Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (13 aprilie 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, în a doua zi de Paști, răsună vestea plină de bucurie a învierii lui Cristos. Pagina evanghelică (cf. Mt 28,8-15) relatează că femeile, înfricoșate, părăsesc în grabă mormântul lui Isus, pe care l-au găsit gol; însă Isus însuși li se arată pe cale spunând: "Nu vă temeți! Mergeți și dați de știre fraților mei să meargă în Galileea și acolo mă vor vedea!" (v. 10). Cu aceste cuvinte, Cel Înviat le încredințează femeilor un mandat misionar față de apostoli. De fapt, ele au dat un admirabil exemplu de fidelitate, de dăruire și de iubire față de Cristos în timpul vieții sale publice ca și în timpul pătimirii sale; acum sunt premiate de el cu acest gest de atenție și de predilecție. Femeile, mereu la început: Maria, la început; femeile, la început.

Mai întâi femeile, după aceea discipolii și, îndeosebi, Petru constată realitatea învierii. Isus le prevestise de mai multe ori că, după pătimire și cruce, va învia, însă discipolii n-au înțeles, pentru că încă nu erau pregătiți. Credința lor trebuia să facă un salt de calitate, pe care numai Duhul Sfânt, dar al Celui Înviat, îl putea provoca.

La începutul cărții Faptelor Apostolilor, îl auzim pe Petru declarând cu franchețe, cu curaj, cu franchețe: "Pe acest Isus, Dumnezeu l-a înviat și noi toți suntem martorii acestui fapt" (Fap 2,32). Ca și cum ar spune: "Eu sunt sigur de ceea ce spun despre el. Eu îmi dau viața pentru el". Și după aceea își va da viața pentru el. Din acel moment, vestea că a înviat Cristos se răspândește peste tot și ajunge în toate colțurile pământului, devenind mesajul de speranță pentru toți. Învierea lui Isus ne spune că ultimul cuvânt nu revine morții, ci vieții. Înviindu-l pe Fiul unicul născut, Dumnezeu Tatăl a manifestat în plinătate iubirea sa și milostivirea sa față de omenirea din toate timpurile.

Dacă a înviat Cristos, este posibil să se privească în față fiecare eveniment al existenței noastre, chiar și cele mai dificile și încărcate de angoasă și de incertitudine. Iată mesajul pascal pe care suntem chemați să-l proclamăm, prin cuvinte și mai ales cu mărturia vieții. În casele noastre și în inimile noastre să poată răsuna această veste: "Cristos, speranța mea, a înviat!" (Secvența pascală). Această certitudine să întărească credința fiecărui botezat și să-i încurajeze mai ales pe cei care înfruntă suferințe și dificultăți mai mari.

Fecioara Maria, martoră tăcută a morții și învierii fiului Isus, să ne ajute să credem cu putere în acest mister de mântuire: primit cu credință, el poate schimba viața! Aceasta este urarea pascală pe care o reînnoiesc pentru voi toți. O încredințez ei, Mama noastră, pe care acum o invocăm cu rugăciunea Regina Caeli.

_______________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori!

Am auzit că femeile le-au dat discipolilor vestea Învierii lui Isus. Astăzi aș vrea să amintesc cu voi ceea ce fac multe femei, și în acest timp de urgență sanitară, pentru a se îngriji de alții: femei medic, infirmiere, agenți din forțele de ordine și din închisori, angajate din magazinele de bunuri de primă necesitate..., și atâtea mame și surori și bunici care sunt închise în casă cu toată familia, cu copii, bătrâni, neputincioși. Uneori ele sunt în pericol să îndure violență, datorită unei conviețuiri a cărei povară prea mare o poartă. Să ne rugăm pentru ele, pentru ca Domnul să le dăruiască putere și comunitățile noastre să le poată sprijini împreună cu familiile lor! Fie ca Domnul să ne dea curajul femeilor, de a merge mereu înainte!

În această săptămână pascală aș vrea să amintesc cu apropiere și afect toate țările puternic lovite de coronavirus, unele cu mari numere de infectați și decedați, în mod special Italia, Statele Unite ale Americii, Spania, Franța... lista este lungă. Mă rog pentru toți. Și nu uitați că papa se roagă pentru voi, vă este aproape!

Reînnoiesc din inimă tuturor urarea pascală. Să rămânem uniți în rugăciune și în angajarea de a ne ajuta unii pe alții ca frați! Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1522.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat