Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (3 mai 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Duminica a patra a Paștelui, pe care o celebrăm astăzi, este dedicată lui Isus, Bunul Păstor. Evanghelia spune: "Oile ascultă glasul lui: el își cheamă oile pe nume" (In 10,3). Domnul ne cheamă pe nume, ne cheamă pentru că ne iubește. Însă, mai spune evanghelia, există alte glasuri, care nu trebuie urmate: cele ale străinilor, hoților și tâlharilor care vor răul oilor.

Aceste glasuri diferite răsună înăuntrul nostru. Există glasul lui Dumnezeu, care cu gentilețe vorbește conștiinței, și există glasul ispititor care induce la rău. Cum se recunoaște glasul bunului Păstor de cel al tâlharului, cum se distinge inspirația lui Dumnezeu de sugestia celui rău? Se poate învăța să se discearnă aceste două glasuri: de fapt, ele vorbesc două limbi diferite, adică au moduri opuse pentru a bate la ușa inimii noastre. Vorbesc limbi diferite. Așa cum noi știm să distingem o limbă de alta, putem distinge și glasul lui Dumnezeu de glasul celui rău. Glasul lui Dumnezeu nu obligă niciodată: Dumnezeu se propune, nu se impune. În schimb, glasul rău seduce, asaltează, constrânge: trezește iluzii orbitoare, emoții atrăgătoare, dar trecătoare. La început strălucește, ne face să credem că suntem atotputernici, însă după aceea ne lasă cu gol înăuntru și ne acuză: "Tu nu valorezi nimic". În schimb, glasul lui Dumnezeu ne corectează, cu atâta răbdare, însă mereu ne încurajează, ne mângâie: mereu alimentează speranța. Glasul lui Dumnezeu este un glas care are un orizont, în schimb glasul celui rău te duce la un zid, te duce în colț.

O altă diferență. Glasul dușmanului distrage de la prezent și vrea să ne concentrăm asupra temerilor din viitor sau asupra tristeților din trecut - dușmanul nu vrea prezentul -: face să reapară amărăciunile, amintirile nedreptăților îndurate, despre cel care ne-a făcut rău..., atâtea amintiri urâte. În schimb glasul lui Dumnezeu vorbește la prezent: "Acum poți să faci bine, acum poți să exerciți creativitatea iubirii, acum poți să renunți la regretele și la remușcările care țin prizonieră inima ta". Ne însuflețește, ne duce înainte, dar vorbește la prezent: acum.

De asemenea: cele două glasuri trezesc în noi întrebări diferite. Aceea care vine de la Dumnezeu va fi: "Ce anume îmi face bine?" În schimb ispititorul va insista asupra unei alte întrebări: "Ce anume îmi vine să fac?" Ce anume îmi vine: glasul rău se rotește mereu în jurul eului, al impulsurilor sale, al nevoilor sale, al acelui tot și imediat. Este ca mofturile copiilor: totul și acum. În schimb, glasul lui Dumnezeu nu promite niciodată bucuria la preț ieftin: ne invită să mergem dincolo de eul nostru pentru a găsi adevăratul bine, pacea. Să ne amintim: răul nu dăruiește niciodată pace, pune frenezie mai înainte și lasă amărăciune după aceea. Acesta este stilul răului.

În sfârșit, glasul lui Dumnezeu și cel al ispititorului vorbesc în "ambiente" diferite: dușmanului îi place întunericul, falsitatea, bârfa; Domnului îi place lumina soarelui, adevărul, transparența sinceră. Dușmanul ne va spune: "Închide-te în tine însuți, și așa nimeni nu te înțelege și nu te ascultă, să nu ai încredere!" Dimpotrivă, binele invită să ne deschidem, să fim limpezi și încrezători în Dumnezeu și în ceilalți. Iubiți frați și surori, în acest timp atâtea gânduri și preocupări ne fac să intrăm din nou în noi înșine. Să dăm atenție glasurilor care ajung la inima noastră. Să ne întrebăm de unde vin. Să cerem harul de a recunoaște și a urma glasul bunului Păstor, care ne face să ieșim din țarcurile egoismului și ne conduce la pășunile libertății adevărate. Sfânta Fecioară Maria, Maica Bunului Sfat, să orienteze și să însoțească discernământul nostru.

_______________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori!

Astăzi se celebrează Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații. Existența creștină este în întregime și mereu răspuns la chemarea lui Dumnezeu, în orice stare de viață. Această zi ne amintește ceea ce a spus Isus într-o zi, adică ogorul împărăției lui Dumnezeu cere multă muncă și trebuie să-l rugăm pe Tatăl pentru ca să trimită lucrători să muncească în ogorul său (cf. Mt 9,37-38). Preoția și viața consacrată cer curaj și perseverență; și fără rugăciune nu se merge înainte pe acest drum. Îi invit pe toți să invocăm de la Domnul darul de lucrători buni pentru împărăția sa, cu inima și mâinile disponibile la iubirea sa.

Încă o dată aș vrea să exprim apropierea mea de bolnavii de Covid-19, de cei care se dedică îngrijirii lor, de toți cei care, în orice mod, suferă datorită pandemiei. Doresc, în același timp, să sprijin și să încurajez colaborarea internațională care se activează cu diferite inițiative, pentru a răspunde în mod adecvat și eficace la criza gravă pe care o trăim. De fapt, este important să se pună împreună capacitățile științifice, în mod transparent și dezinteresat, pentru a găsi vaccinuri și tratamente și a garanta accesul universal la tehnologiile esențiale care să permită fiecărei persoane infectate, în orice parte a lumii, să primească îngrijirile sanitare necesare.

Adresez în gând special Asociației "Meter", promotoare a Zilei naționale pentru copiii victime ale violenței, exploatării și indiferenței. Îi încurajez pe responsabili și pe lucrători să continue acțiunea lor de prevenție și de sensibilizare a conștiințelor alături de diferitele agenții educative. Și le mulțumesc copiilor din asociație care mi-au trimis un collage cu sute de margarete colorate de ei. Mulțumesc!

Am început de curând luna mai, lună mariană prin excelență, în timpul căreia credincioșilor le place să viziteze sanctuarele dedicate Sfintei Fecioare Maria. Anul acesta, din cauza situației sanitare, mergem în mod spiritual în aceste locuri de credință și de evlavie, pentru a depune în inima Sfintei Fecioare preocupările, așteptările și proiectele noastre pentru viitor.

Și pentru că rugăciunea este o valoare universală, am primit propunerea Înaltului Comitet pentru Fraternitatea Umană pentru ca la 14 mai credincioșii din toate religiile să se unească spiritual într-o zi de rugăciune și post și fapte de caritate, pentru a-l implora pe Dumnezeu să ajute omenirea ca să depășească pandemia de coronavirus. Amintiți-vă: 14 mai, toți credincioșii împreună, credincioși din diferite tradiții, pentru a ne ruga, a posti și a face fapte de caritate.

Urez tuturor o duminică frumoasă! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1336.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat