Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Indicații cu privire la celebrările liturgice și îndemnul PS Iosif Păuleț de "a rămâne acasă" în această perioadă (22 martie 2020)

Conform noilor indicații din partea autorităților civile, din seara zilei de 22 martie 2020, celebrările liturgice nu mai pot fi făcute decât în biserică fără public: "Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online. Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora". La aceste celebrări pot participa dascalul, un ministrant sau o persoană care să raspundă la rugăciunile de la sfânta Liturghie.

În contextul în care noul virus se răspândește cu rapiditate, dar și al noilor măsuri luate de autorități pentru stoparea răspândirii lui, PS Iosif Păuleț, la sfânta Liturghie celebrată duminică, 22 martie, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, a făcut un apel la solidaritate către credincioși, îndemnându-i ca în această perioadă "să rămână acasă!"

Redăm în continuare îndemnul păstorului Diecezei de Iași:

"Adaug îndemnul meu părintesc la solidaritate, adresat tuturor credincioșilor din Dieceza de Iași, și nu numai... Vă spun și vă îndemn din toată inima, în semnul solidarității: Stați acasă! Ne-am bucura nespus să fie biserica plină atunci când celebrăm sfintele taine, dar acestea sunt situațiile grele în care ne aflăm, fără să facem exagerări, dar luăm lucrurile așa cum sunt: Stați acasă! Rugați-vă acasă, intrați în legătură cu noi, cei de la biserică, prin mijloacele moderne de comunicare. Și-i mulțumim lui Dumnezeu că le avem. Urmăriți-ne și fiți împreună cu noi prezenți la sfânta Liturghie, la Adorație, la Calea crucii, la Rozariu și la alte devoțiuni... Noi vă iubim, și pentru că vă iubim, și pentru că vrem să fim solidari cu dv., dar și dv. cu noi toți, vă îndemn încă o dată, accentuând: Stați acasă! De acasă, ne spune și Sfântul Părinte papa, putem obține indulgența plenară, dacă vă uniți cu noi, cei din biserică, dacă vă rugați acasă împreună cu noi, cei din biserică, dacă faceți acasă Calea sfintei cruci, citiți din Biblie sau alte devoțiuni. Puteți obține indulgența plenară chiar dacă nu vă împărtășiți sacramental, care se cere în condiții normale. Faceți împărtășanie spirituală!... la fel muribunzii, care nu pot să aibă parte de prezența preotului la căpătâiul lor pentru a primi viaticul, îngrijirea specifică, să trezească în inima lor căință, părerea de rău că prin păcate l-am supărat pe Dumnezeu, însoțită cu hotărârea de îndreptare. În acest fel putem obține iertarea păcatelor, chiar dacă nu am făcut și mărturisirea sacramentală, pe care o vom face când vom reveni la normal".

Pr. Adrian Blăjuță

* * *


 


lecturi: 3866.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat