Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Prim discurs al unui președinte SUA despre Miercurea Cenușii

De Marco Respinti

Pentru prima dată, un președinte al Statelor Unite a ținut un discurs în Miercurea Cenușii despre Postul Mare și a făcut asta, nu ca act privat, ci ca act oficial. Alegerea lui Donald J. Trump este de importanță crucială, nu numai pentru că este în fruntea primei puteri mondiale, ci pentru că identifică din nou SUA ca națiune creștină.

"Și lumina a strălucit în întuneric și / împotriva Cuvântului lumea neliniștită încă / născocea în jurul centrului Cuvântului tăcut". Când, în 1930, T.S. Eliot (1888-1965) a publicat poemul Ash Wednesday, "Miercurea Cenușii", niciodată nu s-ar fi imaginat că una din reprezentările sale cele mai plastice și concrete din versurile sale sfâșietoare va fi președintele țării pe care poetul o părăsise, Statele Unite ale Americii, și între toți președinții cu siguranță cel mai improbabil.

În lumea creștină, miercuri, 26 februarie 2020, a început Postul Mare cu ritul impunerii cenușii și conducătorul celei mai importante țări din lume, Donald J. Trump, a marcat evenimentul pe calendarul istoriei trimițând țării sale și întregii lumi un mesaj. Nu s-a mai întâmplat vreodată. "Melania și eu urăm tuturor să trăiască Miercurea Cenușii ca o zi de pace și de rugăciune", a scris președintele. "Pentru catolici și pentru mulți alți creștini, Miercurea Cenușii înseamnă începutul perioadei Postului Mare care se încheie cu celebrarea bucuroasă a duminicii Paștelui. Astăzi milioane de creștini vor fi însemnați pe frunte cu semnul crucii. Impunerea cenușii este o invitație de a trăi timpul Postului Mare postind, rugându-se și angajându-se în gesturi de caritate. Această tradiție puternică și sacră ne amintește mortalitatea care ne unește, iubirea lui Cristos care ne mântuiește și necesitatea de a ne căi acceptând mai deplin Evanghelia. Așadar, ne unim în rugăciune cu toți cei care respectă această zi sfântă și le urăm un drum de Postul Mare de rugăciune. În timpul acestei perioade binecuvântate să vă puteți apropia mai mult de Dumnezeu în credință".

Cuvinte puține, esențiale, care vorbesc despre esențial. Dumnezeu, rugăciunea, pocăința, reconcilierea, triumful Învierii. Foarte frumoase. Dar nu este numai aici frumusețea intrinsecă a cuvintelor lui Trump. Suplimentul de frumusețe în cuvintele lui Trump este că Trump a scris acele cuvinte. Din diferite motive. Înainte de toate pentru că Trump consideră credința ca un fapt normal de realitate. De la începuturile neamului omenesc până la grosso modo iluminism, ateismul n-a existat niciodată. Maxim era petrecerea timpului vreunui intelectualoid burghez care pentru a învinge plictiseala se străduia să-l uimească pe aproapele. În schimb, astăzi, credința, cel puțin în Occident, pare un lucru de marțieni. Așadar Trump răstoarnă toate acestea, reîncepând de la capăt.

Al doilea, pentru că nu face asta ca privat, ci ca președinte, și președinte al celei mai puternice țări din lume. Mesajul său a fost difuzat oficial de Casa Albă ca toate actele oficiale ale președintelui. Or, nimeni nu este ținut să judece credința personală a lui Trump, dar credința sa publică este un alt fapt puternic de realitate.

Al treilea, credința publică arătată de președinte este credința creștină. Statele Unite sunt concepute ca țară creștină încă de la început. Poate că au greșit, însă asta este ceea ce au gândit mereu despre sine. Numai astăzi identitatea creștină a țării este pusă la îndoială în mod ideologic din interior. În schimb, gestul lui Trump o reafirmă cu naturalețe, ca o realitate de fapt.

Al patrulea, că credința desfășoară un rol public nu încalcă laicitatea și nici democrația. O țară este serioasă înainte de toate și mai ales dacă este serioasă cu privire la propria identitate culturală, așadar religioasă. Omogenitatea culturală, care se întemeiază și pe identitatea religioasă, este condiția pentru a putea respecta, a apăra și a primi realități sociale diferite, care nu împărtășesc darul deplin al aceleiași credințe sau credința ca atare. De fapt, nu relativismul garantează libertatea religioasă, ci identitatea religioasă conștientă, de vreme ce libertatea religioasă nu înseamnă a face din Dumnezeu ceea ce se vrea ci a avea libertatea necesară pentru a-l adora în duh și adevăr, confruntându-se ca oameni integrali cu El.

Al cincilea, nu se poate să nu se observe accentul pus cu emfază, dulce, asupra catolicismului. Într-o țară percepută în mod eronat ca "protestantă" pare straniu. Însă, aparte faptul că în țară catolicii rămân majoritatea relativă, așadar este statistic că președintele începe de la ei continuând apoi cu ceilalți creștini, Trump "îndură" fascinația catolicismului. Desigur, transmițând mesajul în numele soției și al său, și punând în mod cavaleresc numele consoartei înaintea numelui său, și Melania fiind catolică, s-ar putea confunda acest lucru cu o simplă curtoazie. Însă, aparte faptul că educația bună este deja jumătate a sfințeniei, așa cum spunea sfânta Francesca Xaveriu Cabrini (1850-1917), și că până la urmă a ceda pasul lui lady Melania nu este ceva mic, punctul este că mesajul de Miercurea Cenușii nu l-a trimis Trump ca single, ci familia prezidențială, Trump și doamna. Faptul că doamna Trump e catolică este important; nu face din Trump al doilea președinte catolic al Statelor Unite, dar nici nu reușește să ascundă flirtul pe care Trump îl are, într-un fel sau altul, cu catolicismul. Flirt cultural și public, însă noi care nu suntem duhovnicii săi trebuie să rămânem numai la asta. Dumnezeul catolic nu este fiscal.

Așadar, la sfârșitul acestei miercuri de lei, ce rămâne? Un fapt pe care nimeni nu-l va putea șterge vreodată. Dimensiunea publică a credinței revine fără a cere nici permisiune nici scuze în mijlocul întunericului laicist și relativist cel mai negru, adică atunci când "lumina a strălucit în întuneric" pentru că "lumea neliniștită împotriva Cuvântului" deși încă mereu "născocea în jurul centrului Cuvântului tăcut" nereușind oricum să se descotorosească de el. Când se vor scrie cronicile noii creștinătăți, diferite, inedite, conțopiștii din viitor vor nota cu siguranță câteva date semnificative ale protoistoriei sale, între care Washington, Miercurea Cenușii, A.D. 2020. Trump nu are nici cea mai mică idee, însă asta face parte din fascinația sublimă a acestui lucru.

(După https://www.lanuovabq.it/, 28 februarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1163.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat