Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: Spectacol dedicat mamei la Congregația "Compania Maicii Domnului"

Așa cum ne-am obișnuit de câțiva ani, de ziua mamei, la Congregația "Compania Maicii Domnului" din Nisiporești are loc spectacolul dedicat acestei făpturi minunate: mama. Anul acesta serbarea a avut loc vineri, 5 martie 2020. În pregătirea acestui eveniment au fost implicate surorile, personalul Centrului de zi pentru copiii cu dizabilități "Effata" și copii care frecventează activitățile centrului.

A fost un moment deosebit, deoarece, pentru prima oară, copiii din comunitate împreună cu copiii cu nevoi speciale au prezentat câteva cântece, poezii, dansuri și glume. Spectacolul pregătit cu grijă și entuziasm a adunat laolaltă copiii cu nevoi speciale și ceilalți copii din comunitate și împrejurimi. Copiii cu cerințe educaționale speciale au recitat poezii și au dansat, implicându-se cu plăcere în prezentarea acestui moment, ei fiind acompaniați de ceilalți copii care au cântat la chitară, aptitudine deprinsă tot în cadrul centrului.

Atmosfera de sărbătoare a făcut să se dărâme orice barieră, ajungând ca toți să se simtă ca într-o mare familie, unde fiecare membru a adus o pată de culoare sărbătorii. Așa s-a văzut că integrarea este posibilă și că cel mai frumos moment în care putem să începem este de ziua mamei, ziua celei care ne învață să iubim și să ne acceptăm așa cum suntem.

Maica Domnului este modelul desăvârșit de trăire a femeii creștină, curată, sfântă și plină de roadele Duhului Sfânt. Fecioara Maria este icoana sfântă a tuturor femeilor, mamă după trup a lui Isus Cristos, mamă a tuturor oamenilor.

De aceea fiecare mamă de pe acest pământ este o ființă minunată, o binecuvântare, o floare care ne ajută să facem primii noștri pași spre Dumnezeu.

Dragostea lui Dumnezeu se manifestă în cei mai mici, ei sunt primii care ne arată cum trebuie să iubim și să dăruim în mod necondiționat, ei ne arată că o dizabilitate nu este un motiv pentru care nu poți fi iubit sau implicat în activitățile din comunitate.

Bucuria mamelor copiilor cu dizabilități de a-și vedea copilul participând la un spectacol, spunând o poezie, cântând a fost mult mai mare, deoarece de multe ori copiii lor sunt excluși de la aceste serbări, pentru că au nevoie de mai multă pregătire și mai multă răbdare din partea celor care se ocupa de organizare. Pentru mamele din Nisiporești, dar și din localitățile vecine, lucrurile stau altfel: mamele care au în grijă copii cu dizabilități știu că există un loc unde și ele pot avea acces la evenimente, unde sunt primite și acceptate cu copiii lor fără nicio grijă, unde împreună cu celelalte mame sărbătoresc ziua lor în egală măsură. Se știe că părinții (familiile) din comunitate sunt alături de ele și de copiii lor, în nevoile și suferințele cu care se confruntă.

Mulțumirile sunt aduse copiilor care s-au pregătit și colectivului mamelor din întreaga comunitate care au fost alături de noi pentru acest eveniment pregătit cu iubire, special pentru ele.

Sora Amarilla Mirta Raquel

*

Mărturia unei mame care are în grijă un copil cu nevoi speciale

Ca mamă a unui copil cu dizabilități, simți că trăiești într-o lume diferită, că privirile sunt ațintite asupra dizabilității și ceilalți uită că nu e nevoie doar de compasiune, ci de o privire caldă. Un zâmbet poate face mai mult decât un cuvânt, pentru că deseori cuvintele sunt de prisos.

Durerea nu o poate lua nimeni, dar dacă ai în jurul tău persoane care te acceptă și încearcă să te înțeleagă fără etichetări, atunci împreună trecem peste momente dificile. Susținerea celorlalți îi ajută și pe copii să se integreze în comunitate și să nu rămână marginalizați. Evenimentul care a avut loc la Congregația "Compania Maicii Domnului" a fost foarte emoționant, mai ales auzind copiii cu dizabilități cum recitau poezii în cinstea mamei, chiar cu ochii închiși pentru a simți profunditatea cuvintelor sau cântând împreună cu ceilalți copii cântece pline de cuvintele frumoase.

"Cuvântul mama e un cuvânt cum nu e altul pe pământ. Mai luminoasă ca o rază, ea viața noastră o veghează" a recitat un copil la început, emoțiile au fost mari.

Toate aceste roade sunt culese de părinți după o muncă zilnică a surorilor ce se dedică total și necondiționat copiilor.

Un mare mulțumesc îl spun mamelor celor două surori care se ocupă de copiii noștri!

Mihaela Varga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 martie: Nisiporești: Spectacol dedicat mamei la Congregația "Compania Maicii Domnului"


 

lecturi: 1370.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat