Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Poiana Micului: Celebrarea centenarului nașterii sfântului Ioan Paul al II-lea

Parohia Poiana Micului a celebrat luni, 18 mai 2020, centenarul nașterii celui al cărui nume îl cinstește la sărbătoarea hramului. Liturghia a fost prezidată de PS Iosif Păuleț. În această parohie este prima biserică din Dieceza de Iași care, de nouă ani, are hramul "Sfântul Ioan Paul al II-lea", din 21 mai 2011. Papa Ioan Paul al II-lea s-a născut la 18 mai 1920 și a trecut la Domnul la 2 aprilie 2005.

Am celebrat cu recunoștință și cu bucurie mare centenarul nașterii sfântului Ioan Paul al II-lea la Poiana Micului unde de nouă ani avem o biserică închinată sfântului Ioan Paul al II-lea (21 mai 2011).

Am avut privilegiul ca măsurile de prevenire împotriva noului coronavirus să se relaxeze cu câteva zile înainte de această mare sărbătoare și astfel au putut fi prezenți preoții din Decanatul de Bucovina și, mai ales, episcopul nostru, PS Iosif Păuleț.

Chiar dacă am avut emoții datorită prognozei meteo care anunța ploi cu câteva zile înainte, pentru că trebuia să celebrăm afară sfânta Liturghie în curtea mare a bisericii, și cu o zi înainte chiar a plouat, în ziua centenarului a fost o vreme însorită și doar vântul jucăuș, care a fost prezent și la înmormântarea Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, la 5 mai 2005, ne-a mângâiat frunțile, parcă pentru a ne face și mai bine simțită prezența papei, prin harurile pe care ni le poate mijloci de la Tatăl ceresc, dacă ne vom încrede într-însul.

Chiar dacă ne-am "ascuns" fețele cu măștile de protecție, portul tradițional polonez îmbrăcat de credincioși ne-a arătat măreția și frumusețea unei astfel de sărbători.

Prin intermediul Radio Maria, care a transmis sfânta Liturghie, am reușit să ajungem în casele multor credincioși și astfel celebrarea a căpătat o amploare și mai mare.

I-am mulțumit la această celebrare lui Dumnezeu pentru darul făcut Bisericii Universale și umanității în persoana sfântului Ioan Paul al II-lea, care, printre multele exemple de trăire a credinței în viața personală, poate întări și credința noastră, așa cum ne-a exemplificat și episcopul Iosif la predică, suportarea cu răbdare a încercărilor (atentatele la viața fiind cele mai grave) au marcat poate cel mai mult.

Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat posibilitatea să celebrăm solemn acest centenar, iar pe sfântul Ioan Paul al II-lea îl rugăm să ne mijlocească necontenit haruri la tronul dumnezeiesc, pentru a ne ridica și noi tot mai mult la o trăire cât mai autentică a credinței personale.

Pr. Gabriel Bucur

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 mai: Poiana Micului: Celebrarea centenarului nașterii sfântului Ioan Paul al II-lea


 

lecturi: 1313.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat