Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (IX)

În condiții speciale, am celebrat și în acest an Paștele, solemnitatea Învierii Domnului - eveniment istoric și mister de credință -, care aduce în sufletul multor creștini speranța revenirii la o viață fără condiționări și o activitate cotidiană normală. Întrucât starea de urgență prin care trecem nu s-au terminat, am scotocit prin arhive, documente, articole de presă și cărți pentru a prezenta alți oameni de jertfă care s-au evidențiat în vremurile de criză de la începutul secolului trecut, marcate de două epidemii deosebite: tifosul exantematic și gripa spaniolă. Dacă în articolele anterioare am scris despre ierarhi, preoți, seminariști și persoane consacrate, în cele ce urmează voi dedica două studii pentru doi "eroi" răpuși de aceste maladii: medicul Jean Clunet - răpus de tifos la 3 aprilie 1917 și generalul Henri Lafont - răpus de gripă la 1918. Dacă timpul îmi va permite, voi prezenta apoi și alți laici care au fost alături de răniții din război și bolnavi, unii dintre ele slujind până la epuizarea fizică sau chiar până la dăruirea vieții în favoarea semenilor aflați în suferință: medicul militar Ivan Stuart Campbell - răpus de septicemie la 27 iunie 1917; caporalul Gustave Leopold Delafoy - ucis de o grenadă la 23 iunie 1917, medicul Eugen Iosif Dufreche - mort la 9 mai 1917; infirmiera Maria Picard - răpusă de tifos la 20 octombrie 1917; asistenta Andreea Alfosina Filippes - răpusă de tifos la 3 aprilie 1917, sora de caritate Colette Lahovary-Plagino - "eroina" în Spitalul de contagioși de la Căiuți și alții.

Medicul Jean Clunet - un "erou mic și plin de energie"

Pe parcursul articolelor anterioare, am scris de mai multe ori despre surorile din Congregația "Fiicele Carității ale sfântului Vincențiu de Paul", care au fost chemate de la București la Iași de Misiunea Militară Franceză, fiind cooptate pentru asistența medicală a răniților și bolnavilor. Surorile lucrau alături de medicii Misiunii Militare Franceze, cele mai multe dintre ele activând în Institutul "Notre Dame de Sion" din Iași, unde a fost organizat Spitalul francez nr. 141, cu 200 de paturi, dar în care erau cazați uneori peste 300 de bolnavi. Documentele cercetate ne prezintă o personalitate medicală deosebită, medicul militar francez Jean Clunet, alături de care au lucrat zece călugărițe din această congregație, care cer "nu numai gratitudinea noastră, dar și pe cea a Bisericii Catolice locale". În decembrie 1916, doctorul Clunet a organizat încă un spital militar, la Vila "Greierul" din Bucium, la marginea orașului Iași. Aici erau aduși bolnavii de tifos exantematic, față de care cele trei infirmiere din "Societe de Secours aux Blesses Militaires", între care și soția medicului, Margareta Clunet, și "Fiicele Carității" aveau o grijă specială.

Dar cine este doctorul Jean Clunet, răpus de tifosul exantematic la câteva luni după sosirea la Iași? Numele său complet era Pierre Edouard Jean Clunet, fiind născut la 28 ianuarie 1878, în capitala Franței, la Paris. Tatăl său se numea Eduard (1845-1922) și a fost "una din figurile baroului parizian, avocat specializat în drept internațional", fondând în anul 1874 revista "Journal du droit international", care apare și în prezent. Copilul Jean Clunet a urmat studiile la școlile "Bossuet" și "Louis le Grand" din Paris, obținând bacalaureatul în anul 1896. A studiat apoi medicina la Facultatea de Medicină din Paris, după care a activat câțiva ani în diferite spitale din capitala Franței și din Nancy. În acest timp, i se atribuie un brevet de cercetare privind rolul razelor X în apariția cancerului.

În anul 1914, la începutul Primului Război Mondial, medicul Jean Clunet era chirurg militar în Regimentul de linie 332, participând la mai multe campanii militare. Auzind despre declanșarea epidemiei de tifos exantematic în rândurile armatei sârbe refugiate în insula Corfu, medicul Jean Clunet a cerut să meargă la Salonic, în Grecia. Vaporul cu care călătorea a fost scufundat de armata germană, dar "doctorul voluntar" a fost printre supraviețuitori. Ajuns la Corfu, a participat la organizarea unui laborator de bacteriologie al trupelor franceze și a ajutat mulți bolnavi de tifos exantematic, icter și dizenterie. De această ultimă boală se contaminează și doctorul Clunet, dar a continuat activitatea acolo până la stăvilirea epidemiilor.

Dorința de a fi alături de bolnavii de tifos exantematic, l-a determinat pe medicul Jean Clunet să vină în România și să se înscrie în Misiunea Militară Franceză. Astfel, în anul 1916, împreună cu soția sa, Margareta Alexandrina, care era infirmieră în "Societe de Secours aux Blesses Militaires" (Societatea de Ajutorare a Răniților Militari), doctorul Clunet a venit în țara noastră pe o cale ocolită, trecând prin Anglia, Norvegia și Rusia. Ajuns la București, este numit medic-șef al Spitalului de Boli Infecțioase, are grijă de bolnavi și publică câteva articole despre educația sanitară și tratarea tifosului exantematic.

După ce, la sfârșitul lunii noiembrie 1916, Curtea Regală, Guvernul, Parlamentul și toate instituțiile statului, dar și oameni din toate categoriile sociale s-au refugiat la Iași, medicul Jean Clunet însoțește Misiunea Militară Franceză în capitala Moldovei. Pe toată durata sa, misiunea franceză a fost condusă de generalul de divizie Henri Berthelot, care a asigurat simultan și rolul de consilier militar al regelui Ferdinand, comandantul de căpetenie al Armatei României. Personalul misiunii a fost detașat pe lângă comandamentele române, până la nivel de comandament de divizie, și a fost împărțit în două secțiuni cu roluri distincte: Misiunea Aeronautică și Misiunea Serviciului Sanitar. Acest serviciu includea 108 medici, trei farmaciști, trei ofițeri administrativi, 21 de asistente, 36 de subofițeri și personal de trupă.

Analizând situația existentă în orașul Iași, precum și pericolele determinate de război și tifosul exantematic, negăsind un spațiu adecvat - căci toate clădirile mari erau transformate în spitale, medicul Clunet a proiectat și improvizat un spital de campanie în Vila "Greierul" din Bucium, clădire oferită de avocatul Vasile Sculy Logothetides. Aici erau cazați deja câțiva bolnavi, care erau îngrijiți fratele proprietarului, medicul Leon, care era profesor la Facultatea de Medicină din Iași. Doctorul Clunet a organizat rapid spitalul, cu o capacitate de 87 de paturi, pentru a-i îngriji pe bolnavii de tifos care soseau de pe front. În condiții modeste, în decembrie 1916, doctorul Clunet declară deschis acest spital, având alături trei infirmiere din "Societe de Secours aux Blesses Militaires" (soția Marguerite Clunet, Andrée Flippes și Genevi?ve Hennet de Goutel) și 10 călugărițe din Congregația "Fiicele Carității ale sfântului Vincențiu de Paul". Așa cum ne prezintă statisticile vremii, Spitalul "Greierul" avea una dintre cele mai mari rate de însănătoșire din țară.

Așa cum ne prezintă istoria acelor timpuri, în lunile ianuarie-martie 1917 era o situație de neimaginat astăzi: "În februarie 1917, cele 5.000 de paturi ale spitalelor din Iași găzduiau un număr de 11.000 bolnavi. Oamenii mureau în număr mare, mulți dintre ei neputând fi îngrijiți și fiind aruncați apoi în gropi comune, fără sicrie sau o slujbă religioasă. În unele sate a pierit întreaga populație, iar la Regimentul 5 Roșiori caii au trebuit să fie repartizați altor unități pentru că nu mai exista niciun soldat care să-i îngrijească. Pe lângă oamenii care mureau de tifos, au căzut pradă epidemiei și unii medici și așa puțini la număr, murind astfel nu mai puțin de 250 de medici și peste 1.000 de sanitari. Printre cei care au căzut la datorie în lupta cu epidemia care ucisese un număr mare de bolnavi de tifos se numără și doctorul Jean Clunet din Misiunea Militară Franceză".

În ediția din 28 martie 1917 a ziarului "Evenimentul", din capitala Moldovei, se putea citi: "Iașul devenise un oraș al spitalelor la începutul anului 1917. Liceul Internat, Liceul Național, Seminarul Veniamin Costachi, Notre Dame de Sion, alături de alte zeci de spații au ajuns spitale pentru soldații de pe front. Nu era însă de ajuns pentru numărul mare de răniți ce soseau zilnic în gara Iași. Izbucnirea cumplitei epidemii de tifos, cauzată de starea de mizerie a populației avea să pună în dificultate întregul sistem. Noi unități medicale pentru tifici sunt instituite la spitalul de la Socola, Vila Greierul din Bucium și la spitalul din Galata. Aici lucrează medici francezi, cu experiență în tratarea și înăbușirea epidemiilor. Tifosul se extinde fulgerător și în lunile de iarnă se înregistrează la Iași câte 150 - 200 de morți zilnic. Medicii români și francezi, infirmierele și surorile de caritate cad și ele victimă distrugătorului flagel...".

După trei luni de activitate intensă, doctorul Clunet s-a molipsit de tifos, împreună cu o parte din personalul spitalului, cerând ca să fie înmormântat lângă spitalul înființat de el, la Bucium, alături de infirmierele care erau foarte bolnave în acele zile: Andreea Filippes (născută în anul 1885 și care a murit la 3 aprilie 1917), Genoveva Hennet de Coutel (născută la 11 martie 1885 și decedată la 4 martie 1917) și sora de caritate Antoneta Roux (decedată la 5 aprilie 1917, despre care am scris în cadrul acestui serial, în articolul nr. VII).

În ziua de 2 aprilie, cu o zi înainte de a muri, medicul Clunet, care era "aproape inconștient", a fost vizitat de regina Maria și de regele Ferdinand. Evocând acea zi, regina Maria a scris în Jurnalul ei: "Vreme frumoasă, dar deja foarte uscată și prăfoasă. După micul dejun am plecat cu Nando la Vila Greierul să-i vizităm pe dr. Clunet și pe ceilalți pacienți. Aveam cu mine câteva documente semnate pentru decorații, fiindcă, din păcate, decorațiile încă n-au ajuns. L-am găsit pe dr. Clunet foarte bolnav, cu totul inconștient, dar dr. Le Laurier, care îl înlocuiește deocamdată, încă nu și-a pierdut speranța. Unii din ceilalți se simțeau mai bine. I-am vizitat și am vorbit cu fiecare pacient care era în stare să vorbească. Toată clădirea era scăldată în soare, dar saloanele erau pline de suferință. Patru surori sunt bolnave, iar una, mai în vârstă, e într-o stare foarte gravă. Sora Pucci umbla peste tot, ca de obicei, și făcea totul pentru toată lumea, mereu veselă, mereu amuzantă. Ne-au dus să vedem totul, chiar și spălatul rufelor, de care se ocupau doi militiens bătrâni la fântână. Bătrânii voiau țigări, pe care le-au primit pe loc de la mine. Drumul până acolo e, din păcate, foarte prost...".

Doctorul Jean Clunet a murit în ziua de 3 aprilie 1917, fiind vegheat până în ultima clipă de Margareta, "tânăra sa soție, care era însărcinată". Regina Maria a venit să-l viziteze, dar "la ieșirea din spital, m-am întâlnit cu un preot catolic care tocmai venea de la Vila Greierul și care mi-a dat vestea dureroasă că Clunet a murit! A fost o lovitură grea. Speram din toată inima să-și revină, el, care se ocupase de tot spitalul, care cu o energie neobosită și un curaj admirabil rânduise totul bine și luptase împotriva unor greutăți înfricoșătoare. Iar acum a murit și el, victimă a propriului devotament, a propriei abnegații. Vai! Tristă, tristă veste. Când am ajuns acolo toată lumea era înlăcrimată. Biata lui soție stătea pe marginea patului în care el era întins atât de liniștit, dar atât de palid și nemișcat, el care era întruchiparea energiei și a vieții. Entuziasmul pe care îl arăta față de munca lui avea în el chiar ceva ușor exaltat, neliniștit. Erau o pereche cum nu se poate mai devotată, iar soția lui va naște în august. Primul copil l-a pierdut chiar înainte să vină aici, soțul o luase cu el ca să-și mai uite durerea, iar acum l-a pierdut și pe el, a rămas singură într-o țară străină! Am încercat să găsesc vorbe care să-mi exprime compasiunea căci de consolare nu poate fi vorba în astfel de clipe. Dar era simplă și demnă în durerea ei. Dacă n-ar fi fost situația în care se află, ar fi rămas aici, liniștită, să-i continue munca. E o femeie mărunțică și drăguță, cu ochi mari, negri, patetici. A fost foarte, foarte tristă vizita mea la Vila Greierul!"

Respectându-i-se ultima dorință, doctorul Jean Clunet a fost înmormântat în ziua de 8 aprilie 1917, alături de cele două infirmiere și de sora de caritate, în prezența generalului Henri Mathias Berthelot - șeful Misiunii Militare Franceze în România, a marchizului de Saint Aulaire - ministrul plenipotențial al Franței în România și domnului I.I.C. Brătianu - primul ministru al României. A fost o înmormântare "cu onoruri naționale româno-franceze, dar Liturghia cu Requiem a avut loc în catedrala catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Decesul medicului Clunet a fost considerată "o puternică lovitură atât pentru misiunea franceză cât și pentru ieșeni".

Ziarul "Evenimentul" din Iași, consemna evenimentul în numărul din 28 martie / 8 aprilie 1917: "Funerariile naționale a celor cinci eroi francezi. Azi la ora 10 dimineață s-a făcut cu o mare solemnitate, înmormântarea celor cinci suflete de elită martiri ai datoriei: Lt Colonel Georges Dubois, Dr Clunet, M-ele Antoinette soră de caritate, M-ele Filipe infirmieră majoră și un soldat din trupa de specialități, trimis în țară (Celestin Legret, n.n.). Biserica catolică unde erau depuse corpurile neînsuflețite ale acestor eroi era neîncăpătoare, față de numărul celor cari au ținut să dea ultimul lor salut, asistând la oficierea serviciului religios. Erau de față d-nii: General Berthelot, Marchizul de Saint Aulaire ministru Franței, I.I.C. Brătianu Președintele Consiliului de Miniștri, (...) toți parlamentarii aflați în Iași, atașații militari, Misiunea Sanitară Franceză, cea rusă și un număr mare de ofițeri francezi, ruși și români, precum și un număr mare de personalități. Corpurile neînsuflețite ale celor cinci eroi erau așezate pe catafalcuri în mijlocul bisericei, acoperite de tricolorul francez și român, înconjurate de numeroase coroane și jerbe de flori. (...) După terminarea serviciului religios, în curtea bisericei s-au ținut mai multe cuvântări. Cel dintâi ia cuvântul d. General Berthelot, cari după ce relevă meritele fiecărui aduce elogii memoriei celor căzuți, făcându-și datoria până la capăt. Prin moartea lor se naște puterea care va aduce victoria celor două drapele unite, care azi îl acoperă, căci ele înfrățesc dreptatea și onoarea. În urmă vorbesc d-nii General Presan și I.I.C. Brătianu, fiecare arătând meritele și aducând elogii celor cari au arătat un devotament neîntrecut în îngrijirea răniților și bolnavilor din spitale".

După terminarea discursurilor și a ceremoniei religioase, "corpurile neînsuflețite au fost ridicate de către soldații francezi și depuse pe carurile mortuare. Cortegiul era format în ordinea următoare: carul mortuar cu rămășițele pământești ale soldatului viteaz căzut pentru patrie, apoi urma carele cu corpurile neînsuflețite ale celor două surori de caritate, carul mortuar pe care era depus corpul neînsuflețit al doctorului Clunet, un car cu coroane, după care urma un afet de tun pe care era depus corpul neînsuflețit al locot. colonelului Dubois, acoperit cu tricolorul Franței și înconjurat de flori. Onorurile militare au fost date de către batalionul de jandarmi pedeștri și o companie de specialități sub comanda unui colonel. Cortegiul, urmat de d. general Berthelot și d. Saint Aulaire, ministrul Franței, de d-ni miniștri și întreaga asistență au parcurs strada Ștefan cel Mare și Cusa-Vodă până la cimitirul Eternitatea. În jalea întregei asistențe, rămășițile pământești ale acestor suflete de elită ale Franței, jertfe unei cauze nobile, au fost depuse într-un cavou".

Peste cinci luni, regina Maria scriind un articol dedicat doctorului Clunet și celorlalți membri ai Misiunii Medicale Franceze căzuți în România, publicat de ziarul francez "Le Figaro" în ediția din 4 septembrie 1917 și reluat apoi, în versiunea engleză, în numărul din 21 octombrie al cotidianului american "The New York Times", amintea de înmormântarea acestei "victime a propriului devotament, a propriei abnegații": "Pe jumătate îngropat în zăpadă, în spitalul său îndepărtat, aproape izolat de restul lumii, înconjurat de niște asistente medicale eroine și de acești sfinți care sunt surorile Sfântului Vincent de Paul, Jean Clunet s-a luptat eroic, fericit că poate să facă acest lucru chiar când lupta era mai grea. Vorbea despre primăvara care va veni, spunea că visul cel urât va dispărea când liliacul va înflori. Clunet nu a văzut liliacul înflorind".

La Bucium, pe locul unde au fost înmormântați, a fost ridicat un monument de piatră în formă de cruce, de către sculptorul funerar Salvador Scutari (1880-1932). Pe soclul monumentului au fost săpate în piatră următoarele cuvinte în franceză și în română: "A la memorie de ceux qui sont morts au Grierul, victimes de leur devouement. / În amintirea celor ce au murit la Vila Grierul, victime devotamentului lor". Mai jos, la baza soclului, este un pătrat tăiat în patru părți egale, pe care sunt înscrise numele și anii de viață ai celor îngropați acolo: "Genevieve Hennet de Goutel (1888-1917), Docteur Jean Clunet (1878-1917), Soeur Antoinette (1848-1917) și Andrée Flippes (1885-1917). Întrucât monumentul a fost amplasat în mijlocul perimetrului mormântului, pe soclu, numele au fost scrise indicând poziția în care cei patru "eroi" au fost înmormântați acolo.

După patru ani, în anul 1921, când în Cimitirul "Eternitatea" din Iași s-a înălțat un monument în formă de obelisc, șlefuit de sculptorul Salvador Scutari, împodobit de o placă de marmură pe care citim: "Aux Français morts en Roumanie en 1916-1918", a fost reînhumat și trupul medicului Jean Clunet. Cu acea ocazie, în ziua de 7 ianuarie 1921, a avut loc "o frumoasă ceremonie militară și religioasă, după ce generalul Petain, atașatul militar francez la București, a reușit să adune pe toți eroii francezi, căzuți pe pământul Moldovei, în mausoleul pus la dispoziție de Guvernul Român". Serviciul religios a fost prezidat de episcopul Alexandru Cisar, însoțit de preoții Mihai Robu, Anton Romila și Anton Gabor. În cronica vremii s-a notat: "Toate sicriele eroilor erau deja așezate în mausoleu, afară de sicriul generalului Lafont, care era afară, acoperit de coroane, jerbe de flori și steagurile român și francez. După ceremonii se rostiră diferite cuvântări...", fiind evocat și eroismul acestui medic "mic și plin de energie". În articolul următor, voi scrie mai multe despre acest mausoleu și "eroii" înmormântați acolo.

În decursul vieții și post mortem, doctorul Jean Clunet a primit importante decorații ale statelor pe care le-a slujit ca medic militar: "Legiunea de onoare" și "Croix de guerre" (Franța), Ordinul regal "Sfântul Sava" (Serbia) și Ordinul "Coroana României în grad de ofițer" (Iași). Academia Națională de Medicină Franceză i-a decernat, în anul 1927, lui și soției sale, premiul devotamentului medical.

Amintind de munca, devotamentul și moartea sa eroică, clinicii din Bucium a Spitalului de Pneumoftiziologie Iași i s-a dat numele "Dr. Clunet". De asemenea, numele său este purtat și de o stradă din cartierul bucureștean Cotroceni. În amintirea centenarului morții sale, în decembrie 2017, la Muzeul de Istorie a Medicinii din cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași a fost organizată o expoziție dedicată activității sale la Iași.

Așadar, după mai mult de 100 de ani de la moartea medicului Jean Clunet, am adus în atenție această personalitate medicală, plină de credință, energie și devotament pentru bolnavii de tifos exantematic, față de care avea o grijă deosebită și a preferat să moară alături de ei, decât să-și continue cercetările în institutele din Franța, care l-au apreciat mult pentru descoperirile sale.

Pr. Alois Moraru

* * *

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (VIII)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (VII)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (VI)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (V)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (IV)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (III)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (II)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (I)


 

lecturi: 909.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat