Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La trecerea sa reînflorea viața

Călătoria lui Francisc de Paola în Franța în timpul ciumei

Ciuma biciuia sate și orașe din Provența în acel sfârșit de secol al XV-lea. Nimic și nimeni nu părea să poată opri epidemia. Orășelul Fréjus, pe malurile Mediteranei, plătea un preț foarte mare: jumătate din populație muriseră, mulți au fugit și cei râmași erau închiși în casă terorizați de moartea iminentă. În acest scenariu de dezolare profundă se inserează sosirea unei speranțe neașteptate, aceea a sfântului Francisc de Paola, a cărui comemorare liturgică se celebrează la 2 aprilie. Călugărul, la 2 februarie 1483, a părăsit cu neplăcere Calabria sa îndreptându-se spre Franța, pentru că regele Ludovic al XI-lea, grav bolnav, îl voia aproape de el pe acest taumaturg despre care se povesteau vindecări miraculoase.

Francisc nu voia să plece, dar n-a putut rezista îndelung la cererile unui suveran așa de puternic. Mai întâi a reușit să evite insistențele regelui de Napoli, Ferrante d'Aragona, care sprijinea cererea suveranului francez, însă speranțele sale de a rămâne în Calabria s-au prăbușit când regele Ludovic al XI-lea s-a adresat papei Sixt al IV-lea. Papa nu era în măsură să refuze această cerere. Astfel, umilul frate, implicat într-un joc diplomatic mai mare decât el și, în pofida sănătății șubrede, a trebuit să părăsească propriul ținut și să pornească în călătorie.

Prima etapă a fost Napoli, unde a fost primit cu toate onorurile de Ferrante, care voia să-l cunoască pe acel frate despre care se vorbea așa de mult. Fiind curios, se povestește că într-o zi, suveranul a început să-l urmărească în ascuns în timp ce era absorbit în rugăciune în chilia sa și, cu mare uimire, l-a văzut dezlipit de pământ. Convins de sfințenia sa, monarhul a încercat să și-l facă prieten și i-a oferit un platou de monede de aur pentru construirea unui convent în orașul napolitan. Tradiția vrea ca sfântul să ia o monedă și a rupt-o. Imediat a ieșit sânge din ea, apoi s-a adresat regelui spunând: "Sire, acesta este sângele supușilor tăi pe care-i asuprești și care strigă răzbunare în fața lui Dumnezeu", și i-a prezis sfârșitul monarhiei aragoneze. După aceea a ajuns la Roma, unde a fost primit cu căldură de pontif, care i-a încredințat misiunea de a apăra cauza Sfântului Scaun pe lângă regele Franței. În acel context, Francisc a exprimat papei Sixt propriile preocupări pentru reforma Bisericii.

Reluând drumul spre Franța, sfântul s-a îmbarcat spre Marsilia. În acele ținuturi îl aștepta ciuma care se întețea, așa încât, debarcând la Bormes-les-Mimosas, a trebuit să se confrunte cu urgența, eliberându-i pe locuitori de epidemie. Era luna martie din 1483: drumul spre Plessis-l?s-Tours, unde locuia regele, era încă lung. În primul sat întâlnit, Francisc a aflat despre situația tristă din orașul Fréjus și a voit să meargă acolo pentru a-i salva pe acei nenorociți. Oamenii erau la capătul puterilor, însă sfântul a adus bucuria de a trăi, pur și simplu binecuvântându-i și eliberându-i pe toți de molimă. De atunci, locuitorii amintesc cu recunoștință acea intervenție și, în fiecare an, în a șasea duminică a Paștelui, în cinstea lui organizează o procesiune maiestuoasă. Înainte de a umbla pe străzile orașului, statuia fondatorului ordinului minimilor este pusă într-o corabie care este acostată în port. Sărbătoarea este cunoscută cu numele de bravade, pentru că sacrul este amestecat cu profanul. De fapt, la procesiune participă diferite trupe militare cu bătăi de tambure și rafale de focuri de arme însoțesc cortegiul.

Călătoria lui Francisc spre curtea regelui Franței a continuat. Era privit la vedere de gărzile regale care se temeau că s-ar putea răzgândi și fugi în Italia. Ajuns la Plessis-l?s-Tours, sfântul nu l-a vindecat fizic pe suveran, ci l-a salvat spiritual, convertindu-l la Dumnezeu. La căpătâiul său, Francisc a promis că rămâne în Franța până când succesorul Carol va ajunge la vârsta majoră pentru a guverna. Din recunoștință, regele a dispus ca toate cererile diplomatice pentru care Francisc fusese delegat să fie primite. După moartea lui Ludovic al XI-lea, la 30 august 1483, noul suveran Carol al VIII-lea n-a voit să se lipsească de ajutorul sfântului.

Deși cufundat în viața de la curte, Francisc n-a abandonat niciodată austeritatea, rugăciunea și pocăința, până acolo încât a trezit admirație în rândul nobilimii. Mulți au urmat exemplul său și Tours a devenit un centru de iradiere a carismei minimilor. Au trecut anii și în duminica Floriilor din 28 martie 1507, Francisc a fost lovit de o febră insistentă care nu l-a mai părăsit. În Joia Sfântă, în pofida slăbiciunii și a celor 91 de ani de vârstă, a fost condus în biserică pentru a participa la liturghia in cena Domini. În Vinerea Sfântă, i-a chemat la el pe discipolii săi și i-a îndemnat să respecte Regula, caritatea și votul de viața de Postul Mare. Apoi, după ce l-a indicat drept succesor al său la conducerea ordinului pe părintele Bernardino Otranto da Cropalati, a cerut să-i fie citită Pătimirea după evanghelistul Ioan. A murit în timp ce privea crucifixul și la sfârșitul recitării rugăciunii: "Doamne Isus Cristoase, bun păstor al sufletelor noastre, păstrează-i pe cei drepți, convertește-i pe păcătoși, du în cer sufletele răposaților și fii milostiv cu mine, preamizerabil păcătos". Era ora 10.00 din ziua de 2 aprilie 1507. A fost înmormântat la Tours în biserica de la convent. Din păcate, în 1562 în timpul războaielor de religie, hughenoții din răzbunare față de minimi, angajați în apărarea Bisericii Catolice, au profanat trupul sfântului și l-au ars cu lemnul unei cruci. (Nicola Gori)

(După L'Osservatore Romano, 31 martie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1274.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat