Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vaticanul publică un e-book pentru rugăciune și pentru a nu pierde simțul de comunitate în timpul pandemiei

De Salvatore Cernuzio

În zilele de carantină, de dezolare socială, de teroare provocată de știrile aflate de la telejurnale sau de pe web din cauza pandemiei de Covid-19 care pare de neoprit, vine de la Sfântul Scaun un ajutor pentru toți credincioșii. Este vorba despre o carte cu titlul "Statornici în încercare", de astăzi disponibilă gratuit pe situl internet al Libreria Editrice Vaticana. Gândit și îngrijit de Dicasterul pentru Comunicare al Sfântului Scaun, volumul vrea să ajute la descoperirea apropierii lui Dumnezeu într-o perioadă în care, privind în jur, pare să observăm numai durere, suferință, frică, singurătate.

Așadar, aproape un compendiu, în 184 de pagini pentru a împărtăși, a medita, a ne ruga toți împreună, în așa fel încât să se mențină viu simțul de comunitate pus la grea încercare de urgența sanitară. În substanță, slujirea pe care mass-media vaticane au încercat să-l ofere încă de la începutul epidemiei de coronavirus prin inițiative ca "În linia întâi", programul radiofonic transmis pe 105 pentru a da glas tuturor celor care în aceste zile îi ajută pe alții, sau pur și simplu desfășurând munca de canal de transmitere a cuvintelor papei. Începând de la cele rostite în omiliile de la Sfânta Marta, prin voința pontifului însuși transmise în fiecare dimineață la ora 7.00 (8.00, ora României) în streaming ca semn de însoțire pentru credincioșii "postelnici" de funcțiunile religioase.

Tocmai reflecțiile de dimineață ale pontifului compun o amplă secțiune a volumului. Împreună cu ele, Angelus și diferitele intervenții extraordinare ale lui Francisc despre această temă începând din 9 martie. Între acestea, și minunata rugăciune rostită de episcopul de Roma vinerea trecută, în Piața "Sfântul Petru", cu ocazia binecuvântării extraordinare "Urbi et Orbi" pentru a cere lui Dumnezeu să pună capăt valului de suferință provocat de coronavirus.

Mai în detaliu, "Statornici în încercare" - care pe copertă are o imagine a arhanghelului Mihail, ocrotitor al Bisericii împotriva răului - se împarte în trei secțiuni. Prima este presărată de rugăciuni, rituri și implorări pentru momentele dificile luate din tradiția creștină, ca de exemplu invocațiile pentru bolnavi, pentru eliberarea de rău, pentru a se încredința acțiunii Duhului Sfânt. Rugăciuni care provin de la diferite Biserici din lume, dar și din diferite epoci istorice.

În schimb, partea a doua se bazează pe indicațiile autorităților ecleziastice pentru a continua să se trăiască sacramentele. Un instrument util într-un timp în care, pentru a preveni riscul infectării, au devenit o constantă celebrările "fără participarea poporului" care provoacă multe suferințe în credincioși, mai ales în vederea Paștelui. Meditațiile din carte se concentrează deci asupra temei împărtășaniei spirituale explicând și modul în care se obține iertarea păcatelor, în pofida imposibilității de a se spovedi. Aceasta este o indicație oferită deja credincioșilor de papa Francisc inspirându-se din Catehismul Bisericii Catolice.

În sfârșit, partea a treia este, așa cum s-a spus, o culegere a intervențiilor pe care pontiful le-a făcut și pe care le va face. Da, și pe cele pe care "le va face", deoarece cartea, publicată numai on-line și nu în ediție tipărită, va fi actualizată de mai multe ori pe săptămână și îmbogățită cu noi texte. Este posibil de descărcat de mai multe ori cu un simplu click.

Sensul întregii inițiative este explicat în introducerea semnată de Andrea Tornielli, director editorial al mass-media vaticane: "Cartea este o tentativă de a-i ajuta pe toți în acest moment de angoasă și de suferință să fie oricum statornici, care înseamnă să aibă o speranță", se citește. "Ar vrea să fie un mic ajutor oferit tuturor, pentru a ști să observăm și să experimentăm în durere, în suferință, în singurătate și în frică apropierea și duioșia lui Dumnezeu. Desigur, credința nu șterge durerea, comuniunea eclezială nu elimină angoasa - scrie Tornielli -, ci luminează realitatea și o revelează locuită de iubirea și de speranța întemeiată nu pe capacitățile noastre, ci tocmai pe Acela care este fidel și nu ne abandonează niciodată".

Este posibil să se descarce această carte, pdf în limba italiană, făcând click aici.

(După Vatican Insider, 31 martie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1707.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat