Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coronavirus Covid-19. PF Șevciuc (Ucraina): "Gata să primim bolnavi și persoane în carantină"

De M. Chiara Biagioni

La 25 martie 2020, guvernul ucrainean a declarat starea de urgență în toată țara și a prelungit și carantina până la 24 aprilie. Măsuri adoptate datorită numărul de infectări în creștere continuă. Însă în această parte a Europei, de la Ucraina la România, există un fenomen care preocupă guvernele: sunt repatriați emigrați care preferă să se întoarcă "acasă" din țări deosebit de lovite de Coronavirusul Covid-19. Și sunt mulți. Preafericirea Sa Sviatoslav Șevciuc, conducător al Bisericii greco-catolice ucrainene, relatează asta la agenția SIR vorbind despre situația din țara sa. "În acest moment - spune el - avem peste 200 de persoane cu teste pozitive. Însă numărul real încă este necunoscut pentru că nu toți cei care au simptome care pot fi atribuite lui coronavirus nu pot să aibă acces la serviciul sanitare pentru a face investigații și a constata boala sau lipsa ei". Ucraina este în carantină de două săptămâni. În orașul Kiev, metroul este oprit. Pot să folosească transporturile publice numai persoane cu documente corespunzătoare, de exemplu, medici și persoane care asigură servicii necesare pentru funcționarea orașului. Toate școlile, universitățile și activitățile comerciale sunt închise. Oamenii sunt invitați să rămână acasă. Pe moment se înregistrează 5 decese cu siguranță datorită coronavirusului. "Mai mult sau mai puțin aceasta este situația".

Preafericirea Voastră, referitor la repatrieri care este situația?

Se întorc un mare număr de persoane din străinătate, mai ales din Europa occidentală. Se calculează că actualmente în Ucraina se întorc peste 100.000 de persoane, țara a închis granițele. Cei care vor rămâne afară, cetățeni ucraineni, nu vor mai putea să se întoarcă până când nu va fi luată o altă dispoziție a guvernului. Însă există deja cazuri de infectări familiale. Chiar și copiii sunt infectați. Regiunea cea mai lovită este cea din Bukovyna, la granița cu România. Acolo se întâmplă un fenomen straniu, mai ales în rândul țăranilor, unde au fost infectate sate întregi care acum sunt toate închise. Se caută măsurile potrivite pentru a evita ca virusul să se propage în alte părți ale regiunii.

Dumneavoastră ați făcut o propunere foarte interesantă: dacă este necesar, edificiile serviciului pastoral, ale mănăstirilor și seminariile Bisericii greco-catolice ucrainene se vor transforma în spitale pentru a-i primi pe bolnavi. Ce v-a determinat să luați această decizie?

Înainte de toate, Biserica noastră mereu a fost și este considerată, de către populație, Biserica poporului. Adică, spațiile ecleziastice sunt ale poporului și pentru popor. Acest fapt s-a văzut în mod clar în timpul protestelor de la Majdan în 2014 când, întocmai, spațiile ecleziastice s-au transformat în adevărat refugii unde nu îndrăzneau să intre bandele armate ale guvernului. Tocmai în aceste spații ecleziastice au fost primiți numeroși răniți: subsolurile bisericilor, sălile de catehism, chiar holurile s-au transformat în spitale. Și astăzi, Biserica, în zilele marii plăgi a Coronavirusului, nu poate rămâne închisă la nevoile populației.

Ce vă gândiți să faceți în mod concret?

Desigur, acum situația este un pic diferită pentru că în timpurile de la Majdan râniții nu erau contagioși. Actualmente organizarea asistenței pentru cei bolnavi de coronavirus are exigențe foarte specifice. Suntem conștienți că nu putem reuși singuri. Suntem în contact cu serviciile sanitare din țară care nu sunt întotdeauna în măsură să dea asistența corespunzătoare. L-am întâlnit pe primul ministru al guvernului ucrainean pentru a înfrunta problema pandemiei. Noi oferim tot ceea ce suntem în măsură să oferim.

Care sunt cele mai urgente exigențe?

Este nevoie în acest moment să răspundem la nevoia urgentă de spații în care persoanele, care se întorc în țară, să poată petrece perioada de carantină, deoarece adesea nu știu unde să meargă, pentru că nu se pot întoarce în casele lor pentru a evita să-i contagieze pe alții. Conform legii în vigoare, nu pot să fie integrate în societate fără să fi petrecut carantina sub supravegherea forțelor de ordine și a serviciilor sanitare publice. Pentru acest motiv, ne gândim să deschidem casele noastre de reculegere, centrele pastorale, seminariile, centrele de formare tocmai pentru această destinație. S-a constatat și necesitatea de cazare pentru lucrătorii sanitari și pentru forțele de ordine aflate în mișcare continuă dintr-o parte a alta a țării. Ei trebuie să stea la locul de muncă 24 de ore și nu există transporturi publice pentru a se întoarce acasă și după aceea să se întoarcă la muncă. Suntem în contact continuu cu autoritățile publice și cu organizațiile de voluntariat.

Și dacă situația s-ar precipita, așa cum s-a întâmplat în Italia de Nord?

Pregătim infrastructura noastră ecleziastică și pentru a putea asista, atunci când va veni momentul, pe cei care vor fi în condiții grave. Voluntariatul Bisericii noastre se organizează pentru a achiziționa instrumentele pentru ventilația artificială a plămânilor. Toate acestea trebuie să fie pregătite dacă va veni un moment de urgență extremă. Am instituit Comitetul pentru gestionarea crizei de coronavirus. Este vorba de specialiști și de preoți responsabili pentru gestionarea bunurilor ecleziastice. Încercăm să fim deschiși și să fim în slujba nevoilor poporului în acest moment.

Dumneavoastră ați lansat un apel foarte important și politicienilor invocând o carantină politică. Despre ce este vorba?

Exista temerea, și încă există, că aceste măsuri de urgență pot să fie instrumentalizate pentru a leza drepturile cetățenilor și a instrumentaliza aceste măsuri pentru a persecuta opoziția, pentru a face presiune asupra celor care nu sunt de acord cu majoritatea politică ce guvernează în țară. În afară de asta, războiul din Ucraina continuă și uneori guvernul nostru este constrâns să facă alegeri dificile care adesea trebuie să aibă consensul opiniei publice și uneori și aprobarea publică, pentru a avea legitimitate politică. Este în joc și dialogul în cadrul Acordurilor de la Minsk. Pentru acest motiv, apelul meu cu privire la carantina politică înseamnă a nu face acele alegeri politice care pot provoca tensiuni sociale în interiorul țării. Oamenii aflați în situația critică datorată coronavirusului nu sunt în măsură să exprime propria poziție civilă față de guvern și există tentația de a face presiune față de adversarii politici. Am cerut să nu se facă acest tip de politică, de a se opri, de a colabora între toți politicienii pentru a salva vieți umane, de a colabora pentru binele comun. Și a nu căuta să se câștige vreun avantaj politic pe pielea oamenilor care mor.

(După agenția SIR, 28 martie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 857.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat