Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (I)

Starea generală de teamă și incertitudine care domnește asupra omenirii și, într-un mod particular, chiar între creștinii Diecezei de Iași, ne provoacă la multe întrebări și căutarea unor răspunsuri. N-aș vrea să fiu eu acela care să le sintetizez și să caut răspunsuri la oficialități civile și bisericești, dar vă invit să scormonim prin arhivele și bibliotecile care ne sunt accesibile în aceste zile, în care trebuie să stăm acasă, pentru a descoperi câțiva eroi - episcopi, preoți, persoane consacrate și laici -, care să ne entuziasmeze prin spiritul lor de dăruire și slujire a semenilor aflați în dificultate.

Mons. Ulderic Cipolloni - bun strateg și ierarh inimos

Primul "erou" pe care doresc să-l aduc în actualitate este Mons. Ulderic Cipolloni, care a condus Dieceza de Iași după moartea arhiepiscopului Nicolae Iosif Camilli, în calitate de administrator apostolic, în perioada 30 ianuarie 1916 - 22 aprilie 1920. A fost o perioadă foarte grea pentru locuitorii din Moldova și implicit pentru catolicii din Dieceza de Iași, pe care Mons. Cipolloni i-a încurajat, i-a mobilizat și a venit în sprijinul lor prin diferite intervenții și inițiative concrete. În cele ce urmează vom prezenta două aspecte ale crizei din acei ani.

Mai întâi a fost Primul Război Mondial. La 15 august 1916, după o perioadă de neutralitate de doi ani, România a intrat în război de partea Antantei. A doua zi, 16 august, administratorul apostolic Mons. Ulderic Cipolloni a trimis tuturor parohilor o circulară prin care îi înștiința despre acest eveniment, le oferea sfaturi pe care să le dea credincioșilor și le stabilea câteva dispoziții liturgice și pastorale, care urmau a fi aplicate strict pe durata războiului. Circulara a fost prezentată enoriașilor în bisericile de pe teritoriul Diecezei de Iași, iar parohii au înțeles misiunea pe care o aveau de a-i susține din punct de vedere moral și spiritual pe credincioșii cuprinși de teamă și sărăcie. Administratorul apostolic îi îndemna pe parohi să-i îmbărbăteze pe cei care mergeau pe front și să le ceară a-și face datoria "cu sfințenie și fără șovăire către patria lor". De asemenea, parohii trebuiau să-i mângâie pe cei care rămâneau acasă, fiind îndemnați să se roage pentru cei plecați la război, pentru ca milostivul Dumnezeu să-i ferească de rele și să-i aducă înapoi acasă, în satele lor și la familiile lor.

După zece zile, pr. Ulderic Cipolloni a revenit cu o nouă circulară, cu îndemnul de a uni rugăciunea cu acțiunea, "imitând astfel pe învățătorul nostru Isus, care noaptea o petrecea în rugăciuni, iar ziua lucra". Scopul acestor prevederi era acela de a veni în sprijinul soldaților răniți, parohii fiind rugați să-i mobilizeze pe credincioși în strângerea unor "pomeni în bani și în pânză". Aceste bunuri au fost centralizate în centrele decanale și transportate la sediul Episcopiei din Iași, de unde au fost preluate de autoritățile civile și militare.

În toiul luptelor de pe front, administratorul apostolic Ulderic Cipolloni a transmis preoților și credincioșilor din Dieceza de Iași și alte scrisori, în care scria despre crizele acelor zile: numeroși morți și răniți din comunitățile catolice, lipsa brațelor de muncă pentru cultivarea pământului, numărul mare al orfanilor, bolile care au rărit populația satelor etc. La îndemnurile ierarhului lor, unele familii de catolici au luat în casele lor copii care au rămas fără părinți. Mons. Ulderic Cipolloni s-a îngrijit să se ridice două orfelinate: în Hălăucești și în Huși. Voi reveni cu un alt articol despre aceste inițiative.

O altă criză majoră din acei ani a fost tifosul exantematic, numit și tifosul epidemic sau tifosul de război. Aceasta a fost o boală infecțioasă acută, contagioasă și epidemică, transmisă de la om la om prin intermediul păduchelui. Deplasările soldaților aflați în război și aglomerațiile create au dus la o mare epidemie de tifos exantematic, care a provocat în țările din răsăritul Europei circa 30.000.000 de bolnavi, cu peste 3.000.000 de morți. În Moldova, în iarna anului 1917 și primăvara anului următor, s-au înregistrat peste 750.000 de cazuri de îmbolnăviri, cu 125.000 decese. Printre aceștia au fost preoți, seminariști, persoane consacrate și mulți laici catolici. Despre unii dintre ei voi scrie în articolele următoare.

La sfârșitul anului 1917, epuizată de marșuri și lupte, insuficient îmbrăcată, puțin hrănită și parțial dispersată, armata română s-a retras, pe un frig năprasnic, în Moldova. Aglomerația creată în satele catolice din Dieceza de Iași, ca urmare a afluxului trupelor extenuate și a exodului populației civile care fugea de invazia germană, au creat un cadru propice pentru extinderea tifosului exantematic. Mai mult, nu erau localuri pentru a-i adăposti pe bolnavi, lipsea lenjeria, dar și hainele de schimb pentru soldați; populația de la sate era privată de asistență medicală, aproape toți medicii erau mobilizați. De fapt, epidemia a debutat în mod insidios în decembrie 1916, dar nu era bine cunoscută de către medici, care credeau că este o "gripă infecțioasă"; de aceea nu au fost luate măsuri generale sau coordonate și astfel virusul a avut posibilitatea să se răspândească cu o intensitate îngrozitoare. Din acel moment, morbiditatea și mortalitatea au fost în creștere rapidă, fiind stăvilite abia în vara anului 1918.

După cum scria Mons. Cipolloni, "războiul și bolile au rărit populația satelor noastre catolice lăsând pe drumuri mulți copii orfani. Unii dintre dânșii au rămas fără tată, alții fără mamă, alții, în sfârșit, și fără mamă și fără tată. Dragostei creștinești i se deschise un câmp larg, în care se putea dezvolta în toată frumusețea sa. Nu spusese oare Mântuitorul nostru: «Cine va lua la sine pe un astfel de mititel în numele meu, pe mine mă primește»?" În altă scrisoare, din 16 septembrie 1917, administratorul apostolic notează: "Tifosul exantematic nu a dispărut, făcând din când în când noi victime. Odată cu iarna aceasta, boala se va răspândi tot mai mult, făcând multe victime, ca și anul trecut. Mortalitatea va fi enormă deoarece tifosul este favorizat de frig și de mizerie. Avem, așadar, o perspectivă deloc plăcută! În această vară, pe lângă tifosul exantematic, am avut parte și de o epidemie de febră tifoidă și de icter, boli care i-a afectat în aceeași măsură pe toți, inclusiv pe cei din clasele bogate".

Fiind mereu mobilizați și încurajați de Mons. Ulderic Cipolloni, preoții și credincioșii catolici din acele vremuri au fost un exemplu de acțiune, eroism și devotament față de patrie și semenii aflați în dificultate. Prin aceste fapte ale înaintașilor noștri, recunoscute atunci de mai-marii conducători ai țării, catolicii din Moldova au scris una dintre cele mai frumoase pagini ale istoriei lor, câștigându-și, totodată, și pentru totdeauna un loc demn și respectat în istoria noastră națională și în viața României.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 1525.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat