Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnire cu persoanele văduve

Întâlnirea de primăvară a persoanelor văduve a avut loc sâmbătă, 29 februarie 2020, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian (NT). Invitat special a fost pr. Marius-Petru Bâlha, traducător oficial, "vocea" pentru vizita Sfântului Părinte papa Francisc în România. Tema pe care Oficiul pentru Pastorația Familiei a fixat-o pentru această întâlnire a fost: "Și tu poți fi o Veronică". Au participat persoane văduve din mai multe parohii ale diecezei.

Părintele Felician Tiba, coordonatorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, a deschis întâlnirea cu o rugăciune și prezentarea programului.

Despre părintele Marius Bâlha, pe care multe dintre participante îl cunoșteau de la televizor, pentru că l-au văzut mereu lângă sfântul Părinte pe parcursul vizitei în România, aveam să aflăm că este rectorul Institutului Teologic Franciscan din Roman, că are în spate un bagaj mare de experiență ca preot franciscan, și că "este un preot cu rucsacul lejer", "mereu cu zâmbetul pe buze", "că vorba sa este blajină și că este plăcut să-l asculți și să-i pui în practică îndemnurile".

Sfinția Sa ne-a povestit cum a fost să fii "un pas" în spatele Sfântului Părinte, să fii "vocea" lui în limba română, pe parcursul a trei zile și să iei micul dejun cu papa. "M-am simțit un om normal lângă un om normal. L-am descoperit ca fiind un om mare, cu o inimă mare, un om care ne iubește pe toți și care știe să ne facă să ne simțim bine lângă el".

Pentru a exemplifica cele afirmate, părintele Marius ne-a povestit o întâmplare din mașină, în timp ce mergea de la Târgu Mureș la Blaj. "La un moment dat, șoferul ne-a oferit tuturor câte o bomboană. După ce și-a desfăcut bomboana, papa mi-a spus: «Marius, dă-mi și hârtia ta, să le arunc eu pe amândouă!»"

La final, părintele ne-a invitat să urmăm invitația papei Francisc, de "a face revoluția gingășiei, a bunătății", de a nu fi "văduve bârfitoare", pentru că cel care judecă și vorbește urât despre semeni, de fapt arată urâțenia proprie. Apoi ne-a sfătuit să ne rugăm pentru Papa, așa cum el însuși ne cere.

A urmat sfânta Liturghie concelebrată de părintele Felician Tiba și părintele Adrian Faraoanu. La predică, folosindu-se de textul din evanghelie, părintele Felician a invitat persoanele văduve prezente să nu se izoleze în "încercările lor", ci, asemenea lui Levi, simțind chemarea lui Dumnezeu la credință, să aibă curajul să deschidă ușa sufletului, să-l invite pe Isus în casa lor, indiferent ce vor spune "farizeii și cărturarii" acestei lumi.

După sfânta Liturghie a urmat prânzul. Imediat după prânz, Carina Fechetă, o minunată fetiță din Săbăoani, a cântat cântecul "Părinții mei", reușind să trezească nu doar lacrimi în ochii celor prezenți, ci și emoție. Apoi am vizionat filmul "Viața sfintei Maria Goretti", o sfântă care ne-a marcat prin curăția ei și prin tăria în fața martiriului.

După film a urmat încă o reflecție pe marginea temei zilei, propunându-se gestul Veronicăi de a șterge fața lui Isus plină de sudoare și sânge, drept gest-temă pentru statutul de văduvă. "Dumneavoastră, spunea părintele, aveți timpul necesar să vă dedicați slujirii aproapelui, prin care înțelegem Biserica în general, nepoții, copiii, prietenii. Bolnavii și săracii pot găsi în dumneavoastră pe cineva care să le șteargă sudoarea suferinței.

"Mă consider privilegiată că am putut participa la această întâlnire în calitate de colaborator la Oficiul pentru Pastorația Familiei. Atunci când ești în preajma unui număr atât de mare de femei, primești mult din puterea lor, pentru că ele au adus atâta viață și iubire în parohiile noastre, au păstrat credința curată, ne-au arătat că se poate trăi frumos și demn chiar în mijlocul suferinței, că se poate rămâne fideli lui Cristos. Părintele Marius ne spunea că papa Francisc are o putere de observație foarte fină, (a se vedea episodul de la Iași cu bunica din mulțime care își ținea nepotul în brațe).

Apropo de femei și mai ales de femeia văduvă, ne amintim cum evanghelistul Marcu ne povestește că Isus stând de vorbă cu discipolii, observa cum farizeii și cărturarii dăruiau bani din surplusul lor, însă între toți Isus vede și discerne o femeie - care era și văduvă -, o femeie care dăruiește o sumă foarte mică de bani, însă despre gestul său, Isus face un discurs solemn, pentru că ea a dat tot ce avea. Ea îl "iubește pe Domnul cu toată inima, cu tot sufletul și cu toate bunurile sale" (cf. Mc 12,41-44).

La Traian am înțeles că suntem chemate să fim discipole, să-i oferim lui Isus din timpul nostru, să-i oferim mâinile noastre pentru a îmbrățișa, gura pentru a-l vesti și inima pentru a iubi pe toți.

Eugenia Dămătăr

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 februarie: Traian: Întâlnire cu persoanele văduve


 

lecturi: 2122.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat