Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fără frică

A cincea meditație de la exercițiile spirituale din Ariccia

Astăzi "oamenilor le este frică pentru că se simt că sunt din praf": antidotul împotriva acestei frici nu este "un supliment" calibrat pe "valori umane" generice, ci este numai și numai Cuvântul lui Dumnezeu care intră năvalnic în istoria oamenilor și îi încurajează concret, indicând ruta pentru "traversarea nocturnă", fără scurtături sau baghete magice. Mai ales "în momentul în care se experimentează dificultatea sau, chiar, dezastrul". Nu au pierdut o fărâmă de actualitate textele luate din cartea Exodului (14,1-31) și din Evanghelia lui Matei (14,22-32) pe care miercuri dimineață, 4 martie 2020, părintele Pietro Bovati a repropus, actualizându-le cu vivacitate profundă, în a cincea meditație de la exercițiile spirituale pentru Curia Romană la Ariccia.

"Intenția generală a acestei zile de rugăciune - a destăinuit predicatorul - este de a primi sensul spiritual al câtorva relatări" din Scriptură, "luând indicații care să ne ajute în misiunea pe care Domnul ne-a încredințat-o cu chemarea noastră sacerdotală și cu chemarea de responsabilitate în Biserică". Iezuitul a afirmat, înainte de toate, "cum în acțiunea lui Dumnezeu este implicată și promovată intervenția «slujitorului lui Dumnezeu»: acest titlu este dat lui Moise la sfârșitul capitolului 34 din Deuteronom și îl descrie, întocmai, pe Moise ca persoana ascultătoare precum și curajoasă, docil și în același timp activ instrument de docilitate pentru alții". Moise "ne este oferit nouă ca model de imitat" și "exemplaritatea sa strălucește în manieră foarte clară și în capitolul 14 din Exod".

"Am dat acestei întâlniri a noastre titlul de «traversare nocturnă»", a amintit părintele Bovati, subliniind că acesta "este aplicat fie textului din Exod fie textului din Matei". Îndeosebi, a continuat el, "prin cuvântul «noapte» suntem chemați să intrăm într-o perspectivă de întuneric care comportă dimensiuni de neliniște, de rătăcire". Și, "în același timp, noaptea este locul misterului, unde Dumnezeu se manifestă". Însă există și "aspectul drumului care se prezintă, însă, ca o traversare, adică precum un drum care ne face să trecem, ca în evenimentului pascal, printr-o strâmtoare și ca atare încă provoacă frică precum și refuz". Până la urmă, a adăugat predicatorul, "sunt tematici care vorbesc despre inima umană, despre procesul celor care sunt în îndoială, înfricoșați, deci cer ajutorul Cuvântului lui Dumnezeu, al omului pe care Domnul l-a ridicat pentru a face această trecere".

Actualizând textul din Exod, părintele Bovati a prezentat că "ideea de Dumnezeu" nu este aceea a scurtăturii ușoare: "drumul este lung și, mai mult, aparent contradictoriu", cu mult "marșarier" și "trapă" față de "călătoria de eliberare" considerată în coborâre. Se poate întâmpla chiar, a afirmat predicatorul, ca "procesul de eliberare să rezulte ca o înșelătorie, un soi de capcană" care duce la protest. Și se vede asta chiar în evenimentul lui Moise.

În realitate, "oamenilor le este frică pentru că se simt că sunt din praf, este ca iarba câmpului, un suflu efemer: este experiența fiecărui om". Însă, în această situație, "este trăită tocmai ca dezamăgire, ca dispariția unei promisiuni religioase, sacre, promulgate de Dumnezeu și de martorii săi: au pornit pe o cale promițătoare care, în realitate, se revelează o stare mai rea decât cea precedentă". Așa încât să spună: "mai bine un sclav viu decât o persoană liberă, dar ucisă".

O "simțire" care, a afirmat predicatorul, "li se întâmplă și oamenilor noștri, pentru care propunerea evanghelică este percepută ca o orientare de faliți sau de inconștienți și cel care încearcă să parcurgă drumul simte teamă, descurajare, de multe ori dezamăgire pentru că nu vede avantajele promise".

În această situație "prima, fundamentala slujire a omului lui Dumnezeu - a relansat părintele Bovati indicându-l pe Moise - constă nu în a reproșa, acuzând de lașitate, incoerență, nerecunoștință, nebunie; și nici în a-i abandona pe cei înfricoșați alegându-i numai pe cei mai curajoși, considerându-l pe cel căruia îi este frică nepotrivit pentru acțiunea spirituală". Ci se află în exercitarea "slujirii încurajării care constă în cuvântul care insuflă încredere" și nu se bazează desigur pe "valorile umane".

Deci "misiunea omului lui Dumnezeu - a explicat el - înseamnă a da forță celui care este nesigur, insuflând curaj prin credința în Dumnezeu, adică făcând ca inima să se încreadă în Domnul, în prezența sa și în intervenția sa. Acesta este cuvântul de mângâiere, care n-are nimic de a face cu un simplu «supliment» în momentul în care se experimentează dificultatea sau chiar dezastrul".

De altfel, a reafirmat predicatorul, "puterea dată lui Moise nu este o putere magică, nu este o baghetă magică ce face ceea ce îi place celui care o mânuiește; puterea divină conferită profetului realizează evenimente minunate pentru că ele sunt în primul rând medieri de mântuire pentru alții, pentru cei lipsiți de apărare; sunt menite numai pentru binele săracilor: deci este o putere de iubire, milostivă".

Și în capitolul 14 din Evanghelia lui Matei se vorbește despre "o traversare a mării făcută mergând pe apă" și "despre o barcă amenințată de furtună". Iată că "revine tema traversării, a pericolului, a nopții, a fricii și a intervenției Mântuitorului: discipolii sunt singuri, înspăimântați, și când îl văd pe Isus care vine spre ei, la sfârșitul nopții, mergând pe mare, asta, în loc să-i asigure, accentuează tulburarea lor și frica pentru că ei consideră că trăiesc o experiență înșelătoare și terifiantă, ca aceea când apare o fantomă, care este semn de moarte". Isus, în primul rând, îi încurajează: "Nu vă temeți". Același lucru este chemat să-l facă astăzi cel care mărturisește iubirea lui Dumnezeu: "A intra în case pentru a spune: «eu sunt cel care vă iubesc, care vă aduc mângâierea Domnului», cu mângâierea cu care noi înșine am fost mângâiați".

Matei relatează despre Isus care "merge pe apă și îi cere lui Petru să trăiască aceeași experiență: figură, întocmai, a discipolului și a întregii Biserici chemate să meargă spre Domnul învingând frica, învingând forțele de moarte care vor să scufunde creatura umană". Și "cel care este mediator în istorie va face ceea ce a făcut Isus, chemându-i pe oameni pentru ca să poată merge cu curaj pe valuri, și făcându-i, deci, să trăiască experiența posibilității și a realității victoriei vieții asupra curselor și violențelor răului".

"Aceasta este o slujire înainte de toate milostivă - a recunoscut părintele Bovati - pentru că este drumul care duce spre viață". Însă "este milostivă și pentru că îl sprijină pe cel care are credință puțină, pe cel care șovăie, pe cel căruia îi este frică să moară". Așadar, a insistat predicatorul, "noi în relatare vedem mâna lui Cristos, figură a mâinii puternice a lui Dumnezeu care se întinde spre omul cu puțină credință salvându-l din valuri și aducând pacea lui și întregii bărci, așa încât toți să poată avea acces la mărturisirea de laudă spunând: cu adevărat Tu ești Fiul lui Dumnezeu!".

"Însă acest braț întins spre brațul slab al celui nesigur, al celui necredincios, al celui slab - a avertizat predicatorul - este și misiune a carității apostolice, pentru că acesta este drumul figurii «exodale»: fie ca brațul lui Moise să devină brațul slujitorului lui Dumnezeu, ca să poată da, ca slujitor al Celui Preaînalt, mântuire istoriei umane".

În concluzie predicatorul a sugerat să "se reia psalmul 124 ca rugăciune de laudă pentru Domnul care ne eliberează, care mântuiește: El este creatorul, însă în acțiune în istorie; El este Domnul, și dacă n-ar fi «Cel care este» noi am fi pierit în apele adânci. Însă apele nu ne-au scufundat: lațul s-a rupt și noi suntem eliberați".

(După L'Osservatore Romano, 5 martie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 485.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat