Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (17 mai 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică (cf. In 14,15-21) prezintă două mesaje: respectarea poruncilor și promisiunea Duhului Sfânt.

Isus leagă iubirea față de el de respectarea poruncilor și asupra acestui lucru insistă în discursul său de rămas-bun: "Dacă mă iubiți, veți păzi poruncile mele" (v. 15); "Cine are poruncile mele și le păzește, acela mă iubește" (v. 21). Isus ne cere să-l iubim, dar explică: această iubire nu se epuizează într-o dorință după el sau într-un sentiment. Nu. Ea cere disponibilitatea de a urma calea sa, adică voința Tatălui. Și asta se rezumă în porunca iubirii reciproce - prima iubire [în îndeplinire] -, dată de Isus însuși: "Așa cum v-am iubit pe voi, așa să vă iubiți unii pe alții" (In 13,34). Nu a spus: "Iubiți-mă pe mine, așa cum eu v-am iubit pe voi", ci "iubiți-vă reciproc așa cum eu v-am iubit". El ne iubește fără să ne ceară recompensa. Este o iubire gratuită iubirea lui Isus, niciodată nu ne cere recompensa. Și vrea ca această iubire gratuită a sa să devină forma concretă a vieții între noi: aceasta este voința sa.

Pentru a-i ajuta pe discipoli să meargă pe acest drum, Isus promite că îl va ruga pe Tatăl să trimită "un alt Mângâietor" (v. 16), un Apărător care să ia locul său și să le dea inteligența pentru a asculta și curajul pentru a respecta cuvintele sale. Acesta este Duhul Sfânt, care este Darul iubirii lui Dumnezeu care coboară în inima creștinului. După ce Isus a murit și a înviat, iubirea sa este dăruită celor care cred în el și sunt botezați în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Însuși Duhul îi conduce, îi luminează, îi întărește, pentru ca fiecare să poată merge în viață, chiar și prin adversități și dificultăți, în bucurii și în dureri, rămânând pe calea lui Isus. Acest lucru este posibil tocmai menținându-se docili față de Duhul Sfânt, așa încât, cu prezența sa activă, să poată nu numai să mângâie ci și să transforme inimile, să le deschidă la adevăr și la iubire.

În fața experienței greșelii și a păcatului - pe care toți o trăim -, Duhul Sfânt ne ajută să nu pierim și ne face să percepem și să trăim pe deplin sensul cuvintelor lui Isus: "Dacă mă iubiți, veți păzi poruncile mele" (v. 15). Poruncile nu ne sunt date ca un soi de oglindă, în care să vedem reflectate mizeriile noastre, incoerențele noastre. Nu, nu sunt așa. Cuvântul lui Dumnezeu ne este dat ca un Cuvânt al vieții, care transformă inima, viața, care reînnoiește, care nu judecă pentru a condamna, ci vindecă și are ca scop iertarea. Milostivirea lui Dumnezeu este așa. Un cuvânt care este lumină pentru pașii noștri. Și toate acestea sunt lucrare a Duhului Sfânt! El este Darul lui Dumnezeu, este Dumnezeu însuși, care ne ajută să fim persoane libere, persoane care vor și știu să iubească, persoane care au înțeles că viața este o misiune pentru a vesti minunățiile pe care Domnul le face în cel care se încrede în el.

Fecioara Maria, model al Bisericii care știe să asculte cuvântul lui Dumnezeu și să primească darul Duhului Sfânt, să ne ajute să trăim cu bucurie Evanghelia, având conștiința că suntem sprijiniți de Duhul, foc divin care încălzește inimile și luminează pașii noștri.

_______________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori!

Mâine este centenarul nașterii sfântului Ioan Paul al II-lea, la Wadowice, în Polonia. Îl amintim cu mult afect și multă recunoștință. Mâine dimineață, la ora 7.00 (8.00, ora României, n.r.), voi celebra sfânta Liturghie, care va fi transmisă în toată lumea, la altarul unde se odihnesc rămășițele sale pământești. Din cer, el să continue să mijlocească pentru poporul lui Dumnezeu și pentru pacea în lume.

În unele țări sunt reluate celebrările liturgice cu credincioșii; în altele se evaluează această posibilitate; în Italia, de mâine se va putea celebra sfânta Liturghie cu poporul; însă, vă rog, să mergem înainte cu normele, prescrierile pe care ni le dau, pentru a păzi astfel sănătatea fiecăruia și a poporului.

În luna mai, în atâtea parohii este tradiție să se celebreze Liturghii de Prima Împărtășanie. Desigur, din cauza pandemiei, acest frumos moment de credință și de sărbătoare a fost amânat. De aceea, doresc să trimit un gând afectuos băieților și fetelor care ar fi trebuit să primească pentru prima dată Euharistia. Preaiubiților, vă invit să trăiți acest timp de așteptare ca oportunitate pentru a vă pregăti mai bine: rugându-vă, citind catehismul pentru a aprofunda cunoașterea lui Isus, crescând în bunătate și în slujirea celorlalți. Drum bun!

Astăzi începe săptămâna Laudato si', care se va termina duminica viitoare, în care se amintește a cincea aniversare a publicării enciclicei. În aceste timpuri de pandemie, în care suntem mai conștienți de importanța îngrijirii casei noastre comune, urez ca toată reflecția și angajarea comună să ajute la crearea și întărirea de atitudini constructive pentru îngrijirea creației.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 658.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat