Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Împărtășania spirituală

De Federico Lombardi

Când noi, care acum suntem bătrâni, eram copii, la catehism ne vorbeau adesea despre "împărtășania spirituală". Ne spuneau că puteam să ne unim spiritual cu Isus care se oferă pe altar, chiar dacă nu luam împărtășania sacramentală primind fizic ostia consacrată. "Împărtășania spirituală" era o practică religioasă care voia să ne facă să ne simțim uniți în mod mai continuu cu Isus, nu numai când primeam împărtășania în timpul liturghiei, ci și în alte locuri sau momente. Nu era o alternativă la împărtășania sacramentală, dar în anumit sens o continua și o pregătea, în vizitele la Preasfântul Sacrament sau în alte timpuri de rugăciune. Apoi practic n-am mai auzit vorbindu-se despre ea timp de decenii. Accentul pe participarea la liturghie primind împărtășania, desigur bun, a indus să se lase în umbră alte dimensiuni tradiționale ale evlaviei creștine.

Am reînceput să mă gândesc cu insistență la "împărtășania spirituală" într-o ocazie excepțională. În timpul Zilei Mondiale a Tineretului de la Madrid în 2011, o furtună neașteptată a distrus în timpul nopții cea mai mare parte a corturilor unde fuseseră pregătite ostiile de consacrat pentru împărtășirea celor aproape două milioane de tineri prezenți la liturghia de încheiere din ziua următoare. Astfel, la marea liturghie prezidată de papa numai o mică parte din tineri a putut primi împărtășania sacramentală, pentru că lipseau ostiile.

Mulți au fost tulburați - cel puțin într-un prim moment - ca și cum pentru acest motiv Ziua Mondială ar eșua, pentru că lipsea ceva esențial la momentul religios culminant al evenimentului. A fost nevoie de multă angajare precum și de mult timp pentru a ajuta să se înțeleagă că actul fizic de a primi ostia sfântă este foarte important, dar nu este unicul și indispensabilul mod de unire cu Isus și cu trupul său care este Biserica.

Acum papa Francisc în timpul liturghiei de dimineață de la "Sfânta Marta" îi îndeamnă pe credincioșii care se roagă cu el să fie fizic prezenți pentru a face "împărtășania spirituală". Face asta propunând una din formulele tradiționale învățate îndelung în trecut de bunii maeștri spirituali ai poporului creștin; formule care erau familiare multora din mamele noastre și din bunicele noastre, cele care mergeau adesea ori în fiecare zi la liturghie dimineața devreme, dar care știau și să se mențină în unire cu Dumnezeu, în modul lor, în timpul ocupațiilor de peste zi.

Printre amintirile din timpul catehismului mi-a revenit în minte și o iconiță, în care în centru era preotul care ridica ostia consacrată, și în jur, ca pe cadranul unui ceas, erau indicate orele de dimineață din diferite țări și continente în care preoții celebrau liturghia (care pe atunci se celebra numai dimineața!). Voia să se amintească faptul că încontinuu în lume se reînnoiește jertfa lui Isus care moare pentru noi și încontinuu puteam să ne unim spiritual cu El și cu oferirea sa.

"Împărtășania spirituală", când nu se poate primi cea sacramentală, este numită pe bună dreptate și "împărtășanie de dorință". A dori ca propria viață să fie unită cu Isus, îndeosebi în momentul jertfirii sale pentru noi pe Cruce. În acest timp prelungit de post euharistic obligatoriu, multe persoane care erau obișnuite să primească frecvent împărtășania sacramentală au simți în mod crescând lipsa "pâinii zilnice" euharistice. În mod cu adevărat excepțional Biserica însă a acceptat să impună credincioșilor acest post, ca semn de solidaritate și participare la viața a popoare întregi constrânse la limitări, privațiuni și suferințe de către pandemie. Postul este o privațiune, dar poate să fie timp de creștere. Așa cum iubirea soților care sunt timp îndelungat departe între ei din motive de forță majoră poate să se maturizeze și să se aprofundeze în fidelitate și curăție, tot așa postul euharistic poate să devină timp de creștere a credinței, a dorinței după darul împărtășaniei sacramentale, de solidaritate cu acela care din diferite motive nu se poate bucura de ea, de eliberare de neglijența obișnuinței... A înțelege din nou că Euharistia este un dar gratuit și surprinzător al Domnului Isus, nu evident și nici banal... de dorit cu toată inima... încontinuu... Va putea să fie și asta o consecință a acestui timp tulburător?

(După L'Osservatore Romano, 18 aprilie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1352.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat