Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Joia Sfântă - Ziua Preoției: PS Iosif Păuleț s-a adresat tuturor preoților din Dieceza de Iași

O celebrare emoționantă pentru preoții Diecezei de Iași a fost prezidată de PS Iosif Păuleț în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, joi, 9 aprilie 2020, începând cu ora 11.00. Excelența Sa a transmis cu această ocazie un mesaj de mângâiere și speranță întregului cler al diecezei noastre.

În cadrul celebrărilor din Joia Sfântă, sfânta Biserică ne invită să medităm asupra darurilor pe care Isus ni le-a făcut la ultima cină: Euharistia, Preoția și porunca cea nouă a iubirii. Astfel, această zi este și "Ziua Preoției", în care preoții, în mod normal, se reunesc în jurul episcopului diecezan pentru celebrarea Liturghiei crismei, în cadrul căreia își reînnoiesc angajamentele luate în ziua hirotonirii lor și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest mare dar, pe care l-au primit în mod gratuit, fără niciun merit din partea lor.

Deoarece anul acesta nu s-a putut celebra această sfântă Liturghie solemnă, PS Iosif Păuleț a dorit, totuși, să-i întâlnească pe preoți on-line, prezidând un emoționant moment de rugăciune. La altar au fost prezenți pr. Egidiu Condac, vicar general, și părintele diacon Paul Alexandru Vîrgă. Cântările au fost susținute de un grup de preoți și surori de la Episcopie.

Redăm în continuare cuvântul episcopului adresat preoților în dimineața zilei de Joia Sfântă 2020:

Iubiți frați întru Preoție,

Ne amintim cu drag cum, în fiecare an, ne adunam, în această zi de Joia Sfântă, în jurul episcopului, ca să participăm la Liturghia Crismei și, în cadrul ei, să reînnoim angajamentele noastre din ziua hirotonirii. A fost posibil și-i mulțumim lui Dumnezeu. Anul acesta nu mai este posibil. Este pentru prima dată în viața noastră când se întâmplă acest lucru. Dar nu trebuie să ne supărăm pe Dumnezeu. Mai degrabă să ne supărăm pe noi înșine, recunoscându-ne cu umilință - alături de omenirea întreagă - vinovățiile noastre. Da, am păcătuit... Îi cerem lui Dumnezeu să ne ierte... Ne hotărâm, cu ajutorul lui, să ne îndreptăm. Nu este întâmplătoare această pandemie ...

"Este de ajuns - spunea cineva - ca Dumnezeu să-l lase pe om să lucreze singur (căci omul a ajuns să se creadă el Dumnezeu), și în scurt timp va culege roadele orgoliului său". Așa este! Realitatea o dovedește din plin. O, dacă ne-ar fi tuturor de învățătură! Vedeți, un minuscul și agresiv virus - provocat de om sau venit de la animale - a făcut nestingherit rotogolul pământului și parcă nu se mai oprește, determinându-i pe oameni să se retragă în casele lor.

Încă e bine că noi, preoții, putem celebra sfintele taine în bisericile noastre, iar poporul nostru credincios poate să fie în comuniune cu noi prin mijloacele moderne de comunicare. Urmăm exemplul Sfântului Părinte papa Francisc și stăm retrași, nu doar pentru a ne proteja pe noi, ci, mai ales, pentru a-i proteja pe ceilalți, pentru a nu-i contamina. Sperăm ca toți să înțeleagă acest lucru. Suntem și vom fi alături de credincioșii noștri în mod virtual, în această perioadă de criză; nu vrem să-i abandonăm; îi ajutăm și-i vom ajuta, după împrejurări și necesități, luând de fiecare dată măsurile de protecție. Facem acest lucru în speranța că vom scăpa de acest virus și se va termina, cât mai curând, starea de necesitate, decretată de autoritățile civile. Noi vom observa în continuare regulile impuse și necesare în astfel de împrejurări.

Așa cum știți, după o tradiție foarte veche a Bisericii, în ziua de Joia Sfântă sunt oprite toate Liturghiile fără popor. Liturghia Crismei - pe care o celebra doar episcopul, în cursul dimineții, dar nu singur, ci înconjurat de clerul său și de popor - anul acesta va fi amânată la o dată ulterioară care vă va fi anunțată, după ce va trece pandemia. Atunci voi binecuvânta uleiul bolnavilor, uleiul catehumenilor și sfânta Crismă. Tot atunci veți reînnoi angajamentele voastre din ziua hirotonirii. Până atunci veți folosi uleiurile sfinte de anul trecut. Ritualul roman prevede ca "atunci când clerul diecezan nu poate fi prezent fizic la celebrare, episcopul să amâne celebrarea într-o altă zi, în apropierea Paștelui" Sperăm să vină cât mai curând această zi.

Lectura biblică pe care am ascultat-o (Is 61,1-9) ne ajută să ne apropiem mai mult de Cristos, Cel Uns, Preotul cel mare și veșnic, cel care ne-a dat și nouă din preoția sa atunci când, în ziua hirotonirii noastre, am fost unși cu untdelemnul sfânt de către episcop și trimiși:

- să vestim cuvântul; să celebrăm sfintele taine,

- să ducem săracilor vestea cea bună,

- să-i vindecăm pe cei cu inima zdrobită,

- să vestim celor închiși eliberarea,

- să-i mângâiem pe cei întristați,

- să aducem alinare celor ce plâng etc.

Ne cunoaștem datoriile și misiunea. Avem sintetizată aici toată slujirea ministerului nostru sacerdotal și avem ocazie să exersăm această slujire, mai ales în această perioadă de criză, folosind mijloacele de comunicare și luând măsurile de precauție atunci când trebuie să ajungem la cei în suferință, în funcție de fiecare caz... Asta înseamnă să fim solidari ca și împreună cu Isus, marele și veșnicul Preot.

Iubiți frați întru Preoție,

Astăzi este ziua noastră, Ziua Preoției noastre, Preoție pe care am primit-o în dar de la Cristos, fără nici un merit din partea noastră; îi mulțumim din suflet. Vă îndemn ca astăzi să găsim fiecare câteva minute de reflecție personală, în fața preasfântului sacrament. Să medităm asupra acestui mare dar de care ne-a învrednicit Isus; să vedem și lipsurile noastre în trăirea preoției, ce anume nu a mers bine și din ce cauză, să-i cerem iertare pentru infidelitățile noastre, pentru lipsurile noastre și să-i promitem că vom fi mai atenți și mai buni. Tot în fața lui Isus, în particular, să reînnoim angajamentele noastre din ziua Preoției.

Și acum, ca păstor al Diecezei de Iași, pus, fără vrednicia și cererea mea, în fruntea acestei dieceze ca s-o slujesc, vreau să mă adresez vouă, scumpi și preaiubiți părinți, și, în ziua aceasta mare, să vă felicit, să vă mulțumesc și să vă încurajez!

Mai întâi vreau să vă felicit și să vă mulțumesc pentru "da"-ul vostru rostit in ziua hirotonirii și reînnoit zi de zi; pentru toate realizările voastre frumoase pe tărâm pastoral, spiritual, social, educațional, edilitar, acolo unde sunteți chemați fiecare să-i slujiți lui Cristos în Biserica sa; pentru tot ajutorul dat episcopului vostru în păstorirea poporului lui Dumnezeu. Vă felicit din toată inima și vă mulțumesc!

Vreau să vă încurajez în munca voastră de slujire. Epidemia sigur va trece, dar trebuie să reflectăm la viitor. Omenirea va ieși schimbată din această criză. Schimbați trebuie să ieșim și noi: întăriți în credință, cu mai multă implicare, mai multă dedicare, mai multă iubire, mai mult respect față de semenii noștri și față de natură și creație. Fiți mai "adânci", nu mai "agitați"; mai ai lui "a fi", nu mai ai lui "a face"; mai "uniți", nu mai "conectați"; mai "selectivi", nu mai "selecți"; mai "cu sens", nu mai "sensibili"; mai "cu inimă", nu mai "cu cap". Sigur nu e ușor să fiți așa, dar trebuie să aveți curaj. Nu vă descurajați!

"Încredeți-vă - ne spune Isus - eu am biruit lumea!" El este cu noi și ne susține, este în barca vieții noastre. Credință să avem și totul se va sfârși cu bine!

Eu am un cântec preferat, pe care vi-l recomand cu căldură, acum la finalul cuvântului meu; îl cunoașteți toți: "Doamne, rămâi, rămâi mereu cu noi! Când va fi greu să fim mereu în doi!" Este în colecția de cântece Magnificat, cântecul nr. 338. Dacă aveți colecția - cei de acasă - vă rog s-o deschideți și să cântați împreună cu noi, cei prezenți acum în catedrala din Iași.

La sfârșitul celebrării PS Iosif Păuleț a adresat un cuvânt și credincioșilor, îndemnându-i astfel:

"Iubiți credincioși, rugați-vă mereu pentru preoți! Fiți alături de ei și răspundeți la chemarea pe care ei v-o fac de a le da o mână de ajutor atunci când e nevoie. Succesul unui episcop și al unui preot în pastorație depinde foarte mult și de sprijinul vostru".

Îi mulțumim episcopului Iosif pentru acest moment de comuniune în rugăciune și pentru cuvântul său de încurajare. Domnul să ne asculte și să ne păstreze fideli în slujire!

Pr. Vasile Petrișor

* * *


 

lecturi: 2802.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat