Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Precizări referitoare la celebrările din Săptămâna Sfântă în Dieceza de Iași

În contextul restricțiilor stabilite de autoritățile civile, din cauza răspândirii noului coronavirus, PS Iosif Păuleț a transmis tuturor preoților din Dieceza de Iași o scrisoare circulară, sâmbătă, 28 martie 2020, cu precizări referitoare la celebrările din Săptămâna Sfântă.

Sfințiile Voastre,

Exemplul Sfântului Părinte papa Francisc ne inspiră pe toți să trăim acest timp de încercare ca slujitori ai lui Dumnezeu și ai poporului său sfânt. Celebrând zilnic sfânta Liturghie în capela casei "Sfânta Marta", invitând toți creștinii să se roage împreună "Tatăl nostru" în ziua de 25 martie și, mai ales, oferind lumii întregi mângâierea Cuvântului lui Dumnezeu și a binecuvântării "Urbi et Orbi" în ziua de 27 martie, urmașul sfântului Petru ne îndrumă să fim și noi, din punct de vedere spiritual, în prima linie a luptei pe care omenirea o are de dus în aceste zile. Suntem chemați în aceste clipe să îl imităm pe Moise, care se ruga neîncetat pe munte, în vreme ce poporul ducea lupta sa pentru supraviețuire (cf. Ex 17,11-12). Vă mulțumesc pentru că deja faceți acest lucru oferind zilnic sfânta Liturghie, Liturgia Orelor, adorația euharistică, rozariul și celelalte fapte de pocăință. Vă mulțumesc pentru că încercați să mențineți vie legătura cu credincioșii comunităților voastre prin folosirea înțeleaptă a noilor mijloace de comunicare. Vă mulțumesc și pentru că îi ajutați pe oameni să fie responsabili și solidari unii față de alții, ajutându-i să respecte normele autorităților civile cu privire la evitarea răspândirii noului coronavirus.

Timpul liturgic al Postului Mare se apropie de scopul său: Săptămâna Sfântă și Triduumul Pascal. Din păcate, nu vom putea anul acesta să celebrăm marele mister al Paștelui având prezența fizică a credincioșilor noștri în biserici. Avem încredere că suferința imposibilității reunirii credincioșilor în aceste zile sfinte va dobândi sens răscumpărător și lumină prin unirea cu pătimirea, moartea și învierea Domnului Isus Cristos. Chiar și în aceste condiții, vom căuta să celebrăm Săptămâna Sfântă cu evlavie și rodnicie, convinși fiind că "ori de câte ori se celebrează pe altar jertfa crucii, în care Cristos, Paștele nostru, a fost jertfit, se împlinește opera răscumpărării noastre" (LG 3). În acest sens, Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a emis un decret, care oferă Bisericilor particulare indicații și recomandări cu privire la "Celebrarea Săptămânii Sfinte în timp de COVID-19". Plecând de la acest document, ținând cont și de situația concretă a vieții pastorale și liturgice din dieceza noastră, alături de indicațiile transmise și prin scrisorile circulare anterioare, în Dieceza de Iași se vor respecta și următoarele precizări de ordin liturgic:

1. Sfânta Liturghie continuă să se celebreze în biserici fără participarea poporului. Pentru o desfășurare normală a celebrării în aceste condiții speciale, parohul poate să aleagă două persoane care să exercite slujirea liturgică a dascălului și a lectorului. Se recomandă ca aceste două persoane să fie mereu aceleași, să nu facă parte din categoria persoanelor deosebit de vulnerabile la transmiterea virusului și să respecte regulile de igienă deja precizate anterior.

2. Vizita pastorală obișnuită la bătrâni și bolnavi cu ocazia primei vineri din lună sau a sărbătorilor pascale se suspendă pe perioada restricțiilor impuse de autorități din cauza răspândirii noului coronavirus. Cu toate acestea, se recomandă preoților să ofere sprijin spiritual acestor credincioși prin telefon sau prin alte mijloace de comunicare. Această formă de îngrijire pastorală trebuie să îi cuprindă și pe acei credincioși care, din cauza izolării, trăiesc momente dificile de singurătate sau deprimare. Sacramentul Maslului să se administreze în continuare persoanelor care se află într-o stare gravă de boală. Se recomandă ca bumbacul cu uleiul sfânt care este folosit la ungerea bolnavilor să fie ars după celebrare, iar impunerea mâinilor să se facă fără contact fizic. De asemenea, sfânta Împărtășanie ca Viatic să se distribuie în continuare credincioșilor care sunt în pericol de moarte. Pentru ambele celebrări să se respecte normele speciale de igienă de către toți cei care intră în contact cu persoane bolnave (dezinfecția mâinilor, acoperitori pantofi de unică folosință, mască și mănuși).

3. Celebrarea înmormântărilor se va face doar în cimitir și fără sfânta Liturghie, care va fi celebrată într-un alt moment în biserică. Se recomandă folosirea celei de-a doua forme de înmormântare din Ritualul Înmormântării (pag. 63), optând pentru o singură lectură biblică și adaptând structura ritului, astfel încât să nu se prelungească acțiunea liturgică. Conform normelor în vigoare venite din partea autorităților, la aceste celebrări pot participa maxim 8 persoane.

4. În Duminica Floriilor comemorarea intrării Domnului în Ierusalim să se celebreze în interiorul edificiului sacru; în catedrală să se folosească a doua formă prevăzută de Liturghierul Roman, iar în bisericile parohiale și în celelalte locuri, forma a treia.

5. În timpul Săptămânii Sfinte, înainte de începerea Triduumului Pascal, se recomandă parohiilor care transmit propriile celebrări prin radio sau internet o celebrare penitențială, după modelul oferit de Anexa II din Ritualul Penitenței (pag. 271). Acestea sunt celebrări ale Cuvântului lui Dumnezeu care trezesc spiritul de pocăință, dar care nu pot fi confundate cu sacramentul Reconcilierii. În așteptarea ridicării restricțiilor impuse de autorități, atunci când vom avea din nou posibilitatea concretă de a asculta spovezile credincioșilor, aceste celebrări penitențiale vor putea ajuta la realizarea acelui act de căință desăvârșită necesar pentru a obține reconcilierea cu Dumnezeu (cf. Catehismul Bisericii Catolice 1451-1452). O astfel de celebrare a Cuvântului lui Dumnezeu se va desfășura în catedrala din Iași miercuri, 8 aprilie, începând cu ora 17.00.

6. Liturghia crismei, celebrată în mod obișnuit în Joia Sfântă de episcopul diecezan, cu participarea clerului, anul acesta va fi reprogramată la o dată care se va comunica ulterior, după depășirea situației create de răspândirea noului coronavirus.

7. În Joia Sfântă Liturghia Cinei Domnului să se celebreze omițând spălarea picioarelor și procesiunea cu Preasfântul Sacrament, care va fi păstrat în tabernacol.

8. În Vinerea Sfântă celebrarea Pătimirii Domnului se va desfășura în așa fel încât adorarea sfintei cruci prin sărutare să fie făcută doar de celebrantul principal. Ceilalți participanți la celebrare să adore sfânta cruce prin îngenunchere sau plecăciune profundă. Celebrarea Pătimirii Domnului poate fi precedată și de devoțiunea Căii sfintei cruci, dacă este posibil în jurul orei 15.00. La rugăciunea universală din cadrul Celebrării Pătimirii, între a IX-a și a X-a intenție din Liturghierul Roman, va fi introdusă următoarea intenție de rugăciune:

"Să ne rugăm și pentru toți oamenii care s-au îmbolnăvit în aceste vremuri de grea încercare; pentru toți cei care trăiesc momente de neliniște și îngrijorare pentru sine și ceilalți; pentru toți medicii și lucrătorii sanitari ce se îngrijesc de bolnavi; pentru toți cei care iau decizii și se angajează pentru binele societății; precum și pentru toți cei care au murit din cauza pandemiei noului coronavirus.

(rugăciunea în tăcere)

Dumnezeule atotputernic și veșnic, scăparea și tăria noastră: tu ți-ai arătat în multe feluri puterea ajutându-ne în nevoile noastre; ocrotește-i pe toți oamenii afectați de criza actuală și întărește-ne credința în Providența ta plină de iubire; primește-i pe cei răposați în împărăția ta ca să se poată bucura de vederea feței tale! Prin Cristos, Domnul nostru. Amin".

9. Vigilia Pascală a Învierii Domnului se celebrează numai în catedrală și în bisericile parohiale. Ținând cont de posibilitățile reale din fiecare biserică parohială, Ceremonia Luminii se va păstra în întregime sau se vor omite binecuvântarea focului și procesiunea cu lumânarea pascală. În schimb, de la Liturgia Baptismală se va păstra doar reînnoirea făgăduințelor de la Botez.

10. În cazul mănăstirilor, seminariilor și comunităților călugărești, acolo unde este posibil, preoții să celebreze riturile din Săptămâna Sfântă fără participarea poporului.

11. În cazul mănăstirilor și comunităților călugărești care au primit aprobarea de a păstra Preasfântul Sacrament în tabernacol în propria capelă și care sunt lipsite de un preot pentru celebrarea sfintei Liturghii, pentru această perioadă se acordă superiorilor comunităților facultatea de a distribui sfânta Împărtășanie, ca administratori extraordinari, membrilor respectivei comunități. Pentru acest moment se vor respecta întru totul normele din "Sfânta Împărtășanie și cultul misterului euharistic în afara sfintei Liturghii".

12. Credincioșii să fie anunțați despre ora de începere a celebrărilor în așa fel încât să se poată uni în rugăciune în locuințele proprii. Acest lucru va putea fi realizat și prin trasul clopotelor în momentele deja stabilite de tradiția fiecărei comunități. De asemenea, ei vor fi sfătuiți să urmărească celebrările transmise prin diferitele mijloace de comunicare, să facă împărtășania spirituală și să privilegieze momentele de rugăciune comună în propria familie.

Să primim cu toții în aceste vremuri dificile, marcate de restrângerea activităților noastre, învățătura și exemplul sfântului apostol Paul care scria filipenilor: "M-am învățat să fiu mulțumit în orice împrejurare aș fi. Știu ... și să am din prisos, și să duc lipsă. Toate le pot în cel care mă întărește" (Fil 4,11-13).

Iași, 28 martie 2020

Uniți în rugăciune,

PS Iosif Păuleț
episcop de Iași


 

lecturi: 12984.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat