Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (VIII)

După publicarea articolului anterior din acest serial, în care am scris despre regina Maria și câteva surori care au fost alături de răniții din război și bolnavii de tifos exantematic, un cititor mi-a scris: "A venit și rândul femeilor...". Da, am ajuns să scriem și despre jertfa lor, dar nu am neglijat și nici nu am diminuat vreodată rolul lor în lupta cu tifosul exantematic, unele dintre ele slujind până la epuizarea fizică sau chiar până la dăruirea vieții în favoarea semenilor aflați în suferință pe paturile unor spitale. Asemenea surorilor amintite în articolul trecut, au fost și alte persoane consacrate care și-au oferit viața în sprijinul răniților de pe front, bolnavilor de tifos exantematic și orfanilor, dar sper să găsesc și alte oportunități pentru a continua cercetările documentare și a le prezenta scurte biografii. În cele ce urmează, voi prezenta o scurtă biografie a sorei Elisabeta Pucci, din Congregația "Fiicele Carității ale sfântului Vincențiu de Paul", folosindu-mă de unele documente din arhive, dar și de mărturiile și scrierile a două personalități marcate de eroismul acestui "exemplu viu de caritate autentică, de dăruire totală de sine către Dumnezeu și către ceilalți": fericitul Vladimir Ghika și regina Maria a României.

O "sfântă" în slujba bolnavilor și "martiră" până la moarte

În anul 1904, prințul Vladimir Ghika, pe durata unei șederi la fratele său, prințul Dimitrie - consul general al României la Salonic, a întâlnit-o acolo pe "uimitoarea soră Pucci". Această călugăriță, de origine florentină, din Congregația "Fiicele Carității ale sfântului Vincențiu de Paul", conducea Spitalul "St. Vincent de Paul", unde erau îngrijiți mulți bolnavi grav și muribunzi. Sora Pucci și activitatea ei plină de dăruire față de acești sărmani i-a apărut prințului Vladimir ca o revelație și o concretizare a proiectelor sale caritative, un suflet îndrumat în special de Dumnezeu, inima apăsată pentru a răspândi caritatea "evanghelică" și, în același timp, "educată de căile ascetice și mistice și avansată în desăvârșirea creștină". Discutând și analizând situația din București, surorile din Congregația "Fiicele Carității" acceptă să vină în capitala României și să întemeieze Asociația "Doamnele de Caritate". Atât de marcat a fost de întâlnirea cu sora Pucci, încât peste 20 de ani, când a decis să fie preot, prințul Vladimir a ales să fie hirotonit în Capela Lazariștilor, de pe strada Sevres, din Paris. Consacrarea sacerdotală a fost oficiată de către cardinalul Dubois, în ziua de 7 octombrie 1923, "în semn de venerație pentru sora Pucci și pentru sfântul Vincențiu de Paul, patronul primelor sale opere la București".

Întors în țară, prințul Vladimir a început demersurile pe lângă regele Carol și primul ministru Sturza, concretizate, la 20 iunie 1906, prin deschiderea primului dispensar gratuit din România, amplasat în București, pe Calea Griviței, care a primit numele de "Bethleem Mariae". Surorile ajunseseră la București în ziua de 26 mai și li s-a oferit găzduire într-o casă modestă, pregătită în zona Atelierelor de Chemins de Fer, de pe Calea Grivița. Auzind despre venirea lor, principesa Maria (Carmen Sylva) a primit cu amabilitate această veste și le-a vizitat peste câteva zile. Astfel, "carismaticul teolog Ghika" și doctorul Paulescu au fost primii fondatori ai operelor catolice de caritate din România, prin Congregația "Fiicele Carității ale sfântului Vincențiu de Paul", reușind să coopteze multe personalități ale epocii, printre care prințesa Alexandrina Ghika și principesa Maria, viitoarea regină a României, despre care am scris în articolul anterior. Aici a început frumoasa prietenie și susținere reciprocă dintre sora Pucci și regina "care nu avea timp să fie bolnavă". Despre aceste două "servitoare ale bolnavilor", medicul militar Le Laurier avea să compună câteva versuri (în limba franceză): "Vin două femei albe / Pe podul legănat, / Regina înainte / Cealaltă - cap plecat. // Gânditoare, sora Pucci / Poartă veșminte sfinte; / Și-n albele lor haine, / Și-n suflet sunt unite".

"Minunata soră" superioară Pucci, împreună cu alte două surori și cu dr. Paulescu, cel care administra partea medicală, reușesc an de an să extindă proiectul dispensarelor gratuite. Urmând planurile sorei Soize, se construiește un nou dispensar în strada Jianu, pe terenul donat de doamna Arion Pâcleanu, fosta soție a ministrului Constantin C. Arion. Aici se va construi cunoscutul Spital "Sfântul Vincențiu de Paul", astăzi Spitalul "Dr. Parhon", aflat lângă Biserica Franceză, actualmente lângă statuia Aviatorilor. Deși a plecat de multe ori din țară, Vladimir Ghika nu a uitat niciodată opera de caritate din România, o va vizita și ajuta deseori. Văzând dezvoltarea acestor opere de caritate, cărora li se dedică alături de sora Pucci și alți binefăcători, prințul Vladimir scria: "Nu a fost altceva decât o revărsare de iubire față de aproapele din iubire față de Dumnezeu, izvorâtă dintr-o doctrină de credință foarte sigură". Această operă de caritate, instituită "cu multe piedici și greutăți", a adus servicii inestimabile populației din București și nu numai, din anul 1906 și până la desființarea ei de către regimul comunist, în august 1948.

În timpul Celui de-al Doilea Război din Balcani, din anul 1913, sora Pucci și însoțitoarele ei au desfășurat o activitate eroică în cursul epidemiei de holeră, extrem de gravă. Însuși Vladimir Ghika era de multe ori alături de "Fiicele Carității", care se dăruiau zi și noapte acestei misiuni. Aici a fost și principesa Maria, în calitate de moștenitoare a tronului, remarcându-se prin energia și curajul ei, prin capacitatea organizatorică și calitatea de a alina suferințele oamenilor. Ea a obținut de la regele Carol I permisiunea de a se ocupa de tabăra de la Zimnicea, unde erau aduși bolnavii de holeră, înființând o organizație pentru ajutorarea spitalelor și a familiilor celor care plecau pe front. În acel context, principesa Maria scria: "Nu credeam niciodată că voi fi capabilă să trăiesc în mijlocul holerei, să organizez, să improvizez, să încurajez și să țin lucrurile împreună. Nu credeam că voi putea suporta așa ceva, dar imensele dificultăți, nevoia permanentă de a da curaj celorlalți mă fac să lupt. Sunt în centrul unui enorm lazaret pentru bolnavii de holeră care depinde în întregime de mine. M-am schimbat, aproape că sunt un alt om. Trăiesc aproape tot timpul aici, toate ordinele sunt date de către mine, toate proviziile, medicamentele, paturile sunt distribuite de către mine".

Alături de principesa Maria a activat și sora Pucci, însoțită de celelalte "Fiice ale Carității", despre care scria: "Sora Pucci, la 65 de ani, se află în mișcare perpetuă ca la 45 de ani. Prințul Ghika este peste tot zi și noapte, el are grijă de bolnavi, veghează... Toți lucrează în același mod... spre admirație generală". La sfârșitul acestei perioade dificile, Direcția Serviciilor Sanitare, spre a le mulțumi pentru jertfa lor, a cerut regelui Carol I al României să le decoreze cu o "medalie militară pe bază civilă".

La sfârșitul lunii noiembrie 1916, când Curtea Regală, Guvernul, Parlamentul și toate instituțiile statului, dar și oameni din toate categoriile sociale s-au refugiat la Iași, capitala Moldovei a ajuns un oraș suprapopulat, iar lipsa condițiilor elementare de igienă pentru majoritatea populației a dus la apariția holerei, care a făcut zeci de mii de victime. În acest context, "Fiicele Carității" au fost chemate de la București la Iași de Misiunea Militară Franceză, fiind cooptate pentru asistența medicală a răniților și bolnavilor. Pe toată durata sa, misiunea franceză a fost condusă de generalul de divizie Henri Berthelot, care a asigurat simultan și rolul de consilier militar al regelui Ferdinand, comandantul de căpetenie al Armatei României.

Surorile din Congregația "Fiicele Carității ale sfântului Vincențiu de Paul" au lucrat alături de medicii Misiunii Militare Franceze, cele mai multe dintre ele activând în Institutul "Notre Dame de Sion" din Iași, unde a fost organizat Spitalul francez nr. 141, cu 200 de paturi, dar în care erau cazați uneori peste 300 de bolnavi. Unele dintre "Fiicele Carității" au lucrat și la spitalul militar organizat de doctorul "mic și plin de energie" Clunet în Vila "Greierul" din Bucium, la marginea orașului Iași, și deschis în decembrie 1916. Aici erau aduși bolnavii de tifos exantematic, față de care cele trei infirmiere din "Société de Secours aux Blesses Militaires", între care și soția medicului, Margareta Clunet, și "Fiicele Carității" aveau o grijă specială.

Timp de 15 luni, sora Pucci a fost zi și noapte lângă răniții de război și cei bolnavi de tifos exantematic, activitatea ei fiind deseori surprinsă de regina Maria. În ziua de 2 aprilie 1917, nota în "Jurnalul de război": "Unii dintre bolnavi se simțeau bine. I-am vizitat și am vorbit cu fiecare pacient care era în stare să vorbească. Toată clădirea era scăldată în soare, dar saloanele erau pline de suferință. Patru surori sunt bolnave, iar una, mai în vârstă, e într-o stare foarte gravă. Sora Pucci umbla peste tot, ca de obicei, și făcea totul pentru toată lumea, mereu veselă, mereu amuzantă. Ne-au dus să vedem totul...".

În același "Jurnal" găsim multe pagini când regina Maria se afla împreună cu sora Pucci, nu doar la Iași, ci și în alte locații din Moldova. Sunt amintite momente când au lucrat împreună lângă bolnavi, cum a fost ziua de miercuri 25 octombrie / 7 noiembrie 1917: "Zi plină de energie și de folos. După o discuție lungă la micul dejun cu buna soră Pucci, m-am dus la spital și am petrecut două ore printre răniți, oferindu-le prezența mea cât de mult am putut și răsfățându-i cu tot felul de mărunțișuri".

Îngrijirea bolnavilor până la epuizare fizică, riscul permanent de contaminare, somnul insuficient și neglijarea propriilor probleme de sănătate, au făcut ca, la vârsta de 70 de ani, sorei Pucci să i se agraveze cancerul stomacal de care suferea și să se generalizeze. Agonia ei, care a durat două săptămâni, a fost surprinsă de regina Maria în "Jurnalul de război", din care am copiat câteva fragmente:

"Marți, 27 februarie / 12 martie 1918. M-am dus s-o vizitez pe sora Pucci, care acum e la spitalul francezilor - s-a renunțat la Vila Greierul, o parte din surori au plecat cu misiunea. (...) Sora Pucci e foarte bolnavă și suferă cumplit, dar e pe picioare și nu stă locului, în ciuda durerilor".

"Sâmbătă, 3/16 martie. Am vizitat-o pe sora Pucci. Starea i se înrăutățește cu fiecare oră, nu mai e speranță - ar putea muri în fiecare clipă. Suferă chinuri de nedescris. Dacă Dumnezeu e milos, o va lua repede - dar pentru mine va fi o pierdere ireparabilă. Nu mai poate mânca nimic, nu mai poate digera nimic. Dr. Bonnet o îngrijește tot timpul, cu mare devotament".

"Duminică, 4/17 martie. M-am dus cu Mignon la sora Pucci. Am stat mult alături de ea, cu mâna în mâna ei. Sora Pucci moare - acum agonia ei avansează foarte repede și ea mă părăsește, în curând nu va mai fi. Acum e la pat, se stinge câte puțin, ceas de ceas, nu mai poate primi hrană, moare de foame în chinuri cumplite; nu putem face nimic pentru ea, doar să-i arătăm cât o iubim".

"Marți, 6/19 martie 1918. Am plecat cu cele două fete ale mele s-o vizităm pe sora Pucci. Se stinge cu repeziciune, aproape că nu mai are glas deloc, dar toată inteligența i-a rămas la fel de vie, de limpede, de altruistă ca întotdeauna...".

"Miercuri, 7/20 martie 1918. Am dat fuga puțin până la sora Pucci - tot mai slabă, tot mai chinuită de dureri sfâșietoare, se duce repede. Mintea îi e la fel de limpede ca întotdeauna, dar aproape că nu mai are glas - de ce trebuie să sufere atât, pare tare nedrept! (...) (seara târziu) Tocmai mă pregăteam să mă întind în pat și mă schimbasem deja, când am primit mesajul că e posibil ca sora Pucci să nu mai apuce ziua de mâine. Dădusem ordine speciale ca, dacă starea i se înrăutățește dintr-odată, să fiu chemată la orice oră din zi sau din noapte. M-am îmbrăcat repede în uniforma de soră de caritate și, cum Păunule încă nu se culcase, am plecat imediat la spital. Am găsit-o în agonie, ceva de neîndurat, dar în continuare extraordinar de lucidă. I-am stat alături mai bine de o oră; i-am făcut o injecție cu cloral și, în cele din urmă, a ațipit, iar eu am ieșit în vârful picioarelor, întrebându-mă dacă o voi mai găsi în viață mâine. N-am să uit niciodată ora petrecută cu femeia aceea scumpă, pe moarte, cu suflet de mamă; dacă a existat vreodată o sfântă, ea e aceea".

"Joi, 8/21 martie 1918. Am plecat cât de devreme am putut la sora Pucci. Am găsit-o într-o stare generală ceva mai puțin gravă decât mă temeam; lucru extraordinar: în ciuda unei nopți de chinuri infernale, s-a mai întremat puțin... Biata soră Pucci, biata de ea...".

"Vineri, 9/22 martie 1918. O am pe sora Pucci, pe care trebuie s-o vizitez zilnic, fiindcă Dumnezeu sigur știe cât o voi mai putea vedea. (...) M-am dus la sora Pucci de cum am putut fugi de acasă. Am găsit-o în aceeași stare, cu dureri cumplite, se zbate în spasme groaznice până ce bietul ei trup muribund va fi zdrobit de eforturi nefolositoare și chinuitoare, fiindcă nu mănâncă absolut nimic, trăiește din câteva guri de apă cu gheață și, din când în când, jumătate de linguriță din lichiorul meu... (...) Vai, sunt atât de puține de făcut pentru ea".

"Sâmbătă, 10/23 martie 1918. Am găsit-o pe sora Pucci aproape în aceeași stare, doar că e tot mai slăbită, crizele de vomă sunt teribile și de fiecare dată o lasă ca moartă. (...) După cină, am primit vestea că s-ar putea ca sora Pucci să nu mai supraviețuiască nopții. M-am ridicat imediat din pat, deși știam că doctorii ar fi fost oripilați să mă vadă, și am dat fuga la spital... Într-adevăr, sora Pucci era aproape dusă, dar la fel de lucidă ca întotdeauna... Doar ochii îi mai erau vii, foarte vii - în rest arăta ca un cadavru foarte emaciat... (...) Erau acolo dr. Bonnet și toate surorile ei. (...) Moare ca o sfântă din vremurile vechi, mulțumindu-i lui Dumnezeu că-i trimite atâta durere... Se mai află asemenea sfinți pe pământ! Dar sfânta aceasta ne părăsește".

"Duminică, 11/24 martie 1918. Sora Pucci era întru totul conștientă, dar pierită ca un cadavru, cu excepția ochilor".

"Luni, 12/25 martie. Am găsit-o revenindu-și după o sincopă care aproape că a ucis-o. Am stat mult cu ea, m-am întors acasă după cină. Din nou, aproape că a trecut granița lumii, dar s-a întors să mai sufere puțin. E ca moartea unei sfinte sublime din vechime. În continuare e perfect conștientă, dar pare să o apese ceva groaznic și copleșitor, căruia deocamdată, în ciuda epuizării, reușește să i se împotrivească! De ce trebuie îngreunată atât de mult moartea? Tot timpul, singurul meu gând, singura mea rugăciune era: fie ca Domnul să aibă milă de ea și s-o ia. Dar de-acum cred ca durerea i se apropie de sfârșit; am stat cu ea până târziu, respira în continuare, era conștientă încă, mă căuta din ochi. Știe cât sufăr și mi-a spus că, atunci când va ajunge la Dumnezeu, se va ruga pentru mine și pentru țara mea. În cele din urmă am lăsat-o... încă în viață...".

A fost ultima vizită pe care regina Maria a făcut-o sorei Elisabeta Pucci, căci în dimineața zilei de 26 martie 1918, la ora 4.30, acest "suflet sfânt, de rugăciune, un semn al milostivirii lui Dumnezeu printre oameni" a părăsit această lume. A fost întărită cu Sfintele Taine de părintele Gervais Quenard, preot asumpționist, și vegheată de surorile din Congregația "Fiicele Carității ale sfântului Vincețiu de Paul". A fost îmbrăcată în rasa ei de persoană consacrată, "albastră, cu cornette albă pe cap și cu mâinile încrucișate peste o cruce". Aflând de moartea ei, regina Maria a exclamat: "Dumnezeu i-a îngăduit să se odihnească!", iar pe la ora 10.30 a mers la mănăstire, ducând singura floare pe care o avea în casă: un crin roșu mare. În seara aceleiași zile, a scris "Farewells from a Queen to Sister Pucci", necrolog care a fost imprimat la Tipografia Armatei din Iași.

Liturghia de înmormântare și Requiemul au fost oficiate de părintele Gervais și au avut loc în capela Institutului "Notre Dame de Sion", cu participarea surorilor și a unor invitați, printre care regina Maria, care a citit necrologul sorei Pucci. În jurnalul ei, regina Maria a notat: "Joi, 15/28 martie 1918. Deși nu mă simt prea bine, m-am ridicat din pat să mă duc la slujba de înmormântare a dragii mele surori Pucci, care s-a ținut la capela de la Notre Dame de Sion. Slujbă frumoasă și demnă, iar lacrimile pe care le-am vărsat au fost lacrimi de adevărată durere și regret. Scumpă soră Pucci, ai fost ceva cu totul și cu totul special în viața mea, iar acum te-ai dus - te-ai dus într-o vreme când inima îmi e deja atât de îndurerată. Ai promis să te rogi pentru mine și țara mea, acolo sus, în rai, și sunt sigură că așa vei face. Crinul meu roșu era încă foarte proaspăt, singura floare pe care o aveai pe sicriu era crinul acela mare și roșu, atât de rar în orașul acesta fără flori...".

Sicriul cu trupul rece al sorei Pucci a fost duc cu "un dric negru ponosit, cu patru cai murgi slabi" în Cimitirul "Eternitatea" din Iași, unde a fost înmormântată în parcela destinată surorilor din Congregația "Notre Dame de Sion".

Atunci când a aflat vestea că sora Elisabeta Pucci a murit, prințul Vladimir Ghika, care se afla la Paris a scris : "Admirabila soră Pucci..., cu care am muncit cot la cot, timp de 15 ani, printr-o unitate în rugăciune și în eforturi în slujba lui Dumnezeu. A fost o minune a vieții mele".

Scriind despre rolul spiritual pe care sora Pucci l-a avut în viața lui, domnul Lobry, un colaborator al "Fiicelor Carității" din București scria: "Vă puteți imagina cât sufăr după atâția ani de muncă obișnuită, rugăciuni, eforturi, idei, dureri în slujba cauzei lui Dumnezeu. A fost, pe pământ, cel mai solid sprijin pe care mi l-ar fi oferit Providența pentru a-mi susține sufletul, credința, activitatea vieții mele și, în același timp, cea mai pură afecțiune... Trebuie să-i mulțumesc lui Dumnezeu în tot restul vieții pentru ceea ce mi-a dat atunci când nu-l meritam...".

Aș putea completa cu multe alte mărturii ale acelora care au lucrat, au cunoscut-o sau au beneficiat de slujirile oferite cu atâta iubire și compasiune de sora Pucci, dar consider că referințele și calificativele notate pe parcursul acestor pagini ne oferă indicii că această călugăriță a fost o "sfântă" în slujba bolnavilor și "martiră" până la moarte.

Pr. Alois Moraru

* * *

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (VII)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (VI)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (V)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (IV)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (III)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (II)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (I)


 

lecturi: 1412.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat