cuvinte pe care Sfântul Părinte Papa Francisc le adresa anul trecut, pe 1 iunie, credincioșilor de toate vârstele adunați în fața Palatului Culturii din Iași. Papa s-a simțit "acasă" între noi... S-a simțit "acasă" pentru că a întâlnit "chipul familiei lui Dumnezeu" și a trăit, împreună cu noi, "frumusețea de a sta împreună și de a ne putea întâlni pentru a merge împreună".

Ce lecție extraordinară! Pentru a putea merge împreună, primul pas pe care suntem chemați să-l facem este acela de a ne întâlni, de a învăța să stăm împreună și, mai ales, să ne rugăm împreună. Întâlnirea în rugăciune elimină barierele, atenuează diferențele și creează comuniune, ajutându-ne să ne simțim "familie". Este exact experiența pe care au făcut-o ucenicii la Rusalii: deși diferiți, "se aflau împreună în același loc" și, în timp ce se rugau, "toți au fost umpluți de Duhul Sfânt" (cf. Fap. 2, 1-4). Doar după ce am făcut experiența întâlnirii și am primit iubirea lui Dumnezeu, pe care Duhul Sfânt o revarsă în inimile noastre (cf. Rom. 5, 5), putem merge împreună pentru a da mărturie despre credința noastră. Aceasta este responsabilitatea noastră! Acum este rândul nostru, așa cum ne-a îndemnat atât de insistent Sfântul Părinte la Iași.

Trăim vremuri delicate, care ne pun în fața unor provocări neașteptate. Cât de important este, mai ales în perioada de "reconstrucție" care va urma, să redobândim încrederea în ceilalți și să încercăm să ne apropiem din nou unii de alții, să ne întâlnim și să ne rugăm iarăși împreună! Așa cum spunea Sfântul Părinte, "nimeni nu se salvează de unul singur" - aceasta este marea lecție pe care am învățat-o în această perioadă. Avem nevoie unii de alții și cu toții avem nevoie de Dumnezeu. Globalizării indiferenței să-i răspundem cu anticorpii credinței, dreptății, iubirii și solidarității (cf. Papa Francisc). Să nu ne fie teamă să ne apropiem unii de alții, pentru a putea apoi să mergem încrezători împreună!

Iubiți frați și surori,

Întâlnirea cu Papa Francisc de la Iași, de anul trecut, încărcată de atâta emoție și bucurie, nu o putem lăsa să se piardă în negura uitării. A fost un moment unic în istoria Bisericii noastre locale, un adevărat moment de har, o ocazie extraordinară de reînnoire spirituală. Avem cu toții datoria de a păstra memoria acelei întâlniri și de a ne lăsă călăuziți de mesajul încurajator al Sfântului Părinte: Să mergem împreună!

Să mergem împreună, dragi confrați preoți, pe calea mărturiei, a iubirii și a slujirii dezinteresate! Cu toții am primit aceeași nobilă misiune - aceea de a predica Evanghelia și de a-l sluji pe Cristos, slujindu-i pe oameni. Dacă rămânem uniți suntem mai puternici, iar mesajul nostru devine mai convingător. Papa Francisc ne-a arătat tuturor că izvorul mângâierii și al bucuriei slujirii noastre stă în apropierea de Dumnezeu și de poporul său. Ne-a amintit că bunul Dumnezeu ne-a dăruit în sânul Bisericii "o vocație care ne pune în mișcare, ne face să distrugem tranșeele și să deschidem drumuri care să ne amintească acea apartenență de fii și frați".

Să mergem împreună, dragi persoane consacrate, spre toți cei care au nevoie de martori ai iubirii lui Dumnezeu! Sfântul Părinte l-a citat la finalul discursului său pe "sărăcuțul din Assisi", pe sfântul Francisc, arătându-ne cum a știut să dăruiască oamenilor timpului său bogăția Evangheliei: "Mergeți, predicați Evanghelia și, dacă e necesar, și prin cuvinte". Prin exemplul vieții voastre, să fiți pentru ceilalți un semn vizibil al prezenței lui Dumnezeu în mijlocul lumii, aducând oamenilor din jurul vostru mângâiere, alinare și speranță creștină.

Să mergem împreună, dragi familii, pe calea iubirii. Faceți ca în casele voastre să se simtă mereu căldura de a fi în familie - așa cum ne îndemna Sfântul Părinte. Rămâneți mereu uniți, în comuniune deplină unii cu alții, mici și mari, de aproape și de departe, nepoți și bunici! Ați fost consacrate într-o manieră specială Sfintei Fecioare de către Papa Francisc pentru a deveni "mici Biserici, locuri de ascultare în bucurie a evangheliei". Rămâneți mereu înrădăcinate în iubirea Preasfintei Treimi prin rugăciunea către Regina familiei!

Să mergem împreună, dragi tineri, pe drumul credinței în comuniune cu Biserica, mama noastră! Deși "credința nu este cotată la bursă", este "investiția" cea mai serioasă pentru un viitor fericit și o viață împlinită! Sfântul Părinte a dorit să vă întâlnească la Iași tocmai pentru că are încredere în capacitatea voastră de a construi un viitor mai luminos pentru omenire, pornind de la o legătură strânsă cu părinții și bunicii voștri, cu rădăcinile voastre. Rădăcinile ființei voastre se adâncesc până în inima plină de iubire a Tatălui ceresc și se împletesc cu multe generații care au trăit hrănindu-se din prietenia cu Isus. Rețeaua spirituală a rădăcinilor voastre este mult mai importantă decât oricare altă rețea la care v-ați putea conecta pentru că vă oferă secretul vieții fericite: "Noi aparținem unii altora, iar fericirea personală se realizează făcându-i fericiți pe ceilalți. Toate celelalte sunt povești". Și voi ați fost consacrați de către Sfântul Părinte Maicii de la Cacica pentru ca ea să ocrotească frumusețea și prospețimea inimilor voastre. Înaintați cu credință pe drumul vieții împreună cu Isus, împreună cu familiile voastre, cu păstorii voștri, cu persoanele consacrate și cu cei de o seamă cu voi!

Să mergem împreună, iubiți copii, spre Isus cel care vă iubește nespus și are grijă de voi prin părinții voștri și prin toți cei care se ocupă de educația voastră, prin toți cei care doresc să creșteți frumos, dăruindu-vă "dreptul la viitor", așa cum a spus Papa Francisc la Iași, anul trecut. Să nu uitați niciodată de Isus, cel mai bun prieten, și să nu încetați să faceți mereu binele, să fiți buni cu toți cei care vă înconjoară! În ochii voștri curați și pe chipul vostru senin să se vadă că îl aveți pe Isus în suflet!

Să mergem împreună, dragi bolnavi și persoane vârstnice! Sfântul Părinte a ținut să vă întâlnească anul trecut la Iași, să vă îmbrățișeze și să vă mulțumească "pentru că suportați mai departe boala, oferind-o Domnului". Înțelepciunea voastră, credința voastră simplă și robustă este esențială pentru sănătatea spirituală a întregii Biserici și, mai ales, a noilor generații. Domnul să vă stea alături și vă întărească, iar nouă să ne dea harul iubirii și al responsabilității ca să vă putem însoți întotdeauna cu grijă și cu gingășie.

În încheiere, pentru ca vizita Sfântului Părinte Papa Francisc de anul trecut să continue să producă roade în viețile noastre, recomand ca luni, 1 iunie, în ziua comemorării Sfintei Fecioare Maria, Maica Bisericii, în toate parohiile Diecezei de Iași să se celebreze o sfântă Liturghie de mulțumire, în cadrul cărei să se prezinte pe scurt mesajul Papei Francisc rostit la Iași. La sfârșitul sfintei Liturghii, îi îndemn pe preoți să rostească rugăciunea de consacrare a tinerilor și familiilor la Maica Domnului, compusă de Sfântul Părinte și recitată de Sanctitatea Sa în cadrul întâlnirii de la Iași. De asemenea, recomand tuturor preoților ca și în zilele următoare să vorbească credincioșilor despre importanta vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc în România și să prezinte diferitele mesaje pe care Sanctitatea Sa le-a rostit în țara noastră.

Vă îndemn pe toți, iubiți frați și surori, să trăiți aceste zile cu credință și recunoștință față de tot binele pe care l-am primit din partea Domnului. Să avem încredere deplină în Dumnezeu, convinși că el nu-i abandonează niciodată pe cei care își pun speranța în el. Ne încredințăm cu toții Sfintei Fecioare Maria, Maica Bisericii și ocrotitoarea țării noastre. Ea să vegheze pururi ca o mamă iubitoare asupra noastră și să mijlocească de la Fiul său harurile de care avem nevoie.

Vă asigur pe toți de prețuirea și rugăciunile mele,

Iași, 29 mai 2020

Iosif Păuleț
episcop de Iași

* * *

Rugăciunea credincioșilor (pentru 1 iunie) și Rugăciune de încredințare a familiilor și tinerilor Sfintei Fecioare Maria

Alte scrisori pastorale ale episcopului de Iași sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.


 

lecturi: 3244.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat