Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A nu înlocui credința cu știința

În reflecția de marți după-amiază

De Debora Donnini

Și "în noi sunt fenomene de orbire, de idolatrie, care este esențialmente o lipsă de credință în Domnul Isus, incapacitatea de a vedea cu adevărat încredințându-ne" Lui. De fapt, în spatele idolatriei este corupția, faptul de a nu-l mai recunoaște pe Dumnezeu, pentru că fiecare își face dumnezeul său. Asta a subliniat părintele Bovati în a patra meditație de la exercițiile spirituale care au loc la Ariccia, pornind - în după-amiaza de marți, 3 martie 2020 - de la episodul vițelului de aur relatat în cartea Exodului, și, ca pentru alte meditații, făcând referință la istoria lui Moise, la Evanghelia lui Matei și la psalmi.

Între timp de la Sfântul Scaun vine știrea, difuzată de Sala de Presă, că papa Francisc urmărește meditațiile zilnice ale predicatorului iezuit și că răceala "își face cursul său, fără simptome care pot conduce la alte patologii".

În centrul reflecției de după-amiază a fost păcatul: nu așa cum este mai mult prezentat ca încălcare a legii lui Dumnezeu, ci ca "lipsă de credință". De fapt, primul din preceptele Decalogului face referință la a nu avea alți dumnezei în locul unicului Dumnezeu și a nu face imagini ale divinității. Această ultimă specificare, a afirmat iezuitul, a fost considerată depășită pentru poporul creștin: se reține idolul, fetișul, o rămășiță din trecut. În schimb este considerat util, "și împotriva tendințelor iconoclaste, să se recurgă la imagini ale divinității pentru a mări credința. Însă idolatria rămâne "un păcat capital denunțat de toată tradiția din Vechiul Testament".

De fapt, există "o orbire foarte gravă" care chinuie conștiința, tocmai pentru că nu este recunoscută. Ca atunci când în Evanghelia lui Ioan, Isus afirmă: "De vreme ce spuneți: «Noi vedem», păcatul vostru rămâne".

"Este păcatul care nu poate să fie vindecat, pentru că nu este recunoscut", ba chiar este negat "și se aseamănă deci - a explicat părintele Bovati - cu păcatul împotriva duhului, fără remediu". O critică eficace la adresa ipocriziei cărturarilor există după aceea în Evanghelia lui Matei, la capitolul 23, și a fariseilor, cei care respectă legile care se prezentau poporului ca modele de imitat. "Ipocrizia este minciună, pentru că înlocuiește acțiunea bună cu aparența bunătății, denaturează practica evlavioasă pentru că în loc să fie «spre slava lui Dumnezeu», este îndreptată spre preamărirea și spre onoarea omului. Ipocrizia nu știe să judece, nu știe ce este adevăratul discernământ: este oarbă, nu cunoaște dreptatea, milostivirea, fidelitatea, identifică binele cu practici și îndepliniri materiale".

Este centrală în meditația teologului iezuit evenimentul cu vițelul de aur, relatat în Exod la capitolul 32. În timp ce Moise este pe munte, Dumnezeu îi spune că poporul s-a pervertit folosind un verb care face referință la stricare, un termen care se folosește des, subliniază biblistul, un termen care își are punctul central în a nu-l recunoaște pe Dumnezeu. Tocmai din aceasta "vin toate relele, pentru că nu se mai ascultă glasul Domnului, ci se produc distorsiuni de natură diferită tocmai pentru că fiecare - a afirmat el cu putere - își face dumnezeul său, își face legea sa, își face fericirea sa".

Și în Scrisoarea către Romani, sfântul Paul arată cum faptul de a nu-l mai recunoaște pe Dumnezeu ca Dumnezeu este începutul întregii dezagregări în domeniul interpersonal, în relațiile sexuale, și cauză a dezordinilor violente care cuprind societatea. Tocmai pornind de la acest text din Exod, părintele Bovati a analizat în amănunțime fenomenul idolatriei scoțând în evidență diferitele sale aspecte: cum se naște din dorința de certitudini, din preferința mai degrabă de "a vedea" decât de a asculta glasul lui Dumnezeu invizibil. "Însă talismanul poate să aibă forma unei constituții doctrinale și disciplinare. Rigiditatea sa, care este considerată sinonim de soliditate și perenitate, aspectul clar și controlabil al doctrinei, chiar calitatea sa intelectuală, sunt aparențe înșelătoare, dacă această construcție înlocuiește ascultarea umilă și permanentă a glasului lui Dumnezeu care vorbește ca duh. Dacă se înlocuiește credința cu știința, dacă se încetează să se adere la Dumnezeu, desigur se crede că se posedă adevărul, în loc să fie căutat și ascultat în docilitate umilă".

Vițelul de aur a dus apoi gândul predicatorului să se oprească asupra importanței imaginii publice în lumea virtuală în care trăim și la momentul în care eventual deveni followers ai unui obiect idolatric. De aici, părintele Bovati a avertizat și cu privire la un cult eventual evlavios și splendid în executare dar fără primirea unui Cuvânt care transformă. "Nu sunt suficiente - a avertizat el - ceremoniile bine făcute, dacă ele nu sunt întemeiate pe rugăciunea autentică ce este înainte de toate ascultare" a lui Dumnezeu. În sfârșit este centrală referința la Evanghelia lui Matei, îndeosebi la ispitirile din pustiu. Isus iese victorios și ne învață drumul pentru a depăși orbirea noastră, a subliniat biblistul. Isus indică drumul slujitorului. Și psalmul 106 amintește că în istoria lui Israel, întotdeauna, Dumnezeu intervine cu gesturi de mântuire. "Asta lărgește inima noastră, ne face să intrăm în acțiunea de har prin bunătatea Domnului, pentru că iubirea sa este veșnică. Isus spune: «Aveți curaj. Eu am învins lumea». Iată, a învins-o și pentru noi, așa încât în recunoașterea chiar și a credinței noastre puține putem oricum să intonăm imnul de laudă, îndreptându-ne privirea iubitoare spre el, singurul nostru Dumnezeu, Mântuitorul nostru".

(După L'Osservatore Romano, 5 martie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 475.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat