Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ierusalim, conducători creștini: în drama Covid-19, Cristos înviat speranță și mângâiere

Nu este "prima dată" când lumea experimentează o pandemie, însă este "responsabilitatea noastră" ca persoane de bună credință "să oferim mângâiere" celor care trăiesc "momente de durere, îngrijire a bolnavilor și asistare a celor nevoiași". Este ceea ce scriu într-un mesaj comun pentru Paște patriarhii și conducătorii Bisericilor din Ierusalim, subliniind că învierea este o chemare la "o fază de reînnoire" departe de "asuprire, discriminare, foame și nedreptate". Cu Sfântul Mormânt închis pelerinilor, un oraș "golit" și celebrări urmărite pe internet de către credincioși, conducătorii Bisericilor îi invită pe membrii comunității din Țara Sfântă și din lume să "ne susțină" și "să continue să se roage pentru toate persoanele în mijlocul pandemiei".

Iată, în continuare, mesajul integral pentru Paște al liderilor Bisericilor din Ierusalim trimis la AsiaNews:

"De ce-l căutați pe Cel Viu printre cei morți? Nu este aici. A înviat" (Lc 24,5-6).

Noi, patriarhi și conducători ai Bisericilor din Ierusalim, adresăm saluturile noastre comunităților și credincioșilor creștini din toată lumea, cu binecuvântarea Domnului și Mântuitorului nostru Cristos înviat. Sărbătoarea Învierii este un timp de reînnoire și de speranță, de restaurare și victorie asupra tuturor formelor de moarte și de distrugere. Întreaga lume, din aceste timpuri, trăiește într-o stare de frică, neliniște și ambiguitate în timp ce trebuie să înfrunte pandemia de Covid-19.

Multe națiuni înfruntă grave pierderi și durere, în timp ce cazurile de infectare sunt în creștere continuă. Ierusalim, orașul Învierii și al mormântului gol, este golit de pelerini și bisericile așteaptă întoarcerea credincioșilor, pentru a proclama tuturor mesajul Paștelui și al lui Aleluia. Respectarea Postului Mare, a Săptămânii Sfinte și a Paștelui, anul acesta este învăluită de atâtea îndoieli, complexități și incertitudini, în mod special în lumina suferințelor, a bolii și morții așa de multor persoane în toată lumea, pe baza actualei închideri generale.

Ce reprezintă provocarea coronavirus pentru persoane, comunități și instituții? Care este implicația pentru economia și sănătatea mondială? Credem că Dumnezeul nostru este Stăpânul vieții, nu al morții. Învierea este asigurarea noastră că și în mijlocul morții și al suferințelor, Dumnezeu este prezent și moartea lui Cristos ne dăruiește victoria. Învierea este o chemare adresată familiei umane pentru ca să se miște spre o fază de reînnoire și un stimulent spre viitor, departe de asuprire, discriminare, foame și nedreptate.

Nu este prima dată când lumea noastră a experimentat o pandemie. Totuși, responsabilitatea noastră astăzi ca persoane de credință și bunăvoință este să oferim mângâiere celor care trăiesc momente de durere, alinare și îngrijire pentru cei bolnavi, asistare dată celor nevoiași. Mesajul Paștelui în acest an care vine de la Ierusalim este un memorial al învierii în ea însăși: "Nu este aici. A înviat". Misiunea noastră de creștini și de ființe umane este să ne susținem între noi și să continuăm să ne rugăm pentru toate persoanele în mijlocul pandemiei.

Slăbiciunea noastră umană este întărită de Crucea lui Cristos, a cărei putere derivă de la Dumnezeu; sfântul Paul în Scrisoarea a Doua către Corinteni (13,4) scrie: "Căci el a fost răstignit din slăbiciune, însă este viu prin puterea lui Dumnezeu. Și noi suntem slabi într-însul, însă vom trăi împreună cu el prin puterea lui Dumnezeu față de voi...". Puterea enormă și harul Învierii ne oferă speranța, îngrijirea, victoria asupra pandemiei și asupra tuturor realităților întunecate.

Să ne amintim de acest Paște și să-l pomenim celor care ne înconjoară, pentru că nimic nu va putea ascunde Vestea Bună a învierii care răsună din Ierusalim și din orice parte a lumii, chiar dacă anul acesta nu vor fi cântările de Aleluia. Biserica este trupul lui Cristos, Domnul nostru înviat, și noi suntem poporul său.

Fiind creștini ne unim în proclamarea Domnului nostru înviat: "Cristos a înviat! (Al Maseeh Qam! Christos Anesti! Christos harjav i merelotz! Pikhirstof aftonf! Christ est Ressuscité! Cristo è risorto! Meshiha qam! Christos t'ensah em 'muhtan! Christus ist auferstanden!) Adevărat a înviat! Aleluia!".

Patriarh Teofil al III-lea, Patriarhia greco-ortodoxă

Patriarh Norhan Manougian, Patriarhia Bisericii apostolice armene ortodoxe

Mons. Pierbattista Pizzaballa, Administrator apostolic al Patriarhiei latine

Pr. Francesco Patton, Custode din Țara Sfântă

Mons. Anba Antonius, Patriarhia coptă ortodoxă din Ierusalim

Mons. Gabriel Daho, Patriarhia siriană ortodoxă

Mons. Aba Embakob, Patriarhia etiopiană ortodoxă

Mons. Yaser AL-Ayash, Patriarhia melchită

Mons. Mosa El-Hage, Exarhatul maronit

Mons. Souheil Dawani, Biserica episcopală din Ierusalim și din Orientul Mijlociu

Episcop Ibrahim Sani Azar, Biserica evanghelică luterană din Iordania și din Țara Sfântă

Pr. Ephram Samaan, Exarhatul sirian catolic

Rev. Joseph Nersès Zabarian, Exarhatul armean catolic.

(După AsiaNews, 11 aprilie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 777.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat