Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea națională a responsabilelor comunităților de terezine

Responsabilele tuturor comunităților din țară ale Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" s-au întâlnit sâmbătă, 7 martie 2020, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pentru un schimb de idei ce continuă tema "Faptele Apostolilor - să fim martori ai iubirii lui Dumnezeu".

Prima conferință a fost susținută de pr. dr. Iosif Antili, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", și a avut ca temă "Dificultatea drumului misionar în lumina cărții Faptele Apostolilor". Părintele a subliniat patru dificultăți sau simptome ale unui creștinism pe care l-a numit "în stare avansată de oboseală":

A doua intervenție i-a aparținut Elenei Matei, care a abordat tema "Vestea care poate schimba viața". Discursul dânsei a pornit de la analiza sensurilor cuvântului "veste", atât cele cuprinse în Dicționarul explicativ al limbii române, cât și cele din Dicționarul biblic. Dincolo de înțelesurile obișnuite ale cuvântului, noi ne referim, în creștinism, la "vestea cea bună", fiindcă dorința lui Dumnezeu - care ne-o transmite - este de a-l vedea pe om mereu fericit.

După frumoasele gânduri împărtășite în cele două conferințe, am avut consolarea de a o auzi telefonic pe directoarea noastră generală Maria-Tereza Candian, care, din cauza interdicțiilor generate de situația epidemiei care a afectat anumite zone la nivel global, nu a putut fi în mijlocul nostru ca întotdeauna. Glasul și îndemnurile sale ne-au dat putere și așteptăm revederea noastră cu bucurie încrezătoare la întâlnirea de primăvară a terezinelor din luna mai.

Programul a continuat cu sfânta Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Cristinel Fodor, care, comentând evanghelia zilei, a vorbit despre iertare luând ca model pe acela pe care ni l-a oferit însuși Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos, care i-a iertat pe toți, fără deosebire. "Poate că primul lucru pe care ar trebui să-l iertăm la ceilalți este că sunt diferiți de noi - spunea părintele Fodor. Și să nu uităm să fim desăvârșiți, pentru că ținta noastră nu este aici, pe pământ; ținta noastră o vom atinge în cer. De aceea, mereu, mereu să înaintăm!"

După împărtășirea la masa Domnului a urmat comuniunea prilejuită de prânzul împreună cu celelalte surori terezine. Mulțumim părintelui Răzvan Mătășel, administrator, precum și Mons. dr. Benone Farcaș, rectorul institutului, pentru ospitalitatea pe care o simțim de fiecare dată când suntem la Iași. Mulțumim și Preasfințitului Iosif, care a petrecut timp prețios în mijlocul nostru, precum și directoarei noastre generale, Maria-Teresa Candian, care știm că ne este mereu alături, în neîntreruptă comuniune de rugăciune.

Ziua s-a încheiat printr-o mulțumire privată în fața sfântului sacrament, cu recunoștință în fața Celui care ne-a chemat pe toate pentru a fi "martori ai iubirii lui Dumnezeu". Așa să fie!

Acest eveniment a fost prezentat pe larg pe site-ul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", www.terezine.ro, cu un album de fotografii.

Mihaela Cotarcea


 

lecturi: 570.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat