Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Către toți preoții, persoanele consacrate și credincioșii Diecezei de Iași

Țara noastră și lumea întreaga experimentează în această perioadă o grea încercare, o situație care ne pune în fața fragilității și precarității condiției noastre umane. Dincolo de frica și neliniștea pe care le seamănă în viețile noastre, această provocare ne stimulează să privim spre Dumnezeu, spre cel în mâinile căruia se află cerul și pământul, timpul și istoria omenirii. El este cel care ne poate ajuta să trecem întăriți în credință peste aceste momente.

Biserica lui Cristos, conștientă de misiunea sa de a-i însoți și călăuzi pe oameni pe calea mântuirii, trăiește aceste momente cu un puternic simț de responsabilitate și de solidaritate. Simțul de responsabilitate ne invită la prudență și la colaborare cu autoritățile civile în vederea binelui persoanei umane, protejării vieții și apărării celor vulnerabili. Simțul de solidaritate, în schimb, ne îndeamnă să venim în întâmpinarea nevoilor spirituale ale credincioșilor și să găsim modalități concrete prin care să arătăm apropierea, susținerea și grija noastră părintească.

Conform noilor indicații din partea autorităților civile, celebrările liturgice cu participarea credincioșilor în spațiile închise sunt suspendate. Sunt suspendate, de asemenea, și celebrările din afara bisericii cu o participare mai mare de 100 de credincioși (cu respectarea distanței de siguranță de aproximativ 1,5 m). Acest fapt provoacă o profundă durere pentru noi toți, în special pentru preoți, chemați să administreze tainele lui Dumnezeu în folosul poporului credincios. Dar, în condițiile actuale, ne supunem și acestor decizii tocmai în vederea împiedicării răspândirii noului virus.

În acest context extrem de delicat, bisericile vor rămâne deschise pentru a se oferi posibilitatea reculegerii personale, în tăcere, în fața lui Cristos prezent în tabernacol. Dar, cu toate acestea, recomandăm persoanelor în vârstă și celor vulnerabile să se roage acasă și să evite deplasarea.

Având în vedere suspendarea celebrărilor publice, precizăm că în această perioadă credincioșii sunt absolviți de obligativitatea participării în mod fizic la sfintele Liturghii duminica și în sărbătorile de poruncă (cf. can. 1248 §2), astfel că, pe perioada stării de urgență, nu comite păcat cel ce nu participă în mod fizic la sfânta Liturghie în biserică.

Fiind creștini, ne încredem în Dumnezeu și nădăjduim de la el îndurare și ajutor. De aceea, îl rugăm să îndepărteze această încercare de la noi și să fie alături de toți cei bolnavi, de familiile lor, de personalul medical, de voluntari și de cercetătorii care caută tratamente eficiente împotriva acestui virus. În mod special, recomandăm tuturor credincioșilor:

  • urmărirea sfintei Liturghii prin intermediul mijloacelor de comunicare: este o bună oportunitate de a ne bucura în continuare de comuniunea rugăciunii și de meditarea Cuvântului lui Dumnezeu. Pe site-ul www.ercis.ro pot fi găsite mai multe informații despre transmisiunile on-line, radio și tv;

  • folosirea publicațiilor: un ajutor important putem găsi în diferite publicații, cum ar fi broșura De la răsărit până la apus, publicată de Editura "Presa Bună", care conține lecturile și rugăciunile de la sfânta Liturghie din fiecare zi, însoțite de o scurtă meditație (pentru abonamente, puteți lua legătura cu părintele paroh);

  • împărtășania spirituală: având în vedere condițiile actuale, recomandăm din toată inima credincioșilor împărtășania spirituală, care poate fi făcută recitând și meditând rugăciunea de mai jos;

  • rugăciunea în familie: ar fi frumos ca aceste momente de încercare să ne ajute să regăsim și să gustăm farmecul rugăciunii făcute împreună cu ceilalți membri ai familiei. Dacă nu mai putem să ne adunăm în jurul sfântului altar, măcar să ne unim în rugăciune în casele noastre și să-i oferim lui Dumnezeu, pe altarul inimii, jertfa și recunoștința noastră;

  • post și abstinență: recomandăm tuturor credincioșilor, persoanelor consacrate și preoților diecezei noastre o zi specială de post și rugăciune, miercuri, 18 martie 2020, în ajunul solemnității Sfântul Iosif, soțul sfintei Fecioare Maria; în catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină, din Iași va fi expus preasfântul sacrament între orele 8.30 și 17.30;

  • triduum de pregătire pentru Sărbătoarea Bunei-Vestiri (22-24 martie): această inițiativă se adresează întregii comunități catolice din România și constă în recomandarea de a recita în aceste zile întreg sfântul Rozariu cu cele 20 de mistere. La Radio Maria va fi transmis sfântul Rozariu complet între orele 15.00-17.00 (www.radiomaria.ro).

Vă asigur pe toți de prețuirea și rugăciunile mele și vă încurajez să mergeți înainte cu forța credinței, conștienți că Dumnezeu nu ne va abandona niciodată!

Iași, 17 martie 2020

Iosif Păuleț
episcop de Iași

*

Împărtășania spirituală:

O Isuse, te cred de față în preasfântul sacrament al altarului. Te iubesc din toată inima și doresc să vii în sărmanul meu suflet, umilit și plin de căință. Știu că sunt nevrednic de un asemenea favor, dar mă încred în bunătatea ta. Dragostea ta față de suflete te va aduce și în inima mea, pentru ca să rămâi în mine și eu în tine. Maică preasfântă, dă-mi inima ta neprihănită, pentru a-l găzdui pe oaspetele meu divin.

(Vei rămâne câteva clipe în reculegere, în așteptare).

Te îmbrățișez, iubitul meu Mântuitor, și mă dăruiesc cu totul ție. Dă-mi numai dragostea ta și fă-mă statornic, pentru ca niciodată să nu te părăsesc, ci să împlinesc întotdeauna voința ta.

Rugăciune:

Doamne Isuse, Mântuitorul nostru, tu ai chemat pe oameni la tine pentru a-i mântui și pentru a le împărți binefacerile tale divine. Vin și eu, plin de păcate și de greșeli, pentru a mă învrednici de iertare și pentru a implora harul tău. Ajută-mă să fac bine și cu evlavie această împărtășanie spirituală, ca să mă învrednicesc de binecuvântarea și darurile tale, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

* * *

Bisericile din dieceză cu transmisii în direct pe internet: ercis.ro/video

Episcopia Romano-Catolică de Iași: Comunicare cu privire la măsurile practice de prevenție a răspândirii noului coronavirus

PS Iosif Păuleț la Radio Maria: "Recitați Rozariul! Să o chemăm cu încredere pe Maria și ne vom bucura de protecția și ocrotirea ei de mamă"

Mesajul PS Iosif Păuleț, în contextul epidemiei (15 martie) (înregistrare video)

Editura "Presa Bună": De la răsărit până la apus, nr. 3-4/2020, format tipărit și digital

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna martie 2020


 

lecturi: 20092.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat