Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Apel al teologilor adresat guvernelor: "Este nevoie de o schimbare în investiții pentru a tutela sănătatea tuturor"

De Giacomo Galeazzi

Cu o "scrisoare în furtună", o parte semnificativă a lumii catolice își însușește și relansează apelul papal la o schimbare profundă în modul de a administra resursele planetare. Părintele iezuit Pino Di Luccio, profesor de Sfânta Scriptură și decan al Facultății Teologice Pontificale din Italia de Sud, promotor anul trecut la Napoli al primei participări a unui pontif la o întâlnire într-o facultate teologică, relatează originea scrisorii.

"Ventilatoare în locul armelor", se poate sintetiza astfel sensul documentului-apel care se naște în Facultatea Teologică din Italia de Sud pe urmele papei Francisc?

Documentul Scrisoare în furtună se naște din omilia papei Francisc în timpul momentului extraordinar de rugăciune cu binecuvântarea Urbi et Orbi de vinerea trecută, dar nu este o inițiativă a Facultății Teologice din Italia de Sud. Câțiva profesori din această facultate au fost promotori ai unei reflecții care vrea să-i implice pe cei care văd în încercarea acestei epidemii grave un kairos pentru o schimbare. Schimbarea și îmbunătățirea posibilă includ o schimbare în investiții pentru a tutela bunul comun și sănătatea tuturor: mai multe investiții pentru sănătatea publică decât pentru războaie.

Printre semnatarii scrisorii sunt episcopi, călugări și oameni de știință. Este realist să sperăm ca statele să reconvertească cheltuiala de la militară la sanitară?

Criza actuală poate să devină ocazia extraordinară pentru o convertire și pentru a maturiza o conștiință suferită despre ne-sustenabilitatea unui sistem economic care este cauză a unor inegalități profunde, atât la nivel planetar cât și la nivel local, și care seamănă moarte. Ne dorim ca această convertire să-i privească și pe politicieni și pe bărbații și femeile care guvernează statele.

Ce rol poate să aibă Biserica în această urgență planetară?

Biserica desfășoară deja un rol foarte pozitiv în această urgență planetară. În document se propune să se facă disponibile alte resurse prețioase de la Bisericile, care beneficiază anual acel 8x1000 (contribuție la o religie în Italia, nr): el ar putea renunța la partea de contribuție a cărei destinație cetățenii italieni nu au declarat-o în mod explicit, și care actualmente este luată pe baza indicațiilor exprimate deschis în momentul declarării veniturilor. Biserica catolică deja destinează multe resurse economice din acel 8x1000 pentru urgența de coronavirus. Un alt semn important ar putea să fie acela de a pune la dispoziție așa cum deja se întâmplă și în măsură mai mare imobile (sau părți din imobile) pe care diecezele, parohiile, congregațiile călugărești nu le folosesc, pentru primirea de persoane și familii, italiene și străine, care sunt pe stradă sau care trăiesc o mare problemă de locuință.

În ce mod se pot regândi stilurile de viață și de consum pentru refacerea post-pandemie?

Medici, infirmieri și voluntari dau cu toții un mare exemplu de generozitate și de înalt simț de responsabilitate în această urgență. La rândul lor organizații neguvernamentale, asociații laicale și simpli cetățeni sunt angajați într-o adevărată întrecere de solidaritate. Un stil de viață mai solidar este deja în desfășurare în timpul acestei urgențe. Refacerea post-pandemie este deja lansată de generozitatea și de solidaritatea atâtora.

Cum interoghează credința această urgență sanitară? Face mai personal raportul dintre credincios și Dumnezeu?

Urgența interoghează credința și o face mai personală. În aceste zile avem atâta timp pentru a reflecta și pentru a medita, pentru a ne ruga, pentru a asculta meditații și sugestii spirituale care ne ajută să aprofundăm raportul nostru cu Dumnezeu Tatăl. Însă urgența coronavirusului scoate în evidență că totul este legat și întărește legăturile comunitare, naționale și internaționale precum și cele ecleziale. În această urgență ar putea să se nască o nouă fraternitate universală asupra căreia papa Francisc insistă la fel de mult.

La ce vă referiți?

Numai cu un an în urmă papa Francisc a semnat un document cu marele imam de la Al-Azhar despre fraternitatea universală care presupune credința într-un unic Dumnezeu Tată și Creator al tuturor și interconexiunea ființelor umane, care compun o unică familie, cu casa comună ca creației. Pornind de la această bază, documentul invită la conexiunea solidară cu toți, mai ales cu săracii, marginalizații și cei slabi.

(După Vatican Insider, 4 aprilie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 898.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat