Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Suceava: Zile dedicate familiei și sfintei Liturghii

Parohia Romano-Catolică Suceava a fost în sărbătoare. În perioada 5-8 martie 2020, părintele paroh Ciprian Antălucă, sprijinit de părintele vicar Robert Budău, a organizat câteva zile dedicate familiei și sfintei Liturghii. Aceste zile au fost coordonate de către pr. dr. Felician Tiba, coordonatorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, din cadrul Episcopiei de Iași.

La inițiativa Preasfințitului Iosif Păuleț, dar și a Consiliului Prezbiteral, anul acesta este dedicat sfintei Liturghii, o realitate la care noi participăm duminică de duminică, mulți chiar zi de zi. ,,Familia și sfânta Liturghie", ,,Familia la sfânta Liturghie" și ,,Rolul sfintei Liturghii în viața familiei" au fost temele alese pentru aceste zile.

Încă de la început, părintele Felician ne-a introdus în lumea fascinantă a omului creat de Dumnezeu, din iubire și pentru iubire. Soțul pentru soție și soția pentru soț sunt darul pe care Dumnezeu l-a făcut în ziua căsătoriei lor. Oferindu-i unul celuilalt, Dumnezeu a făcut partea lui. Rămâne ca prin viața de familie cei doi soți să facă partea lor, să nu dezamăgească încrederea pe care le-a oferit-o Dumnezeu.

În zilele ce au urmat părintele predicator ne-a ajutat să înțelegem că sfânta Liturghie este oglinda familiilor noastre. Participarea concretă la sfânta Liturghie, atât la nivel de număr, cât și la nivel de participare efectivă, cântece, răspunsuri, împărtășanie, toate arată de fapt starea familiilor din acea comunitate. Liturghia este numită memorial. În acest fel noi suntem contemporani cu evenimentele care s-au petrecut acum două mii de ani, cu prezența lui Isus pe pământ. Nu suntem spectatori, ci actori!

Părintele ne-a ajutat să înțelegem Liturghia pornind de la viața de familie. Introducerea coincide cu momentul întâlnirii propriu-zise dintre cei doi tineri. Actul penitențial se regăsește în momentul în care cei doi, vorbind o perioadă și descoperind anumite defecte, fiecare cere iertare celuilalt și îl asigură că va fi atent să nu repete ceea ce nu a funcționat până atunci. Lecturile corespund cu "istoria" pe care o prezintă unul celuilalt, descoperind astfel adevărate exemple de urmat, dar și întâmplări pe care nu le-ar mai repeta. Ofertoriul este momentul în care familia prezentă la sfânta Liturghie, pe lângă oferta concretă pentru binele bisericii, aduce propria ofertă formată din bucuriile și încercările de fiecare zi, oferindu-le împreună cu pâinea și vinul binecuvântate de către preot. Prefacerea sau transformarea pâinii și a vinului în trupul și sângele lui Cristos coincide cu momentul dăruirii și al deschiderii soților spre viață. Cristos, viața coborâtă în Euharistie, se face viață și în rodul soților chemați la comuniune. Împărtășirea cu trupul lui Isus își găsește corespondent în bucuriile pe care familia le are atunci când se inspiră din credință, când îi face loc lui Dumnezeu prin iubire și speranță.

În final, părintele Felician ne-a încurajat să nu ne temem de momentele de încercare și de criză. "Isus a înviat după ce a murit, după experiența crucii. Maturizarea soților are loc mai ales prin răbdarea în încercări, prin purtarea crucii de zi cu zi asemenea lui Isus".

Au fost zile de har și de bucurie, zile în care am înțeles câtă demnitate a pus Creatorul în fiecare dintre noi și am mai înțeles că fără iubirea, care este Dumnezeu, nu putem avea o viață de familie fericită.

Mulțumim părintelui paroh care ne-a dăruit aceste zile, preoților care au stat la spovezi de-a lungul lor și nu în ultimul rând, părintelui Felician, care s-a străduit să dea tot ceea ce a avut mai bun.

Predicile frumoase și consistente au putut fi urmărite atât prin transmisiunea de pe internet, cât și prin Radio Maria, fiind un adevărat balsam pentru persoanele care nu au putut fi prezente în mod fizic la celebrări.

Mulțumim bunului Dumnezeu și Sfintei Familii de la Nazaret pentru aceste zile binecuvântate!

Comunitatea catolică din Suceava

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-8 martie: Suceava: Zile dedicate familiei și sfintei Liturghii


 

lecturi: 1621.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat