Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (II)

Un cititor din Italia scria într-un comentariu la articolul anterior că "o lecție de istorie ne prinde bine în aceste zile cât stăm în casă...", de aceea vă propun încă o lecție pe care să o învățăm de la înaintașii noștri, care au fost capabili de a înțelege situațiile de criză și s-au implicat cu multă dăruire în ajutorarea semenilor.

Laici generoși, surorile franciscane și orfelinatele catolice

Consider că astăzi, în solemnitatea Bunei-Vestiri, nu aș putea propune ceva mai impresionant decât activitatea și dăruirea unor preoți, persoane consacrate și laici, care în anii grei ai crizei provocate de Primul Război Mondial și de tifosul exantematic s-au implicat în susținerea și ajutorarea orfanilor, spunând, asemenea Sfintei Fecioare Maria, "da"-ul lor slujirii lui Cristos, prezent în copiii orfani și abandonați.

În toiul luptelor de pe front, administratorul apostolic Ulderic Cipolloni a transmis preoților și credincioșilor din Dieceza de Iași scrisori în care descria crizele acelor zile: numeroși morți și răniți din comunitățile catolice, lipsa brațelor de muncă pentru cultivarea pământului, numărul mare al orfanilor, bolile care au rărit populația satelor etc. La îndemnurile ierarhului lor, unele familii de catolici au luat în casele lor copii care au rămas fără părinți. Ce emoționante sunt acest cuvinte, găsite în corespondența acelor timpuri de criză: "Spre lauda poporului nostru catolic, trebuie să spunem, că mulți s-au grăbit să ia în casa lor câte un orfan sau câte o orfană, ca în persoana lor să slujească lui Isus Cristos. Astfel de inimi iubitoare vor avea parte de bucurie sufletească, de binecuvântarea lui Dumnezeu și vor auzi odată din gura Judecătorului celui veșnic: Veniți binecuvântații părintelui meu, moșteniți împărăția care vă este pregătită de la începutul lumii pentru că am flămânzit, și mi-ați dat de mâncare, am însetat și mi-ați dat de băut, am fost gol și m-ați îmbrăcat, am fost străin și m-ați primit în casele voastre".

În acest context, Mons. Ulderic Cipolloni a venit cu inițiativa de a organiza și orfelinate pentru copiii care au rămas fără unul sau ambii părinți. Așa cum ne prezintă documentele de arhivă, problema orfelinatelor catolice a fost pusă pentru prima dată în ziua de 2 iunie 1917, când s-a constituit, la Hălăucești, un comitet pentru înființarea unui orfelinat, condus de doctorul Petru Soroceanu și de parohul Francisc Mattas. La 24 septembrie 1917, Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice a aprobat înființarea Orfelinatului pentru copiii de confesiune catolică, orfani din Primul Război Mondial, sub directa și exclusiva conducere a Episcopiei Catolice de Iași. Înființarea orfelinatului a fost apreciată de administratorul apostolic Ulderic Cipolloni drept "o operă umanitară, patriotică și creștinească", trezind totodată interesul regelui Ferdinand și al reginei Maria.

Mons. Cipolloni s-a interesat și de cele trebuincioase pentru orfelinat, ca toți copiii să aibă ce mânca și cu ce se îmbrăca. În ziua de 1 ianuarie 1918, a trimis o circulară către toți parohii, ca să strângă în toate bisericile lor bani pentru orfani. Nu am găsit o centralizare a acestor oferte, dar am reținut menționarea unui preot: "Pot spune, spre lauda parohienilor mei, că aproape în toate casele ni s-a dat ceva pentru orfani; puțini au fost cei care nu au vrut să dea". La început, Orfelinatul din Hălăucești era mixt, adică pentru băieți și pentru fete, fiind aduși 48 de copii. Cu îngrijirea lor se ocupau câteva fete catolice, numite "surori", sub supravegherea maicii Elena Terlifaj, din Congregația Mariană. Localul îl formau niște case închiriate din sat, în apropierea bisericii, dar ulterior s-a folosit clădirea în care funcționase Școala de Dascăli.

Nu era tocmai potrivit ca orfanii de ambele sexe să stea împreună, de aceea a fost foarte potrivită propunerea catolicilor din Huși ca să se formeze în comunitatea lor un orfelinat. Mons. Ulderic Cipolloni a apreciat inițiativa hușenilor, coordonați de inimosul laic Ilie Romila și de parohul pr. Felix Raffaelli. Astfel, la 8 iulie 1918, s-a format un comitet al fruntașilor catolici din Huși, care s-au obligat să plătească lunar o sumă de bani, de la 5 până la 50 de lei. Femeile, "la rândul lor, au făgăduit să dea de-ale mâncării, după putință". S-a închiriat provizoriu și un local, până se va putea clădi o casă specială pentru orfelinat. Episcopia Catolică de Iași a aprobat înființarea orfelinatului pentru băieți și ridicarea unor clădiri adecvate, obligându-se totodată să deschidă o Școală de meserii, ca anexă a Orfelinatului, pentru ca acești "copii, educați într-un asemenea institut, să devină buni cetățeni, iubitori de patrie și folositori societății".

La 3 august 1918, au ajuns la Huși, într-un vagon special pus la dispoziția lor de Ministerul Lucrărilor Publice, 27 de orfani. La gară au fost primiți de Mons. Ulderic Cipolloni, de pr. Felix Rafaelli, de pr. Iosif Tălmăcel - care a fost numit director al orfelinatului, precum și de mulți laici din Huși. Peste două zile, "micii orfani fură prezentați poporului catolic din Huși și recomandați printr-o recomandare ținută la sfânta Liturghie de P.S.S. Păr. Administrator Apostolic. În aceeași zi au început a se plăti cotizațiile pomenite mai sus și s-au dăruit și alți bani în total peste 5 mii de lei, iar domnul primar împreună cu întreg Consiliul Comunal dăruiră din partea comunei un loc de vreo 10 mii metri pătrați, pe care să se clădească un local propriu pentru orfani". Iată un exemplu de colaborare, întrajutorare și iubire frățească!

Pentru susținerea acestor orfelinate, Mons. Cipolloni a apelat și în alte rânduri la ajutorul pe care îl puteau oferi catolicii din Dieceza de Iași. În presa vremii, găsim mereu îndemnuri mobilizatoare: "Atârnă de dărnicia catolicilor noștri ca orfelinatele să dureze și să înflorească. Îndemnăm pe toți cititorii noștri ca să ajute cu bani și cu dări în natură (păpușoi, grâu, fasole, ouă, pânză etc.) pe micii orfani, ca ei să nu ducă lipsă și să poată primi o creștere bună care să-i facă creștini de treabă și oameni folositori. Dumnezeu va privi cu plăcere orișice dar ce-l vom face orfanilor și în schimb ne va da darurile de care vom avea mai mare trebuință".

Pentru a asigura o bună funcționare a acestor orfelinate, administratorul apostolic Mons. Ulderic Cipolloni a cerut sprijinul Surorilor franciscane terțiare "Del Giglio" din Assisi, pe care le-a invitat să lucreze în Dieceza de Iași. Prin convenția încheiată în aul 1919, între Mons. Cipolloni și custodele de la Sacro Convento din Assisi - superior delegat al Institutului "Del Giglio" la acea dată, surorile se angajau să ofere "educație morală, religioasă și civilă orfanilor", dar și să se îngrijească de "hrana, odihna, îmbrăcămintea, recreația și pregătirea manuală a acestor copii".

Activitatea acestor orfelinate a fost puternic susținută și de primul episcop indigen al Diecezei de Iași, Mons. Mihai Robu, care a permis ca aceste instituții de binefacere să-și deschidă porțile, nu numai pentru orfanii de război, ci și pentru ceilalți copii orfani și săraci. În anul 1928, episcopul Robu a aprobat înființarea unei Școli de meserii pentru fete orfane sau fiice de săteni catolici în cadrul Orfelinatului "Vasile Alecsandri" din Hălăucești, cu ateliere de țesătorie și flori artificiale. El își motiva astfel acțiunea: "Dorim să dăm o dezvoltare mai mare acestui institut și să-i asigurăm existența și în viitor, când, deși nu vor mai fi alți orfani de război, totuși vor fi alți orfani de care va trebui să poarte cineva grijă".

Pentru Orfelinatul "Sfântul Anton" de la Huși, episcopul Robu a autorizat călugărițele din Congregația "Del Giglio" să strângă de prin satele catolice alimente pentru întreținerea orfanilor. El constatase anterior că orfanii de la Huși erau "lipsiți de orice sprijin asigurat din altă parte". Începând cu anul 1926, episcopul Robu a solicitat Ministerului Ocrotirii Sociale să aibă în vedere copiii orfani din cele două orfelinate catolice "și să contribuiască la educarea lor ca să devină elemente folositoare societății". În absența subvențiilor statului român, episcopul a înființat, la Huși, o Școală de ucenicie de croitorie, construind în 1931 și o capelă.

După doi ani de la implementarea acestor proiecte, episcopul Mihai Robu, ajutat de surorile din Congregația "Sfântul Felix", a deschis un orfelinat catolic la Cernăuți, în ziua de 23 mai 1933. Imediat s-a deschis încă un orfelinat catolic la Chișinău. Pentru întreținerea acestor orfelinate, episcopul Mihai Robu a îndemnat preoții catolici și credincioșii să sprijine colectele organizate pentru orfani, scriind că era vorba de "o operă caritativă, creștinească și națională de la care Biserica nu s-a dat nicicând în lături". Facem precizarea că, începând din 1921, parohiile din Basarabia au fost încorporate în Dieceza de Iași, care avea la acea dată 244 de comunități, cu peste 100.000 de catolici, răspândiți pe un teritoriu de 94.000 km2, împărțit în cinci decanate: Iași, Siret, Bistrița, Trotuș și Basarabia. În aceste parohii activau doar 53 de preoți, fiecare paroh având în îngrijire de la 5 până la 18 biserici.

Aceste orfelinate din Basarabia, din Chișinău și Cernăuți, și-au încetat activitatea în anul 1944, după reocuparea Basarabiei și Bucovinei de Nord de către sovietici. Surorile "Del Giglio" au activat la Hălăucești până în anul 1936, când Ministrul Instrucțiunii Publice a interzis funcționarea acestui orfelinat, continuând activitatea la Huși până la 3 august 1948, când orfelinatul a fost închis de către regimul comunist.

Așadar, fiind mereu încurajați de ierarhi, preoții, persoanele consacrate și credincioșii catolici din acele vremuri de criză s-au mobilizat și au fost un exemplu de acțiune, eroism și devotament față de patrie și semenii aflați în dificultate.

Pr. Alois Moraru

* * *

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (I)


 

lecturi: 1705.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat