Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mare: Zile dedicate familiei și sfintei Liturghii

Imediat după încheierea stării de urgență create de pandemia Covid 19, în perioada 21-24 mai 2020, în Parohia Valea Mare au avut loc zile de meditație și aprofundare a tematicilor referitoare la viața de familie, susținute de pr. dr. Felician Tiba, coordonator al Oficiului pentru Pastorația Familiei în Dieceza de Iași.

În deschiderea meditațiilor, în abordarea temei "Familia și vocația ei la înălțare", pr. Felician Tiba a subliniat ideea că Dumnezeu ia trup omenesc și parcurge drumul parcurs de oameni, face experiența umană, mergând până acolo încât suferă și moare pe cruce din iubire. Dumnezeu nu lasă omenirea în disperare, acest timp de izolare a fost un timp prielnic pentru a redescoperi darurile lui Dumnezeu, mai ales darul celuilalt, soțul pentru soție, soția pentru soț, copiii pentru părinți, părinții pentru copii. Soții creștini, asumându-și cu responsabilitatea vocația de a fi familie, nu au de ce să se plângă. Se au unul pe celălalt și așa pot, nu doar să dea viață, ci și să facă să fie viață în jurul lor, să se înalțe la adevărata lor demnitate.

O altă temă abordată a fost "Familia în momentele de încercare", în care părintele a susținut că viața de familie este de multe ori în situații de încercare, însă Dumnezeu a gândit familia ca "un împreună", bărbatul și femeia, care, ajutați de credință, iubire și răbdare, pot să depășească ori dificultate. În momentele de încercare se întâmplă ca soții să reacționeze contrar iubirii, de aceea este nevoie de rugăciune pentru a cere înțelepciune de la Dumnezeu deoarece, a fi soți creștini înseamnă a acționa așa cum acționează Dumnezeu, familia fiind biserica domestică unde se experimentează iertarea, comuniunea, iubirea.

"Familia și rugăciunea" a fost următoarea temă, în care părintele Felician i-a invitat pe soți să ceară prezența Duhului Sfânt prin rugăciune, așa cum ne îndeamnă Isus în Evanghelie: "Cereți și veți primi, pentru ca bucuria voastră să fie deplină" (In 16, 24b). Rugăciunea inspirată de Duhul Sfânt aduce bucurie, alungă panica și îi unește pe soți. Când soții cer prezența Duhului Sfânt se simt liberi, liberi de suspiciuni, de temeri, pot ierta și se pot sacrifica din iubire. Părintele Felician a insistat ca familiile să nu se mulțumească cu firimiturile, să dorească întreaga bucată, să nu fie mediocri, ci să caute să fie mereu al înălțime.

A urmat apoi tema "Familia, loc al îmbrățișării lui Dumnezeu", locul în care Dumnezeu îl îmbrățișează pe om prin om. În mod simbolic, pe cruce, cu brațele întinse, Isus îmbrățișează creația și prin ea, omenirea, pe fiecare în parte, pe fiecare bărbat și femeie, dând astfel exemplu de urmat. Înainte ca omul să învețe să îmbrățișeze este îmbrățișat de Dumnezeu. Exercițiul îmbrățișării se învață în familie, copiii au nevoie să fie îmbrățișați, să li se aprecieze eforturile, pentru că doar apreciați vor învăța să aprecieze, doar respectați vor învăța să respecte. Refacerea legăturii dintre soți, apropierea dintre soți realizată prin gesturi concrete de iubire, va conduce la mai multă atenție și grijă unul față de celălalt și împreună, la grijă și iubire față de copii. De ce să nu-l imităm pe Dumnezeu în gestul lui de a ne îmbrățișa prin viața pe care ne-a dat-o, prin aerul, mâncarea și apa pe care ni le dă zilnic?

Duminică, 24 mai, folosindu-se de textul evanghelic, pr. Felician i-a invitat pe credincioși, în mod special pe soți, să nu considere că zilele dedicate familiei și Sfintei Liturghii se încheie, ci abia începe punerea în practică a celor auzite. Tema a fost: "Familia loc al glorificării lui Dumnezeu". Îl glorificăm pe Dumnezeu dacă folosim bine darurile sale, dacă soții sunt soți, dacă părinții sunt părinți și dacă un copil vede în părinți un adevărat exemplu.

Ce vrea Dumnezeu de la familie? După modelul Sfintei Treimi, familia să fie loc al întâlnirii, al comuniunii, al cunoașterii și aprecierii reciproce, al iubirii, al respectului. În familie soțul sau soția să îl respecte pe Dumnezeu în celălalt, să îi recunoască valoarea celuilalt, demnitatea de fiu al lui Dumnezeu.

Omul îl glorifică pe Dumnezeu prin muncă, munca obosește dar nu îmbolnăvește. Ne îmbolnăvim când nu iubim și nu suntem iubiți!

Să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile primite, pentru darul familie, darul copiilor, copiii să mulțumească pentru părinții lor, și împreună, să prețuiască viața și să îl preamărească pe Dumnezeu, iubindu-i pe ceilalți.

Fie ca familiile din comunitatea noastră să păstreze la inimă învățăturile primite de la Dumnezeu prin persoana pr. dr. Felician Tiba și să practice zi de zi provocările adresate de dânsul: de a ne ruga unii pentru ceilalți, de a fi atenți să nu-i ofensăm pe ceilalți, de a învăța să ne îmbrățișăm, de a avea curajul gesturilor concrete de iubire, de a conștientiza că, participând la sfânta liturghie, nu suntem doar niște spectatori pasivi, ci adevărați actori.

Mulțumim părintelui Felician Tiba pentru disponibilitatea de a ne călăuzi spre a atinge maximul în viața de familie, mulțumim păstorilor noștri pentru că ne-au oferit această oportunitate și îl rugăm pe Dumnezeu să facă familiile noastre cât mai asemănătoare cu Sfânta Familie.

Bernadeta Moreanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-24 mai: Valea Mare: Zile dedicate familiei și sfintei Liturghii


 

lecturi: 1769.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat