Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna Sfântă: Programul celebrărilor prezidate de PS Iosif Păuleț la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași și canalele prin care se transmit

Ca urmare a răspândirii pandemiei noului coronavirus, episcopul Iosif Păuleț va celebra riturile din Săptămâna Sfântă și Triduumul Pascal în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, împreună cu preoții și surorile care slujesc la Episcopie, fără participarea poporului.

Duminica Floriilor - Ziua Mondială a Tineretului, anul acesta celebrată în ziua de 5 aprilie, amintește intrarea Domnului în Ierusalim și se marchează începutul Săptămânii Mari, când se celebrează misterele mântuirii împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieții sale, începând de la intrarea în Ierusalim și până la fericita pătimire și glorioasa sa Înviere. În această duminică este și Ziua Tineretului. PS Iosif Păuleț va celebra sfintele Liturghii de la ora 11.30 și de la ora 17.00 (Liturghia tinerilor), când va avea și un mesaj special pentru tineri. De la ora 16.15, se va celebra în catedrală Calea sfintei cruci, la care vor rosti rugăciuni tinerii, uniți prin intermediul internetului.

Miercuri din Săptămâna Sfântă va fi o celebrare penitențială la ora 17.00.

Joia Sfântă. La ora 18.00, se va celebra Liturghia Cinei Domnului. Împărtășania sau Cina Domnului, Preoția și porunca iubirii vor sta în centrul acestei Liturghii. Una dintre cele mai importante și înălțătoare celebrări din Săptămâna Sfântă o reprezintă Liturghia crismei, celebrată în mod obișnuit în Joia Sfântă de episcopul diecezan, cu participarea clerului, în cadrul căreia preoții își exprimă recunoștința pentru darul Preoției și își reînnoiesc promisiunile din ziua hirotonirii lor. De asemenea, la aceeași celebrare erau sfințite uleiurile pentru catehumeni, pentru bolnavi și sfânta Crismă.

Din cauza situației actuale Liturghia crismei va fi reprogramată la o dată care se va comunica ulterior. Totuși, având în vedere semnificația deosebită a acestei zile, PS Iosif Păuleț dorește să prezideze, în catedrala din Iași, joi, 9 aprilie, începând cu ora 11.00, o celebrare specială, în cadrul căreia va adresa tuturor preoților din Dieceza de Iași, on-line, un mesaj de încurajare și de solidaritate.

Vinerea Sfântă. După o tradiție foarte veche, Biserica nu celebrează Liturghia în ziua aceasta. Seara se celebrează Patima Domnului. Altarul nu are nimic pe el: nici cruce, nici sfeșnice, nici fețe de altar. Celebrarea Patimii Domnului are loc la Iași la ora 18.00 și se compune din trei părți: lecturi din Sfânta Scriptură (se proclamă Patima Domnului Isus Cristos după sfântul Ioan), adorarea sfintei cruci și distribuirea sfintei Împărtășanii. Ziua aceasta este zi de post și de abstinență. Înainte cu jumătate de oră, de la ora 17.30, are loc celebrarea Căii sfintei cruci.

Sâmbăta Sfântă. Cristos este în mormânt, ca atare Biserica este în tăcere. Nu este nicio celebrare. Toți sunt invitați să mediteze pătimirea și moartea lui Cristos.

Noaptea Sfântă. Noaptea aceasta este o priveghere în cinstea Domnului, astfel încât credincioșii, urmând îndemnul evangheliei, ținând în mâini candele aprinse, să fie asemenea slujitorilor care îl așteaptă pe stăpânul lor să se întoarcă, pentru ca atunci când va sosi, găsindu-i veghind, să-i așeze la masă. Întreaga celebrare a privegherii pascale are loc la catedrala din Iași începând cu ora 21.00. Binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale și a celorlalte lumânări, preconiul pascal (o cântare specială adresată lui Cristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, înnoirea făgăduințelor de la Botez, - stau în centrul atenției acestei nopți sfinte.

Pentru această celebrare, PS Iosif Păuleț îi îndeamnă pe credincioși: "Să aprindeți o lumânare în noaptea de Paște, dar și pe durata întregii octave Pascale. Să aveți alături și Sfânta Scriptură! Acea lumină aprinsă în casele voastre, la vremea când episcopul și preoții vor celebra liturghiile în biserici, vă va face să simțiți că Isus cel înviat este prezent și în casa voastră și, mai ales, în inima voastră".

Duminica Învierii. Sfânta Liturghie din prima zi de Paști și din a doua zi de Paști sunt celebrate de PS Iosif Păuleț la ora 11.30. Lumânarea pascală (o lumânare mare, simbol al Învierii lui Cristos) este așezată lângă altar.

* * *

Aceste celebrări pot fi urmărite prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași, pe site-ul Episcopiei la adresa www.ercis.ro/media; pe Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe YouTube (www.youtube.com/user/ercisro, aici pot fi urmărite și toate celelalte transmisiuni din catedrală).

* * *

Transmisiunile celebrărilor de sfintele Paști din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași vor fi preluate pe posturile de televiziune

* * *

Celebrările din Săptămâna Sfântă vor fi transmise de la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din capitala moldavă și prin intermediul Radio Maria (https://www.radiomaria.ro).

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

PS Iosif Păuleț, mesaj pentru Săptămâna Sfântă (6 aprilie 2020) (înregistrare video):


 

lecturi: 7975.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat