Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Polonia: Sărbătoarea Milostivirii la Lagiewniki. "Speranță infailibilă" în epoca lui coronavirus

Anna T. Kowalewska

"Sărbătoarea Milostivirii Divine a fost voită de însuși Isus, deci va fi și anul acesta. În sanctuar amintim în rugăciunile noastre pe toți cei care se vor uni cu noi spiritual, care cer să ne rugăm pentru ei precum și toți cei care au nevoie de rugăciune", asigură părintele Zbigniew Bielas, de la 1 iunie 2019 rector și custode al sanctuarului Milostivirii Divine de la Lagiewniki, astăzi unul din cartierele periferice ale Cracoviei. Cel care a voit sărbătoarea, conform viziunilor avute de sora Faustina Kowalska (1905-1938), călugărița poloneză canonizată de Wojtyła în 2000, a fost însuși Isus.

Mesaj planetar. "Domnul dorește ca să experimentăm în manieră și mai profundă milostivirea sa, ca să nu ne îndepărtăm niciodată de Isus chiar și atunci când ni se pare că, conștienți de păcatele noastre, suntem mai răi", a spus papa Francisc la 30 iulie 2016, în timpul vizitei la sanctuar, credincioșilor numeroși adunați pe esplanada din fața bisericii, având lângă o clopotniță modernă înaltă de peste 40 de metri. Sanctuarul, situat pe terenul vechiului convent al surorilor Sfintei Fecioare Maria a Milostivirii, de care aparținea sfânta Faustina Kowalska, deși cunoscut din 1943, cu beatificarea (1993) și succesiva canonizare a sorei Faustina, a fost mult lărgit și modernizat. În 2002, în timpul ultimei sale călătorii în Polonia, Ioan Paul al II-lea a consacrat noua bazilică de la Lagiewniki, încurajându-i pe credincioși să ducă mesajul Milostivirii Divine la toată lumea contemporană.

Opere pastorale. "Ca răspuns la acel apel, multe persoane de bunăvoință și de credință profundă întreprind sub diferite forme apostolatul Milostivirii Divine, încercând să devină ca o prelungire a mâinilor milostive ale lui Isus față de cei care au mai multă nevoie de iubirea lui Dumnezeu și a oamenilor", se citește pe situl sanctuarului, care conține și lista diferitelor opere pastorale cum ar fi Ambulatoriul milostivirii, Pastorația părinților orfani de copii, Apostolatul muribunzilor, Opera penitențială, Comunități de familii aflate în dificultate "Sychar", Pastorația donatorilor de sânge și de măduvă osoasă, Pastorația pentru abstinență, Apostolatul unei morți bune, activate în ultimii ani la Lagiewniki.

Împărtășania spirituală. Prin radio, televiziuni publice și private, și on line, multe persoane suferinde zilnic se unesc spiritual în rugăciune cu sanctuarul și pot să și participe, din locul în care se află, la rugăciunea Rozariului recitată în fiecare zi la ora 15.00, și transmisă în rețea. Situl www.faustyna.pl, în timpul de coronavirus, și respectând dispozițiile autorităților sanitare poloneze, amintește credincioșilor că "în pofida faptului că anul acesta circumstanțele celebrărilor Zilei Milostivirii sunt schimbate, rămân neschimbate condițiile de har legate de sărbătoare". Surorile îi sfătuiesc pe credincioșii care nu se pot apropia de confesional "să trezească în sufletul lor căința desăvârșită și să-l primească pe Isus Cristos în împărtășania spirituală".

"Ne simțim fără apărare". "Astăzi avem în fața noastră o realitate necunoscută care dă naștere la spaimă și sentiment de nesiguranță", spune la agenția SIR cardinalul Stanislaw Dziwisz, fost arhiepiscop de Cracovia și secretar particular al lui Ioan Paul al II-lea. "Este o situație mai mare decât noi, în fața căreia ne simțim fără apărare. În această realitate a pandemiei care paralizează aproape toată lumea cunoscută de noi, capătă o semnificație și o valoare și mai profundă cuvintele pe care Ioan Paul al II-lea le-a rostit în urmă cu 18 ani și referite la milostivirea lui Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu milostiv nu ne-a uitat și ne însoțește în suferințele noastre este neîncetată rugăciunea pentru ca să înceteze pandemia".

Participarea credincioșilor. "În fiecare zi credincioșii pot să participe prin rețea la rugăciunile înălțate în capela conventului unde este expusă imaginea lui Isus milostiv, cunoscută pentru numeroasele haruri, și relicvele sfintei Faustina". "În fiecare zi, la ora milostivirii, ne rugăm pentru sănătatea celui care este bolnav, milostivire pentru răposați și putere pentru toți cei care luptă împotriva pandemiei", explică apoi cardinalul, subliniind importanța "rețelei globale de adorare a Milostivirii Divine prin care participanții se adresează cu încredere celui care este unicul izvor al speranței infailibile pentru lume".

(După agenția SIR, 19 aprilie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 954.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat