Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesaj al prefectului Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale în timpul lui Coronavirus (COVID-19) (11 martie 2020)

Publicăm în continuare mesajul cardinalului Peter Kodwo Appiah Turkson, prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, în timpul lui Coronavirus (COVID-19):

Președinților Conferințelor Episcopale,
episcopilor responsabili de pastorația sănătății,
lucrătorilor socio-sanitari și pastorali,
autorităților civile,
bolnavilor și familiilor lor,
voluntarilor și tuturor persoanelor de bunăvoință,

Pacea să fie cu voi!

Trăim zile de îngrijorare puternică și neliniște crescândă, zile în care fragilitatea umană și vulnerabilitatea presupusei siguranțe în tehnică sunt amenințate la nivel mondial de Coronavirus (COVID-19), în fața căruia se apleacă toată activitățile mai semnificative, precum economia, antreprenoriatul, munca, călătoriile, turismul, sportul și chiar cultul, și contagierea sa limitează în mod însemnat și libertatea de spațiu și de mișcare. Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale dorește să fie unit cu glasul Sfântului Părinte, reînnoind, astfel, apropierea Bisericii, în animarea pastorației sănătății, de toți cei care suferă din cauza contagierii cu COVID-19, de victime și de familiile lor, precum și de toți lucrătorii sanitari, angajați în linia întâi, dedicând toate energiile în îngrijirea persoanelor lovite și în alinarea adusă acestora.

Gândindu-ne îndeosebi la țările mai interesate de contagiere, ne unim, amintindu-i în rugăciunea noastră, la munca autorităților civile, a voluntarilor și a celor care sunt angajați să oprească infectarea și să evite riscul pentru sănătatea publică și teama crescândă pe care o generează această epidemie care se răspândește. Încurajăm și structurile și organizațiile sanitare laice și catolice, naționale și internaționale, să continue să ofere împreună asistența necesară persoanelor și populațiilor, precum și să depună toate eforturile care sunt indispensabile pentru a găsi o soluție la noua epidemie, conform indicațiilor OMS și ale autorităților politice naționale și locale.

În această circumstanță, fie Sfântul Părinte, fie diferiți șefi de stat au arătat solidaritate față de țările mai afectate, donând produse medico-sanitare și ajutoare financiare. Ne dorim ca toți să poată continua în această operă de sprijinire, pentru că în fața unei astfel de urgențe atâtea națiuni, mai ales cele cu sisteme sanitare slabe, vor ajunge să fie depășite de efectele virusului, și eventual nu vor fi în măsură să facă față cererilor de îngrijiri și de apropiere de națiunile lor. Acest moment de mare necesitate va putea să fie, ne dorim asta, un timp propice pentru a întări solidaritatea și apropierea între state, prietenia între persoane. Acesta este timpul de a promova solidaritatea internațională în împărtășirea instrumentelor și a resurselor.

Desigur, această incidență a virusului, ca orice situație de urgență, evidențiază mai mult inegalitățile grave care caracterizează sistemele noastre socio-economice. Sunt inegalități de resurse economice, de folosire a serviciilor sanitare, ca și de personal calificat și de cercetare științifică. În fața acestui evantai de inegalități familia umană este interpelată să se simtă și să trăiască realmente ca o familie interconectată și interdependentă. Incidența Coronavirusului a dovedit această relevanță globală, lovind inițial o singură țară pentru a se răspândi după aceea în fiecare parte a globului.

Pentru fiecare persoană, care crede sau nu crede, acesta este un timp propice pentru a înțelege valoarea fraternității, a faptului că suntem legați unul de celălalt într-un mod indisolubil; un timp în care, în orizontul credinței, valoarea solidarității, care izvorăște din iubirea care se jertfește pentru alții, "ne ajută să-l vedem pe «celălalt» - persoană, popor, sau națiune - nu ca un instrument oarecare [...], ci ca un «semen» al nostru, un «ajutor» (cf. Gen 2,18.20), care trebuie făcut părtaș, la fel ca noi, de ospățul vieții, la care toți oamenii sunt invitați egal de Dumnezeu" (SRS 39,5). Valoarea solidarității are nevoie de asemenea și să fie întrupată. Să ne gândim la vecinul de casă, la colegul de la serviciu, la prietenul de la școală, dar mai ales la medicii și la infirmierii care riscă infectarea și contaminarea pentru a-i salva pe cei infectați. Acești lucrători trăiesc și ne indică sensul misterului Paștelui: dăruire și slujire.

Deja papa Francisc, în Mesajul pentru Postul Mare 2020, ne îndeamnă să contemplăm cu inimă reînnoită misterul Paștelui, mister al morții și învierii lui Isus, și să primim liber și generos dăruirea sa: suferința sa până la moarte ca dar de iubire pentru omenire. Îmbrățișarea suferinței lui Isus, ne spune papa Francisc, devine îmbrățișare a tuturor celor suferinzi din lumea noastră, inclusiv toți ce care sunt afectați de COVID-19. Ei sunt astăzi exprimare a lui Cristos care suferă, și în același mod al celui tâlhărit din parabola bunului samaritean, au nevoie de la omenire de gesturi concrete de proximitate. Persoanele care suferă, fie datorită infectării fie datorită altui motiv, constituie un "laborator de milostivire", de fapt poliedricitatea suferinței cere diferite forme de milostivire și de îngrijire.

La începutul acestui itinerar al Postului Mare, pentru mulți lipsit de unele semne liturgice comunitare, cum este celebrarea Euharistiei, suntem chemați la un drum și mai înrădăcinat pe ceea ce susține viața spirituală: rugăciunea, postul și caritatea. Angajarea dedicată pentru a bloca răspândirea Coronavirusului este însoțită de angajarea fiecărui credincios pentru binele mai mare: recucerirea vieții, înfrângerea fricii, triumful speranței. Comunităților încercate mai mult le recomandăm să nu trăiască totul ca o privare. Dacă nu putem să ne reunim în adunările noastre pentru a trăi împreună credința noastră, așa cum obișnuim să facem, Dumnezeu ne oferă ocazia pentru a ne îmbogăți, pentru a descoperi noi paradigme și a regăsi raportul personal cu El. Isus ne amintește: "Tu însă, când te rogi, intră în camera ta și, închizând ușa, roagă-te Tatălui tău care este în ascuns și Tatăl tău, care vede în ascuns, te va asculta" (Mt 6,6). De câte ori ne-a invitat papa Francisc să avem la îndemână Scripturile! Rugăciunea este forța noastră, rugăciunea este resursa noastră. Iată așadar momentul favorabil pentru a redescoperi paternitatea lui Dumnezeu și faptul că sunt fii: "Vă implorăm în numele lui Cristos: împăcați-vă cu Dumnezeu!" (2Cor 5,20) spune sfântul Paul, și Mesajul pentru Postul Mare din acest an pe care ni l-a dăruit papa Francisc. Ce providență!

Așadar, să-l rugăm pe Dumnezeu Tatăl ca să mărească credința noastră, să-i ajute pe bolnavi în vindecare și să-i susțină pe lucrătorii sanitari în misiunea lor. Să ne angajăm pentru a evita stigmatizarea celui care este lovit: boala nu are granițe, nici culoare a pielii; în schimb, vorbește aceeași limbă. Să cultivăm "Înțelepciunea inimii": care este o "atitudine insuflată de Duhul Sfânt" în care știe să se deschidă la suferința fraților și recunoaște în ei imaginea lui Dumnezeu. Astfel, putem afirma, ca Iob, "Eu eram ochi pentru cel orb, eram picioare pentru cel șchiop" (Iob 29,15). Astfel vor reuși să-l slujim pe cel care suferă, însoțindu-i-l în cel mai bun mod și să fim solidari cu nevoiașii fără a-i judeca.

Autorităților politice și economice le cerem să nu neglijeze dreptatea socială și sprijinul dat economiei și cercetării, acum când virusul creează, din păcate, o nouă "criză economică". Noi vom continua în toate modurile să susținem eforturile lucrătorilor sanitari și ale structurilor medico-sanitare în diferitele părți ale lumii, mai ales în cele mai îndepărtate și în dificultate mai mare, încrezându-se și în solidaritatea activă a tuturor.

Să-i cerem Duhului Sfânt să lumineze eforturile oamenilor de știință, ale lucrătorilor sanitari și ale guvernanților și încredințăm toate populațiile interesate de infectare mijlocirii Fecioarei Maria, Maica omenirii.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1611.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat